Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Liptovskej Porúbky na Slemä a Ohnište

Diskusná téma K článku: Z Liptovskej Porúbky na Slemä a Ohnište

Leto je v plnom prúde a pre množstvo povinností som tento rok nemal toľko času na turistiku, ako by som chcel. Preto ma veľmi potešilo pozvanie kamaráta Peťa na ich rodinnú chatu spojenú s výstupom na horu Slemä v Nízkych Tatrách, kde sa nachádza vrak transportného lietadla typu Li-2, zostreleného počas 2. svetovej vojny, konkrétne 13. októbra 1944.

Lubo

To je tu mimo tému. Napíš mi mail, pošlem ti podrobnosti.

Rast

a co sa stalo? mozete to trochu priblizit?

Lubo

To nebolo o ochranaroch, ale o jednom ceskom turistovi, ktori sam seba vnima ako spasitela slovenskej prirody tym, ze nahlasuje na inspekciu zivotneho prostredia aj veci, ktore zriedka v terene strazcovia riesia inak ako upozornenim.

PaliT

Po zážitku s ochranármi, ktorí molestovali redakciu a autora článku za prechod niekde medzi Kysucami a Oravou si ľudia 2x rozmyslia, či takéto niečo zverejnia, aj keby tam boli.

Knor

V kratkom case druha tura na Ohniste bez navstevy skalneho okna. Mne to pride ako ist do Pisy a nepozriet si sikmu vezu. :-?

Star5ky

Faktom je ze aj na pomniku co je priamo na mieste dopadu to opisuju ako havariu. podla mna je mozne ze informacie z nemeckej strany boli ziskane len nedavno a z dovodov propagandy sa aj tak viac hodila havaria ako zostrel.

Trashmaster2016

Super opis. Presne tak to bolo:)
Peter61, z kroniky airwar.sk si dal link na inu havariu.
Havaria zo Slemä tu:
kronika-airwarsk.blogspot.sk/….

Talik, aky je Vas zdroj informacie o chybe pilota alebo havarii?

V linku vyssie sa jasne pise o aktivite nocnych stihacov Ju-88, z Kuchyne. Aj konkretne o napadnuti tohto Li-2 :
"Vtedy sa s nimi spojenie prerušilo. Stalo sa tak v momente, ako na nich zaútočil nemecký nočný stíhač. Strely Ju 88G-6 , resp. C-6 , od 2./NJG 100 vykonali svoje. Zasiahli trup transportného lietadla zozadu a zospodu z ľavej strany. Nešťastný stroj havaroval v pohorí Nízkych Tatier v lokalite Ohnište na kóte Slemä v nadmorskej výške 1470 m."

neviem nakolko su tieto info autenticke, kronika.airwar ale posobi ako seriozna stranka plna castokrat overitelnych informacii.

Talik

Ten Lisunov nebol zostrelený,ale narazil do kopca,kôli zlému počasiu alebo chybe pilota,alebo kombinácii oboch faktorov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma