Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomáš Dražil: Kyseľ sme vnímali ako dlh

Verul

Navrtanie neviem koľkých roxorových tyčí priamo do skaly a ich zabetonovanie mi príde omnoho vasci zasah do prírody ako spristupnenie rokliny pomocov drevennych rebrikov ... ale ja nie som riaditelom NP

Rast

vsak chytaju na konci nie? :-D tak ked si privstanes, tak to stihnes :-D alebo ist opacne? :-D

Duro1

No to tak ale oratia spat, takze ak Ta chytia este na zaciatku, vela Gerlachu si za 66 EUR neuzijes :-).

Rast

a nie je jednoduchsie alacnejsie ist na Gerlach len tak a ked tak zaplatit pokutu 66 euro? je to stale lacnejsie :-D

Phalike

Bol som v piatok pocas predlzeneho summit vikendu, na Cingove pri vstupe rada ako na teple rozky, ferratove sety vsetky vypozicane, chlapi z HZS este doniesli nejake helmy a sedaky ale aj po tych sa zaprasilo. Ludia co prisli neskor s umyslom zapizicania vybavy odchadzali sklamani. Tych 5 eur je kazdeho osobna vec, vstupne do parku je tak ci onak 1,50 cize tych rozdielovych 3,50 neriesim, vidim v Kyseli kus dobrej roboty, neporovnavam lebo nemam nachodene ferraty v zahranici ale pacilo sa mi to, sice vela ludi ale na zazitku to myslim az tak neubera.

Lubo

Horsky vodca nie je podvodnik. Je to jeho praca, ktora zahrna narocnu pripravu. Je vsak chore, aby jeho sluzby boli vstupenkou do chraneneho uzemia mimo znackovany teren. To nezanmena, ze je podvodnik ale patri do zaujmovej skupiny s dobrym lobbingom.

Bluehen

knor... palka je ked chces ist na gerlach a mas nejakemu podvodnikovi vysolit do vrecka 250 ci kolko eur inac smola, na oplatku este ukradnu retaze, ludia im poslusne platia, vlady drzia biznis, tych 5 eur pojde aspon do udrzby zariadeni (ak dotycni neklamu).

Lubo

Pokial 5 eurovy poplatok sposobi, ze tam bude o polovicu menej ludi ako bez poplatku, tak ten poplatok beriem vsetkymi desiatimi. Najma ked tu ferratu navstavim max. 1x / sezona.

Mimochodom, ak poplatok sposobi, ze budu miestni vnimat turizmus ako zdroj obzivy, tak je vacsia sanca, ze sa uzemie uchrani pred hospodarskymi zasahmi. Lebo v konecnom doledku ludia z niecoho zit potrebuju.

Porovnavat s Rakuskom je dost nestastne. Najma ked tam danovy poplatnik (z ktorych mnohi do hor nikdy nejdu) financuje infrastrukturu horskeho turizumu nasobne viac cez dane. Vid nedavna peticia za podporu statu horskym chatam. Martin, to by si asi kritizoval tu na Slovensku, keby zrazu nejaky minister priklepol statisice eur na podporu horskych chat.

Jjano

Knor, napísať o rokline, ktorú národný park nemusel sprístupniť a predsa ju sprístupnil, že ju chráni "pred vstupom turistu", to je už iný level :-)

Mimochodom, o tom, či je 5 euro veľa alebo málo rozhodnú ľudia, ktorí tam pôjdu alebo nepôjdu. A nie internety.

Knor

Peto, v Rakusku som presiel takmer 300 ferat a spoplatnene boli 4, najdrahsia (Fallbach) stala 5 euro. Je jedno co sa Ti zda, toto je fakt a toto porovnavaj. Navyse, sam dotycny povedal ze ta cena je nadsadena (vid jeho rozpravanie o sponzorovani inych aktivit).
To o dravcoch je bezna a nezmyselna mantra ochranarov. Pozri si nizsie moju prvu reakciu na to - chce ten pan povedat, ze v roklinach pristupnych na jar tie dravce nehniezdia? Velmi by ma to prekvapilo.
A tie zakazy kvoli hniezdeniu - v Rakusku som zatial natrafil na dva. (Moj nazor je ze su to skor odporucania ako zakazy, co ma historicke dovody.) V oboch pripadoch sa jednalo o lezenie priamo hore na skalu kde moze byt hniezdo, co v Kyseli nehrozi, lebo tam sa ide spodkom rokliny.
Ale uz ma to netrapi. Su aj atraktivnejsie miesta ako zelezom zamoreny "suchy" Kysel, tak sa vyberiem najprv na ne. Volakedy som si naivne myslel, ze sa aj na Slovensku budu rezervacie chranit najma pred hospodarskou cinnostou ako pred vstupom turistu, ale zda sa, ze ludom u nas sucasny stav vyhovuje :-?.

Peter61

Martin,
ani mne sa nezdá byť 5 € premrštená cena.
Čo sa týka hniezdenia dravcov, IMHO sa v prípade roklín jedná o inú situáciu a iné druhy, ako pri hniezdení na balkónoch panelákov. Zákazy lezenia v čase hniezdenia sú bežné na kontinente i na britských ostrovoch.

Ad malé deti : v texte sa spomína, že tento typ kramlí vyberali kvôli deťom. Problém je imho najmä v preliezaní kôp dreva malými deťmi ( teda v rodičoch).

Ferofero

Yetee: Staci ist na martinsku ferratu a urcite na volajaku natrafis :) Pisal som o detoch ktore su schopne sami prejst ferratu, nie o detoch v nosicoch

Yetee

Keď budeš o takej pipke vedieť, tak daj link.
A deti? Toť nedávno, chlapíkovi čo chodil po horách vypadlo ročné dieťa zo sedáku.
Problém nie je v deťoch ale rodičoch. Lebo oni nekriticky preceňujú schopnosti svojich detí :)

Ferofero

Bluehen:skus napisat co su podla teba male deti.podla mna neni ferove zakazat vstup pre napr 10rocne diet ktore chodi s rodicmi od mala po horach len preto aby si mohla prejst ferratu nejaka pipka z nalakovanymi nechtami len preto lebo ferrata je in a ona si moze zavesit 20 selfie na fejsbuk.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum