Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hľadajú jubilejné háje a pamätníky z roku 1928

MirkaF

Vážený pane Trstenský, prosím kontaktujte nás, velmi stojíme o spolupráci s vámi ve věci mapování jubilejních hájů na Slovensku. Děláme obdobný projekt v ČR, stromysvobody.cz. Děkuji!

FunTTomas

zuzubi: ešte doplním polohu predpokladaného jubilejného hája mapy.hiking.sk/?x=18.42157…. Keďže len kúsok povyše je pamätník prvému prezidentovi ČSR, tak by to mohlo mať nejaký súvis. Vďaka za podnet.

Zuzubi

Hľadajú jubilejné háje a pamätníky z roku 1928.
Na poslednej vychadzke s manzelkou na hrad Hrušov,nedaleko Zlatých Moraviec ma zaujal nad horárnou malý lesík.Ked sme sa tam isli pozrieť,v centre lesíka sú navršené kamene a v kruhu asi 30m sú vysadené borovice,ktoré môžu vekom zodpovedať práve dannej udalosti.Žiadny kameň s rokom vzniku tam nie je.Pravdepodobne ho niekto zobral,takže sa nedá s určitosťou tvrdiť,že ide o jubilejný háj.Mohli by ste sa na to pozrieť.Ludia chodia okolo a nikto ani netuší,čo sa nachádza povedľa.

FunTTomas

do článku som doplnil 4 nové fotky (Slovenská Ľupča a sedlo Príslop).

Jantaara

Tu je text z informačného panela: Hôrka je neveľký vŕšok nad Slovenskou Ľupčou, vhodný na rodinné prechádzky. Tvorí hranicu medzi dvoma údoliami: "Hore Jarky" a údolím popod hradný kopec. Obidve údolia patria medzi vyhľadávané miesta vychádzok obyvateľov obce. Sú prepojené nevšedne kúzelným systémom chodníčkov cez Hôrku. Začiatkom 20. storočia bol tento kopec holý a slúžil ako obecný pasienok, hoci dávno predtým tu rástol teplomilný dubový les. Nadmerná pastva na plytkom substráte spôsobila pôdnu eróziu, preto sa obec rozhodla Hôrku znova zalesniť. Stalo sa tak na počesť 10. výročia prvej Československej republiky a zo sadeníc borovice čiernej bol na svahu vysadený pamätný dátum - rok 1928. Na temene Hôrky bol umiestnený kamenný slovenský dvojkríž. V tridsiatich a štyridsiatich rokoch 20. storočia bola Hôrka obľúbeným miestom vychádzok s nádherným výhľadom na celú obec. Chodníky na Hôrke udržiavala najmä miestna mládež pod vedením učiteľov. Na Hôrke sa nachádzajú aj pamätné miesta z čias SNP. V súčasnosti je Hôrka porastená borovicovým lesom, ktorý sa postupne rozpadá a na svetlo sa opäť predierajú listnaté stromy, najmä duby a javory. Chodníky sú pravidelne udržiavané a celý areál sa postupne formuje na lesopark slúžiaci na oddych a rekreáciu.

Jantaara

Chodník ide z dvoch miest a hore sa spája. Jeden ide spod hradného vŕšku. Asfaltová cesta, čo ide popri lesnom závode, pokračuje priamo lesnou cestou a tam je odbočka na chodník. Je tam aj označenie. Druhý chodník ide z opačnej strany Hôrky. Neviem presne, ale popri cintoríne sa kedysi chodilo. Fotku nemám, nefotila som, keď som tam bola. Ale môžem tam znovu zájsť, zistím aj chodník, aj odfotím a pohľadám rok. Už bývam v Ľupči, takže mám to pod nosom.

FunTTomas

jana: odkiaľ vedie miestna značka na Hôrku? Náhodou fotku dvojkríža by si nenašla? Zberám sa tam pozrieť a pohľadať mohylu s letopočtom 1928.

Ešte pripíjam odkaz na reportáž rtvs.sk/…/11756

Jantaara

Pamätám, že na ľupčiansku Hôrku sme ešte ako deti na ZŠ chodili čistiť chodník. Dosť nám vtedy prízvukovali, že je to pamätné miesto, ale pamätala som si len to, že je tam dvojkríž a masový hrob. Nedávno som tam bola kuknúť, vedie tam miestny značený chodník.

Jantaara

Dnes bolo o nich v relácii Slovensko v obrazoch.

FunTTomas

jaro.q: vďaka za spresnenie. Pôjdem to niekedy pozrieť.

Milan

Nad Slovenskou Ľupčou na vrchu Hôrka bol do svahu vysadený z borovíc rok 1928. Dovtedy tam rástli len kroviny. V súčasnosti rok nie je viditeľný, lebo celý kopec je zalesnený. Okrem toho sa na vrchole nachádza betónový dvojkríž, na ktorom bol podľa pamätníkov umiestnený znak Jána Nepomuckého.Ten bol vraj odtrhnutý počas Slovenského štátu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum