Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomáš Dražil: Kyseľ sme vnímali ako dlh

Diskusná téma K článku: Tomáš Dražil: Kyseľ sme vnímali ako dlh

Toto leto sa na Slovensku otvorila druhá oficiálna ferrata. Sprístupnila sa ňou roklina Kyseľ v Národnom parku Slovenský raj, ktorá bola zatvorená po požiari v roku 1976. Aké sú skúsenosti s ferratou po prvých týždňoch od otvorenia, sme sa porozprávali s riaditeľom Správy Národného parku Slovenský raj Tomášom Dražilom.

PaliT

Výborný počin tento rozhovor, ak som mal nejaké nejasnosti ohľadom Kyseľa, tak teraz už nemám. :)

Bluehen

Ma asi pravdu treba to tam regulovat, imo este viac napr. obmedzit pocet ludi za den, male deti tam nepustat... obcas spravcovia by sa mohli prejst a dat do poriadku naslapove kamene, cez stromami zasypane useky sipkami vyznacit cestu.

Lubo

Co su to "male deti"? A ako chces rozlisovat ktore dieta na co ma? Napr. moj Kubko (5) by toto dal s prstom v nose. Dovod, pre ktory ho tam nevezmem nema nic s ferratou ... cela tura pomerne dlhy nastup a navrat a Kubkove sucasne maximum je okolo 12km.

Knor

No neviem. To v roklinach pristupnych na jar drave vtaky ozaj nehniezdia? A mackami sa deru kramle? To som netusil. Co uz. Mozno raz otestujem, ci posielate hore pandurov na kontroly aj pocas uzavery v horsom pocasi. Nechapem totiz, preco by som mal sponzorovat splav Hornadu, o ktory nemam zaujem. (Ten rozhovor ma dost vytocil. Mozno po case vychladnem, ale teraz to vidim takto.)

Lubo

Martin, 5 eur ta dokaze tak vytocit?

Knor

Lubo, je nam vsetkym jasne, ze 5 eur za toto tu je premrstena cena. A tento pan to otvorene priznal. Povedal, ze 5 eur nie je cena za feratu, ale ich biznys plan ako z feraty sponzorovat zvysok. (Rozumies Ty tomu, preco treba sponzorovat splav Hornadu?) A tie dristy o ochrane hniezdiacich dravcov (preco potom tak radi hniezdia na panelakoch v Petrzalke?) a o niceni drevenych rebrikov mackami (su tam nejake drevene rebriky?) ... to je sila. V tom case, ked je ferata oficialne otvorena, pre mna nema vyznam. A ak nahodou trochu viac zaprsi, tak ako povedal, aj tak ju zavru. Proste nepomozem si, roklina bude oficialne pristupna iba vtedy, ked tam takmer ziadna voda nebude. To ma veru dobre vytocilo.

Sona

Martin, ved on sam hovori, ze vo ferrate nie je problem zosliapanie rebrikov, ale terenu ako takeho, ze vegetacia si potrebuje pddychnut. Podla toho, co hovoril v prvej casti, sa spodna cast velmi nici uz teraz a nieto este s mackami.

Ferofero

Bluehen: Suhlas s Lubom, nechapem preco by tam mal byt zakaz pre deti ak to v pohode zvladnu

Bluehen

Pisal som len to ze keby tam pristup mali obmedzit na nejaky max pocet denne (menej nez je zaujem) nech tam zakazu male deti v prospech viac dospelych.

Ferofero

Bluehen:skus napisat co su podla teba male deti.podla mna neni ferove zakazat vstup pre napr 10rocne diet ktore chodi s rodicmi od mala po horach len preto aby si mohla prejst ferratu nejaka pipka z nalakovanymi nechtami len preto lebo ferrata je in a ona si moze zavesit 20 selfie na fejsbuk.

Yetee

Keď budeš o takej pipke vedieť, tak daj link.
A deti? Toť nedávno, chlapíkovi čo chodil po horách vypadlo ročné dieťa zo sedáku.
Problém nie je v deťoch ale rodičoch. Lebo oni nekriticky preceňujú schopnosti svojich detí :)

Ferofero

Yetee: Staci ist na martinsku ferratu a urcite na volajaku natrafis :) Pisal som o detoch ktore su schopne sami prejst ferratu, nie o detoch v nosicoch

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum