Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hľadajú jubilejné háje a pamätníky z roku 1928

Diskusná téma K článku: Hľadajú jubilejné háje a pamätníky z roku 1928

Sú roztratené po našich horách s nápisom "RČS 1918 - 1928" po celom Slovensku. Sú ich destiatky a mnohokrát o nich nevedia ani lesníci. Kamenné pamätníky či väčšie mohyly zabudnuté v hustých lesných porastoch. Ide o tzv. jubilejné háje, lesy a hájiky, ktoré boli vysadné pri príležitosti 10. výročia existencie Československa.

Pencurák

Zaujímavá informácia,ani som netušil,že niečo také existuje.

Ing. Peter Žúbor

Vyslovujem veľkú úctu všetkým, čo sa zaslúžili o obnovenie pamätníkov Československej republiky.

Svatopluk Štěpánek

To je skvelý nápad, pravdu hovoraic som ani netušil, že niečo také je.
A pripájam se k p. Žúborovi, nech na to staré dobré Československo a jeho vznik nezabudneme.

Lubo

V minulom storoci asi neexistuje pre nasu krajinu dolezitejsia udalost ako vznik 1. CSR. Je hanebne, ze sa tu oslavuju kadejake hluposti, ktore pojem statny sviatok zdegradovali na uroven volna v skole a v praci, a okrem prezidenta si 28. oktober nikto pomaly ani nevsimol.

Vladimír Kobza

Lubo, úplný súhlas. Nepoznám významnejší deň v našich novodobých dejinách ako bol práve 28. október 1918. Je smutné, že význam tohto dňa je na Slovensku nedocenený. Tak snáď aspoň takýmito aktivitami sa podarí na toto upozorniť.

Peter61
Lubo 08:50
ANO
ANO

Btw. totalna moja hamba je, ze pamatny kamen na Sigorde je 20 m od miesta, kde pravidelne x krat rocne parkujem auto (po ceste na Bodoň ) a uz je tam aj y rokov lesacka infotabula.

Peter61

ad 09:09 : ...a nasiel som ho az vcera ....

Bobrík

som rád, že sa na Slovensku nájdu nadšenci aj na takéto aktivity a nie len na blbosti typu "hliadok" vo vlakoch...

Yetee

Najtrápnejšie na tom je, že trvalo ešte ďalších 8 mesiacov a stálo to 800 životov Čechov, Francúzov a Talianov, kým sa Slovensko stalo Československom.
Hanbou je, že na nich, či ich pamätníky si už nikto nikdy nespomenie :(

FunTTomas

ďakujem diskutujúcim za príspevky i ľuďom, ktorí sa ozvali mejlom na základe tohto článku. Mapovanie hájov nadšencami utešene pokračuje a na výročie republiky sa podarilo obnoviť ďalší z pamätníkov v háji pri lesnej škôlke Drakšiar pri Braväcove. Foto na photos.google.com/…/AF1QipPI8…

Durcek

Cca 40 rokov spat som isiel s otcom z Prakoviec-Matilda huta na chatu Izbica a chatu Polianka. Otec spominal ze oocas I. CSR tam vysadili smrekovy lesik v tvare statneho znaku. Aj sme ho tam nasli. Na starsich mapach specialkach bolo ho vidiet, bol vysadeny naluke.

FunTTomas

durcek: a presnejšiu lokalizáciu by si vedel? Bolo to pri Izbici alebo pri Polianke (Hubertus)?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov