Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Primus Spider Stove Set – úsporný varič s hrncom

Diskusná téma K článku: Primus Spider Stove Set – úsporný varič s hrncom

Blíži sa chladnejšie obdobie a pre ľudí, čo aj v ňom obľubujú túry na ťažko bez závislosti na výdobytkoch civilizácie, je to čas, kedy musia viac riešiť spoľahlivé varenie. Výrazne im to môže uľahčiť sada variča, ktorý má predohrev plynu, dobré závetrie a hrniec s výmenníkom tepla. Presne taký je Primus Spider Stove Set, ktorý okrem uvedeného ešte pridáva nepriľnavý povrch pre ľahšie varenie.

Yetee

Zima - nadmorska vyska - dehydratacia = nie velmi najlepsia kombinacia:)
Toto by som velmi nepropagoval. Dokonca by som to v ramci kurzu VHT urcite doporucil v ramci zakladnych BOZP. Ked toto zanedbas, ostatne ti bude tak na dve veci ...

Peter61

Remy :
hej, ak je voda k dispozicii, idealne riesenie. (ale ked mam deficit pol litra, tak tam ani nastat nemozem)

Remy

P61
Na topenie je fakt ideal nechat si trosku vody na spodok.
Najviac sa mi osvedcilo robit snehove gule a tie potom topit.

Peter61

Yeete, tá myšlienka na začiatok varenia zo snehu dávať naspodok deco tekutiny je dobrá.
Akurát že obvykle za začiatku varenia už nemám rezervu tekutiny, skôr deficit tak pol litra. Takže používam tento postup:

  • hrsť snehu na dno
  • plameň na minimum
  • postupne pridávať do vody sneh, a pomaly pridávať plameň, až kým nie je ešus plný
  • zakryť a prípadne plameň naplno
  • pri druhom varení si už človek môže pomôcť vodou z prvého varenia

Ak sa snehom natlačí ešus, môže sa stať, že sa voda z dna ešujsu odparí do vrchných vrstiev. Tenkostenný ( antikorový, titánový a pod.)ešus skončí s pripáleným dnom.

Lubo

Nahodou, oranzova a hneda idu celkom dobre dokopy. Inac ten zimny Primus plyn je riadna podpultovka. Minuly rok som to chcel trochu pretestovat, no v ZA som to nikde nezohnal.

Lubo

V zime hlavne pouzi kartusu s vhodnejsou zmesou ;-).

TomXX

Šaleňáci, len sa tu virtuálne nepobite/neopite :) Ja som včera skúšal ten Karrimor za 17€, aj v poryvoch vetra išiel ako raketa. Zima bude iná pesnička, ale za tú cenu inde nekúpiš ani hrniec :)

Peter61

yetee, skratka chces porovnaci test varicov. Lubo aj ja sme sa s tym pohrali. Je to makacka. btw. ked Primus vytiahol ten vymennik tepla, tvrdil, ze je tam muspotra 50%. Po case to znizil na tretinu ci 30 %.
V akom esuse pouzivas postup " čím viac ten sneh v nádobe utlačím, tým viac vody dostanem. Nie je dôležité či je suchý, polosuchý, mokrý." ?

Co sa tyka kurzov, chodia tam aj ludia, ktori nikdy vo na Brnci abo vo VT neboli. Zopar z nich chodi aj na tieto fora, takze sa pls krot vo vyrazive, anonymko.

Yetee

-13/10/16 18:12
viem na čo by mali slúžiť tie srandičky vo všeobecnosti. Len neviem či a ako účinne pri tomto variči fungujú. V recenzii som sa dozvedel, že za ideálnych podmienok to funguje :) Lenže to funguje aj pri oveľa lacnejších varičoch.
-14/10/16 20:27
nepýtal som sa na jednodňovú ale na koľkodňovú :) Taktiež si nemyslím, že uvarenie 1l vody = uvarené párky. Ale rešpektujem, že koľko ľudí toľko chutí :)
-15/10/16 11:50
"Merne skupenske teplo topenia ladu/snehu ( 334 kJ/kg) znaci, ze ak varim z pevneho skupenstva, spotreba paliva/casu je cca dvojnasobna oproti vareniu z kvapalneho kyslicnika vodneho."
Len si preložil to isté do svojej reči, čo som predsa napísal v príspevku 15/10/16 11:50 len sediackejšie. Alebo si myslíš, že nie?
Ale s tým kysličníkom vodným to bolo fakt dobré :) ja sa budem držať predsa len správnejšieho a hlavne sedliackejšieho názvu voda, sneh, ľad, para :)
Voda 10x10x10cm sa rovná 1kg sa rovná 1l.
Sneh 10x10x10cm sa určite nerovná 1 kg a s pravdepodobnosťou rovnajúcej sa istote sa nerovná 1l vody. Takže sediacky rozum mi káže, že čím viac ten sneh v nádobe utlačím, tým viac vody dostanem. Nie je dôležité či je suchý, polosuchý, mokrý. Len nech nie je žltý:) Tie kurzy sú pre pomocné školy?
S tými 5 mm vody si to skús. A nemá to nič spoločné s tenkostennosťou :) Dokonca, čím hrubšia, tým je efekt lepší :) lebo funguje ako výmenník.
Postup na prezitie ako od Mekgajvera.
Ušetri si v termoske aspoň 0,1 deci čaju z rána. Nalej ho do hrnca a daj 3 hrste snehu. Roztop ich. Potom pridaj 3 hrste snehu. Roztop ich. Pridaj 3 hrste snehu a dovar čaj. Som presvedčený, že aj počas jednodňovej zimnej prechádzky ti bude stačiť 100g kartuša.

Peter61

Yetee:

  • 13/10/16 18:12
    pytal si sa, naco su tien srandicky okolo : imho kvoli tomu, ze zavetrie ( a asi aj predohrev) zvysuju efektivnost varica a za tvrdsich podmienok umoznia varenie. Bez zavetria sa vo vetre sa dakedy ani neda "holy" varic zapalit alebo varenie trva veeeelmi dlho.
    14/10/16 20:27 : ano, na jednodnovu vychadzku v lete sa mozes vybrat s PLNOU 100 g kartusou. v zime by som bral aj druhu.

15.10.2016 rano som ti linkol tri clanky a jeden riport zo zimneho kurzu. Odporucam precitat, ak si mal aj na SŠ fyziku a /alebo pouzijes sedliacky rozum, snad zistis, vo co go. Varice som netestoval, iba esusy, Vymennik tepla Primus uz vtedy vyrabal.

Principy varenia vonku sa odvtedy nezmenili : vplyv teploty, vetra, kondenzacia par na kartusi. Merne skupenske teplo topenia ladu/snehu ( 334 kJ/kg) znaci, ze ak varim z pevneho skupenstva, spotreba paliva/casu je cca dvojnasobna oproti vareniu z kvapalneho kyslicnika vodneho.

Tvoja uvaha o 5 mm vody na dno nadoby na zaciatku varenia je dobra, najma ak je tenkostenna nadoba. Vtedy moze lahko pripalit dno. Pri klasickom vintage hlinikovom esuse to netreba az tak strazit.

Suchy sneh ma aj tych 95 % vzduchu ( to zazili kurzisti s tymi 8 deci čaju), mokry ma aj 500 kg/m3.

Yetee

Upresnenie:
S účinnosťou/neučinnosťou sľučky alebo druhom použitého variča opäť nemá nič spoločné, koľko x deci čaju z toho snehu dostaneš. Účinnosť/neúčinnosť sľučky alebo druh použitého variča má vplyv na to, koľko paliva na tých x deci čaju minieš.

Yetee

Peter61:
Prepáč ale naozaj netuším koľko deci uvaríš z metráku čaju na tomto alebo inom variči ani koľko g pri tom spotrebuješ :) Tiež si myslím, že by to bolo zaujímavé zistiť :)
Tak sa skúsim na tento tvoj "snehový" problém pozrieť z pohľadu znalostí fyziky základnej školy (keďže to už bolo dávno, tak dúfam že to príliš nepopletiem). To v akom je látka skupenstve závisí na teplote a tlaku. Sneh je voda v tuhom skupenstve obalená množstvom ale naozaj množstvom vzduchu. (Určite viac ako 95% objemu) Čo sa stane, keď ho začneš variť na variči? Vzduch vyfučí a dokonca aj časť vody vplyvom vysokej teploty prejde z tuhého hneď do plynného. Takže, plný výkon lebo potrebujem rýchlo vodu asi nie je najlepší nápad :) Osobne by som na to išiel pomaly, s pokrievkou a na dno dal aspoň 5 mm vody :)
S účinnosťo/neúčinnosťou slučky alebo druhom použitého variča to opäť nemá nič spoločné :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma