Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sezónna uzávera je v teréne vyznačená tabuľou

Diskusná téma K článku: Sezónna uzávera je v teréne vyznačená tabuľou

V diskusnom fóre na Hikingu sa pred časom rozprúdila debata o tatranských chodníkoch, na ktoré sa "zabudlo" v návštevnom poriadku TANAP-u pri sezónnych uzáverách TZT. Po výmene názorov diskutujúcich sme sa s problémom obrátili na kompetentných zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. Tatranskí lesníci majú na starosti označenie uzávery daných chodníkov v teréne.

Rast

Tak velmi som to nepochopil. Najprv tu skoro zosmiesnujes alebo ironizujes druhych. Potom pises, ze obcianske aktivity maju zmysel,lebo hybu verejnou mienkou a ta ma vplyv na politikov a ich rozhodnutia. Ale na fore to vypisovat nema zmysel. Akej odbornej stranke sa ma teda venovat? Ked sa to snazi clovek zistit, tak zisti odborne len to, ze "ochrana prirody". Tak preco teda nejde ochranarska obec von s nejakymi faktami, tam a tam je to zavrete, pretoze to a to... Dozvedas sa to od nich v kuolaroch, preco a aka bola pricina zatvorenia toho alebo onoho chodniku. Potom tu ironizujes, ze odbornici sa ozvali. Vobec nevies, odkial su tie informacie a ake skusenosti a informacie ludia maju, ale zosmiesnit to vies. Takto sa asi nikdy turisti nedaju dokopy a bude to tak ako je to doteraz a ine zaujmove skupiny si budu viac jednotne presadzovat svoje zaujmy...

Lubo

Obcianske aktivity maju zmysel a cim dalej viac to budu prave taketo iniciativy, co budu hybat so statusom quo, lebo politici davno nedbaju na odbornu verejnost ale iba na tlak verejnej mienky. Kto tomu nerozumie, nech verejne nefrfle, zalezie do svojho brlozka a kuse perinu :-).

Ked turista hovori, ze jeho aktivity URCITE ziadnu prirodu neohrozuju, je v zasadnom konflikte zaujmov, takze pokial sa okrem svojich aktivit nevenuje aj odbornej stranke veci, tak nema jeho vyjadrenie hodnotu. Iste, rovnaku projekciu svojich aktivit maju vsetky zaujmove skupiny.

Ad zatvaranie: Napriklad v NP Denali v USA moze sprava parku kedykolvek cokolvek zavriet na cas, ktory je to nutne a nepotrebuju to nijako riesit cez ine organy verejnej spravy ci regionalnej alebo miestnej samospravy. Vypisu to vo visitor centre na tabulu, ze co a preco je zvrete. Ked dovody pominu - napr. vlcia svorka sa presunie - tak je to opat otvorene. A v navstevnom poriadku je napisane len tolko, ze to sprava moze urobit. A cuduj sa svete, respektovat to nema nikto problem a uzaverov je (aj) vdaka tomu pomerne malo.

Honza83

príspevok zmazaný z dôvodu dlhodobého BANu užívateľa

Jpml

Lubo, môžete zosmiešňovať, ironizovať druhú stranu, ALE neodpovedali ste napríklad aj na toto : "aky zmysel by asi tak malo vyvijat obcianske aktivity v prospech turistov pri schvalovani noveho navstevneho poriadku, ak si rok po jeho schvaleni sprava TANAPu aj tak uzavrie, co sa jej zachce."

Peter61

ad eko logicky expert 19.11.2016 18:38 tmn:
ochranari z TPN ( a polske kamziky) by radi mali sez.uzaver, ako ti spoza juznej hranice. Neustali vsak tlak polskej verejnosti.

Rast

A vie niekto komnkretne povedat, co sa tam chrani? V Polsku sa nechrani a funguje to? Nie je to len nejaka barlicka, aby bol dovod?

Tmn

Lubo:

Riesim napriklad to, ze o uzaveroch nad ramec navstevneho poriadku nie je nijaka zmienka dokonca ani na strankach spravy TANAPu, pricom z hladiska potrebnej prace by to bola uplna drobnost. Je pre mna nepochopitelne, preco o legalne schvalenej uzavere neinformuju na svojich strankach. Obzvlast, ked nam ide o ten vzajomny respekt.

Pokial ide o pravomoci, tak napriklad vynimku pre Baranec a Placlive schvaloval tusim Krajský úrad životného prostredia v Žiline. Navyse, aky zmysel by asi tak malo vyvijat obcianske aktivity v prospech turistov pri schvalovani noveho navstevneho poriadku, ak si rok po jeho schvaleni sprava TANAPu aj tak uzavrie, co sa jej zachce.

Keby sme s ochranarmi boli na jednej strane rieky, tak by nemusel byt problem so zelenou znackou od Zverovky. Ked si uz slovenska strana Tatier z nejakych dovodov vyzaduje o tolko prisnejsiu ochranu ako ta polska, tak by snad nevadilo umoznit pristup zo Slovenska aspon na tie casti, ktore su aj tak pristupne z polskej strany. Ekologicku katastrofu by to urcite nesposobilo.

Lubo

Anonym, cisto principialne, kto iny ako Sprava Narodneho parku ma mat pravomoc nejaky chodnik zavriet. Kto?

Nerozumiem, co riesis. To mas chut chodit konkretne na ten usek s tym, ze sice vies, ze sprava NP ta tam v tomto case nechce z dovodov ochrany prirody, ale ty si nasiel nejaku skulinku v litere zakona, tak sa tam pojdes a v pripade ak ta nacapaju, budes sa dokrvi hadat a bude ti to stat za to, ze pojdes na spravne konanie a na sud. Wow, ja ze do hor chodime s vzajomnym respektom a ze ochranari su nasa strana rieky.

Tmn

Lubo:

Pokial mam pochybnosti, tak proste nezaplatim pokutu. Pokial nebudem suhlasit s vysledkom spravneho konania, obratim sa na sud. MZP SR ci MPRV SR s tym nema nic spolocne.

Pokial ide o ducha zakona, tak prave uvedenie sedla Palenica v navstevnom poriadku spolu s neuvedenim uzavery Bobroveckej doliny dost jasne ukazuje, ze zamerom bola uzavera cervenej znacky az od sedla Palenica. (Ze to nezodpoveda tuzbam ci predstavam niektorych ochranarov, je druha vec.)

A pokial ide tradicie a prax v rozvinutych demokraciach, tak priznacna je prave skutocnost, ze ludia, ktori maju nejaku moc ci rozhodovacie pravomoci, sami respektuju zakon a svoje pravomoci svojvolne nezneuzivaju. A to ani vtedy, ked maju pocit, ze im ide o spravnu vec (napriklad ochranu prirody).

Peter61

Lubo , paľec hore, podčiarkujem :
"Ked sa realne bude otvarat zonacia a nasledne navstevny poriadok, "...

Lubo

Anonym: Na zaklade tohto clanku aj predoslej debaty by si mal mat celkom dobry obraz, aky je zamer spravy narodneho parku a myslim, ze by to mohlo na teraz stacit. Ked sa realne bude otvarat zonacia a nasledne navstevny poriadok, mozes vyvinut obcianske aktivity k zlepseniu stavu v prospech turistov. Nebudes (verim) sam.

P.S. Treba dodrziavat ducha zakona (tradicia v rozvinutych demokraciach), nie bojovat za nepriestrelnu literu (prax v rozvijajucich sa demokraciach a v totalitach). Pokial mas pochybnosti, vyklad litery je domenou sudov. Mozes zazalovat MZP SR pripadne MPRV SR a nie dokolecka vyplakavat na fore.

Tmn

Takze administrativna chyba.
Ako som uviedol v predchadzajucej diskusii, uzavera zltej znacky cez Bobrovecku dolinu nie je uvedena ani v navstevnom poriadku ani vyznacena v terene. Predpokladam, ze to bude dalsia "administrativna chyba" (neuvedenie v navstevnom poriadku) skombinovana s nejakym "opomenutim zo strany SL TANAPu" (nevyznacenie uzavery v terene).

Skoda, ze sme sa zasa nedozvedeli, na akom legislativnom zaklade su vyznacovane tie uzavery, ktore idu nad ramec navstevneho poriadku. Clovek by ocakaval, ze nejake pravidla by snad mali platit pre obidve strany, nielen pre turistov.

Peter61

Kontrolu dodrziavania ( aj sezonnej uzavery) vykonava aj Lesna straz, tak ako to je v strsom clanku :
hiking.sk/…/kto_nas_moze_v_pr….
Niektori clenovia Lesnej straze su v tom veeeeelmi agilni.
Spominat navrh noveho NP TANAPu je viac menej l´art pour l´art. Link je na dokument, ktory je v obehu visi uz x rokov a y rokov sa cela zalezitost ani nepohne. Akurat vyvovala nicim neodvovodneny optimizmus a diskusie o nicom. Kym nebude Zonacia, zemny necakam.
( pozn. : nie ze by mi ten stav vyhovoval ...) !!!)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov