Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hľadajú jubilejné háje a pamätníky z roku 1928

Róbert Fajta

Nakoľko sa už nejaké obdobie zaujímam o niečo podobné dospel som k presvedčeniu, že v Likavke na Kramarisku je takýto háj založený. Je tam kameň s nápisom 1928 a v kruhu okolo neho sú zasadené listnáče – lipy. Po dopytovaní sa na predmetný hájik u starších občanov Likavky som sa nedozvedel nič alebo len nehodnoverné informácie. Ja si pamätám ako žiak ZŠ na oslavy a divadelné predstavenie likavských ochotníkov v hájiku.Na to si spomínajú aj niektorý mladší spolužiaci.Ale pri akej príležitosti nespomíname.V kronike taktiež sa nič nedočítame, len o oslave 50.výročia vzniku ČSR. Ešte mi ostáva archív Štátnych lesov v Párnici a štátny archív v Bytči. GPS
N49.11381° E19.30038°
N49°6.829' E19°18.023'

FunTTomas

Róbert Fajta: ak by si vložil fotku sem do diskusie, tak by to pomohlo s identifikáciou. Ale keď je tam uvedené 1928, tak s veľkou pravdepodobnosťou ide o jubilejný háj.

Axel

Jeden maju aj bratia pri Olomouci

49.663691, 17.023798

Jaro.q

Socha slobody

Umiestená je pri zdravotnom stredisku na rázcestí ciest do Sily a na Kotrbál. Postavená bola v roku 1928 pri príležitosti desiateho výročia vzniku I. Československej republiky. Na pamätníku je umiestená tabuľa s nápisom: Spomínaj poroby a váž si slobody 1918 - 1928.

novesady.sk/index.php?option=…

Jaro.q

Trstená, miestna časť Hálečková

Pamätník navrhol a financoval lekárnik Anton Murín na pamiatku padlých v prvej svetovej vojne a pri príležitosti 10. výročia vzniku Československej republiky , čo dokazuje aj datovanie v priečelí : 1918 - 1928. Pomník postavil murár Jozef Fedor.

geocaching.com/…/GC2QH1R_tajo…

FunTTomas

Axel: bratia Česi budú mať tiež nejeden jubilejný háj, keďže to bol spoločný "projekt".

FunTTomas

jaro.q: vďaka za dve nové lokality. V prípade Nových Sadov asi nepôjde o jubilelný háj (hájik), lebo okolo pamätníka chýba 90-ročná výsadba drevín.

V prípade Trstenej by mohlo ísť o jubilejný háj, lebo lokalita na výsadbu je to vhodná (možno pôjdem omrknúť osobne na mieste).

Zivan

Pamätník v jubilejnom háji na Tatárskej lúke bol v tomto roku obnovený. Nápis na kameni nie je zrejme ten pôvodný, ale svoju funkciu plní. Jeho presné súradnice sú N48°24.416’ E18°52.299‘.
Neviem, kto sa pričinil o obnovu pamätníka resp. či to bolo pod vplyvom článku na HIKING-u? Až viete niečo bližšie o tejto obnove doplňte podrobnosti.
P.S. Pre fanúšikov geocachingu bola nedávno pri pamätníku umiestnená nová skrýša, ktorá môže byť príjemným spestrením výletu na Sitno.

Zivan

Ešte na doplnenie predošlého príspevku jedna fotka pamätníka na Tatárskej lúke :

FunTTomas

zivan: "spáchali" sme to v pätici na konci novembra. Keďže sme pôvodný pamätník nenašli, iba kopu kamenia, tak sme postavili vhodný kameň nanovo a vyčistili okolie. Je dosť možné, že pôvodný monolit skončil u niekoho v záhradke alebo ako prah do maštale, čo je na Slovensku častý jav. Viac foto na photos.google.com/…/AF1QipN08…

Zivan

Tomáš, palec hore za tento záslužný počin!

Jana T.

Veľká vďaka a obdiv ,,páchateľom" !!! :)

FunTTomas

zivan a JanaT: vďaka. Skúste sa popýtať vo vašom okolí, možno natrafíte tiež na háje s mohylami.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum