Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Čierny štít od Zeleného plesa

Diskusná téma K článku: Výstup na Čierny štít od Zeleného plesa

Je sobota, skoro ráno, človek by ani svišťa nevyhnal von. Slnko pomaly vstáva a začína ohrievať skaly a celú dolinu. Všade vládne ticho, len občas počuť zahrkotanie skál ako kráčame hore Veľkou Zmrzlou dolinou. Pomaly sa blížime pod Čierny štít. Občas zdvihneme pohľad a pozrieme na stenu, kde sa čoskoro začne naša dnešná výzva, lezecká cesta Stanislawského depresia (IV-).

Vrana

Palo kukal som este raz ten tvoj album a mas tam aj dolez k tomu poslednemu standu. A celkom pekne tam vidno poslednu dlzku, ktora sa diskutuje nizsie.

.ph

Trochu som to poplietol, tak mala oprava - na fotke je vzadu Velka Cierna veza a nie vrchol. Vrchol je viac vpravo a nie je vidiet. Hrebienok smerujuci zlava doprava od lavej ruky lezca je dolez Stanislawskeho na predvrchol Cierneho stitu.

.ph

vodcovsky uzol (overhand knot)

Peter61

@ .ph :

btw ako su zviazane lana na zlanenie ?

.ph

Na fotke je posledny stand z borhakov v Puskasovi (goo.gl/photos/Po4bqnimqDgCdqs…). Stanislavsky sa lezie tym hrebienkom na predvrchol, z ktoreho je vidiet iba malu cast. Vrchol je vzadu.

MaM

Jj, fajne infa!Kroutil právě má v textu, že Puškáš a StD se nakonec spojují u "odšt. bloku" a v Puškášovi nám některé stránky chybí. :D

Vrana

Da sa aj tak ako pisal raymond - do sedielka medzi vrcholy. A mozno je to skutocne povodny smer, boh vie ... Alebo tak ako ste to liezli vy.

Na tatry.nfo su popisane obe varianty. Papierove knihy na verifikovanie tychto skutocnosti (puskas, kroutil, ...) nemam.

Raymond

Ta posledna dlzka ak ju lezies ako mas, tak je takym trojkovym terenom, ktory je dost rozbity a ked nemas standy z borhakov ale si vo vlastnych a este si aj zakladas, tak to je psychicky zaujimave, cesty sa samozrejme daju spojit, ale potom si predposlednej dlzke neuzijes ten uzky komin na pol tela ci stehno, ktroym sa sapes a v polovicke musis preliezt cez taky priecne zaklineny balvan. Tazke to nie je, ale hovorim hybe sa to tam :-). Puskas vedla je mozno o pol stupna a tazsi, ale psychicky je to uplne iny vystup v pevnej skale a pevnych standoch. Stanislawsky je pre zaciatocnikov ozajstny alpinizmus.

MisoM

no vsak to kde je ten posledny stand puskasa bol uz skoro vrchol :) Podla popisu co sme mali aj zaverecne vyskove metre co boli od standu, isl presne tak ako bolo pisane v navode, boli tam dve varianty. Ale tak je to uz na kazdom ako si to dolezie samozrejme :)

Vrana

Tiez mam dojem, ze cesty sa spajaju az na predvrchole, resp. tesne pod nim. Zaver prirodzene taha do Puskasa.

MisoM

Tak ono je to hore také, že obe cesty idú viac menej po tej istej línii. Ked sme videli štandy čo už boli v puškášovi, tak sme ich vyuzili :). Tam hore je to uz nie take siroke a pomaly mas jedno ci ides o dva - tri metre vlavo aj tak ides po tom istom terene :)

MaM

Dík za info! Myslel jsem, jestli StDep nakonec nemá nahoře společné štandy s PušP, resp. i kde je místo, kde se dá splést (viz popis v článku). A radši to vyřeším doma, než na cestě :D

Raymond

Ked som to liezol ja, ziadne pevne standy tam neboli, to je na tej ceste to hodnotne. S S Puskasovym pilierom sa ta cesta takisto nespojuje, dolieza sa samostatne do takeho gajblu medzi dvomi vrcholmi, odkial dolava ides na hlavny a doprava zostupujes bud zlanenim alebo to obides na taku travnatu policu hrebienkom asi za II.

MaM

Díky! Pevné štandy a spoustu délek!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum