Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Primus Spider Stove Set – úsporný varič s hrncom

Peter61

@Yetee :
"Po hodine máme z metráku snehu tak 8 deci ča"

Obcas sa stalo, ze sme/som obisiel s prazdnou/suchou hubou. A na aj ludia, co mali so sebou "zopar" 4000, na zimnom kurze nenavarili ranny caj zo snehu na stoloch pred Brnčalkou.
Trosku som sa tomu vtedy (r.2008)venoval, par linkov uz nefunguje, ale taka tabulka o teplote varu v roznych nadmostskych vyskoch asi este furt funguje. Odvtedy sa rozsirili PCS, Reactor® Stove, plynove kartuse s papundeklom a pod.
, ale zakladne principy ostali.
svts.sk/1346-bomby/
svts.sk/1562-plynove-kartuse-…
prevyk.eu/…/esusy_porovnanie.…

Yetee

Takže na 4 dni mi 100 v pohode stačí :) aj s rezervou na rannú kávu :)

Lubo

Yetee:
Spotreba => 9 - 11 gramov plynu na liter vody. Vynasob si to 100g alebo 230g a máš odpoveď.

Yetee

Peter61: Čo ma nadmorská výška s varením? Netušim :) Ale keby som vedel, že v tvojej reči účinnosť/neúčinnosť sľučky = varenie, tak si to naštudujem. Takto môžem len súhlasiť s rast.
Zo základky si ešte matne pamätám, že horenie=palivo+teplota+kyslík.
A vraj so stupajúcou n.m.výškou sa obsah kyslíka znižuje :) Zo strednej mi čosi utkvelo v pamäti o súvise rozpínajúcich sa plynov a teplty. (malá nápoveda: prvé chladničky a mrazaky boli na propanbutan)
No nič, pri benzíne mi ten predohrev dáva celkom zmysel.
Recenzia dobrá, len príliš "vedecká" :) Skôr by ma zaujímalo, že keď si robím párky na raňajky a večer 1l čaju, na koľkodňovú prechádzku sa môžem vybrať s xxxg kartušou. Alebo ak ma zastihne na hrebeni vetríček, vďaka závetriu mi bude stačiť na zapálenie kresadlo, zapaľovač alebo menší plameňomet :)

Peter61

@rast, ano ( + zmena ionizacie vzduchu = potencialny problem s funkcnostou pieza.)
Aky suvis to ma s trubickou na predohrev paliva ?

Peter61

yetee : co mapodla teba nadmorska vyska spolocne s varenim ?

Yetee

O účinnosti/neúčinnosti slučky sa ma zmysel baviť najskôr pri teplotách -15 alebo výške nad 3.000 m.n.m. Až tam sa prejavia prednosti tohto variča.
Btw tak trochu nechápem načo sú, k jednému z najmenších a najľahších varičov na trhu, tie sradničky okolo? Hlavne mi ide o objem. Asi preto potrebujem na 1 dňovú prechádzku minimálne 28 l batoh.

Peter61

ad Lubo
7:59
aby to nebolo na pocitoch, ani cista laboratorna praca, ale testovanie ako v praxi ,malo by to byt:

  • nemenna teplota okolia ( mal som s tym problem)
  • jedna kartusa
  • varit napr. 5x liter vody : ochladzuje sa palivo v kartusi, klesa tlak plynu nad tekutym PB ( resp. P+B+izobutan)

V praxi pri vareni zo snehu a v chlade/vetre moze pri takom 4-5 lt vody varic "zdochnut" = namraza na kartusi, pokles tlaku plynu, plamen zhasne.

Na druhej strane : ak sa pouziva "hadickovy" varic bez zavetria, teplo sala na kartusu a zohrieva plaivo v kartusi. Co je na prvy pohlad fajn, ale ked klesa mnozstvo paliva v kartusi, ohrev je intenzivnejsi a tlak stupa = fugaza !

8:58 ano
MSR dava kopu varovani, kto by to cital.
d1l67pfsx3wblg.cloudfront.net…

Celkovo k clanku:
konecna zacal Primus robit aj poriadne zavetrie, ak sa nemylim s tymto varicom+systemo sa da pouzit aj iny esus, nielen tento s vymennikom tepla

Lubo

Misor, hoci konstrukcne to tak vyzera, Primus pre svoje plynove varice neuvadza liquid-feed rezim so splynovanim v preheateri ako napr. MSR v pripade varica WhisperLite Universal. Nepredava k tomu prislusenstvo a v navode je uvadzany len klasicky rezim s plynnou fazou v hadicke.

Nespochybnujem, ze to tak moze fungovat, no manipulacia s horlavinami a ohnom je potencialne nebezpecna a preto je lepsie sa drzat takeho pouzitia, ktore odporuca vyrobca. Kto chce/potrebuje pouzivat kartusu opacne, mal by si vybrat varic, ktory je pre taketo pouzitie navrhnuty, napr. spominany MSR.

Lubo

Misor, nechcem sa hadat, kazdy mame svoje skusenosti. Moje vravia, ze vykon treba vzdy limitovat tak, aby na pocit z bokov neunikalo teplo. Ano, pri vymennikovych je to viac ako pri beznych ale 100% to nie je ani zdaleka.

Ako pise Peter, robit nejaky seriozny vyskum by bolo zlozite a babrat sa mi s tym moc nechce. V minulosti na to zo strany citatelov nebola nijaka extra odozva a vyprodukovat taky clanok bolo aj mesiac prace. Takze som zlenivel a nechavam to na svoj kvalifikovany odhad s plnou pripravenostou schytat to vo fore :-).

Mozes sa ale pozriet na starsi clanok pre JetBoil Flash, kde som robil viacnasobne merania a rozdiel naplno vs. s citom bol vyznamny (66% vs 81%):
hiking.sk/…/varic_s_hrncom_je…

Peter61

Lubo :

  • dlhsia odozva regulacie je imho pri vsetkych "hadickovych" varicoch.
  • fotecky su pekne, zavetrie vracia dost tepla na to, aby sa nechytilo suche ihlicie a trava, ale treba na to dvat pozor
    zpravy.idnes.cz/…/zahranicni.…

misor,
co sa tyka ucinnosti pri polovicnom vykone/na plny vykon, chcelo by to porovnat a urobit viac merani na vylucenie subjektivnej chyby. komu by sa chcelo babrat sa :-)
hiking.sk/…/varic_coleman_f1_…
Slucka za normalnych okolnosti zohrieva plynnu zmes, s tym prevracanim kartuse
youtube.com/watch?time_contin…
treba opatrne, aj ked su dokonca aj stojany na postavenie kartuse dole ventilom. Ak to clovek postavi blizko varica ( a v lete) , tak sa moze kartusa prehriat salavym teplom ( zavetrie horedole).
co sa tyka efektivnosti "polovicny/plny vykon":
je rozdiel uvarit liter vody a uvarit za sebou napr. 5 l vody z jednej kartuse, ked sa uz zacina tvorit namraza na kartusi. A netreba na to ani tvrde zimne podmienky. Je to ine kafe.
Nehovoriac o o praxi : vareni zo snehu/ladu, tam su uz uvahy o efektivity niekde inde.

Misor

Specialne pri hrncoch s vymennikom neplati ze pomalsie varenie setri palivo, ono totiz aj pocas varenia voda "chladne" a teda cim skor zovrie tym kratsie unika teplo a teda ho aj menej unikne. Aj pri plnom vykone sa da prilozit ruka zboku k hrncu s vymennikom. Slucka rurky na palivo nad horakom nie je na zohriatie, ale splynenie tekuteho plynu, s cim byva v zime problem. Vtedy treba kartusu otocit dole ventilom, aby do varica siel tekuty propanbutan a tam sa zmenil na plyn a zhorel.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma