Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Demänovská dolina, Pusté (Pustô) a Vyvieranie

Diskusná téma K článku: Demänovská dolina, Pusté (Pustô) a Vyvieranie

Keď sa povie Demänovská dolina pravdepodobne si väčšina z nás predstaví tunajšie jaskyne alebo najvyššie partie Nízkych Tatier s Ďumbierom, prípadne lyžiarske svahy. Spoločným menovateľom myšlienok sú často vyskytujúce sa “hordy” ľudí. Napriek tomu odhalíme začiatkom jesene ľudoprázdnu prírodu s rázom pripomínajúcim kúsok tatranských “Belianok” či Šípskej Fatry. Poldňovú prechádzku si obohatíme malou tiesňavou akoby prenesenou z roklín Slovenského raja. Odmenou za vynaloženú námahu nám budú výhľady na hrebeň Nízkych Tatier zo skalného hrebeňa Pustô (Pusté). V doline Vyvieranie podstúpime riziko premočenia topánok pri početnom kľučkovaní z jedného brehu potoka na druhý.

Miroslav9

na základe tohto článku som tam išiel, trasa Demanovská jaskyňa slobody - Pusté - Machnaté - Ilanovské sedlo - vyvieranie - Dem. jaskyňa slobody. Nádhera, cca 4 hodiny pomalou kludnou chodzou, nadherne vyhlady na Pustom, prekrasna roklina Vyvieranie, super, za celý čas 1 rodinka turistov, nikde ani noha, pokoj
zvladnu aj deti, len pozor na Pustom, je tam uzky chodník a strme spady... najkrajšia časť túrz je hore na Pustom a potom koniec doliny Vyvieranie, také malé Jánošíkove diery :-)

Knor

Nadherna prechadzka. Popod Puste som uz siel (do Krupovho sedla a spat do doliny), no tou paradnou dolinkou este nie. Musim to napravit. :-)

Ade.e

Tiez ked som siel bocne hrebene NT, zavital som aj na Tanecnicu a Krakovu a zisiel modrou ku Jaskyni Slobody.. A musim uznat, ze ta cast Pusto je prenadherna a myslim, ze aj taky Dumbier sa moze skryt.. NEskutocne som si uzivat ten holny chodnik.. No ist tam v zime, tak to je cista samovrazda.

Daulagiri

Toto sú naozaj krásne končiny, nepoškodené, tajomné. Šiel som to v opačnom garde pár rokov dozadu a bol som nadšený a tuším som nestretol ani nohu. Teším sa tam zas. Fajn pripomenutie tento článok.

Bazin

Podla map a liniek na konci clanku a navstevneho poriadku je dolina momentalne celorocne otvorena. Inak to predlzenie tury je dobry napad

Pocestna07

Ak mám správne info, tak dolinka Vyvieranie má od 1.11. do 30.6. sezónnu uzáveru. Inak je to krásne miesto, kde nestretnete mnoho ľudí a túra sa dá predĺžiť výstupom na Krakovu hoľu alebo na druhú stranu na Demanovskú horu.

Bazin

PaliT.
Pouzivam nazvy z map, kde si ich lahko zistim a aj pre orientaciu. Miestne nazvy su dobre apon v zatvorkach uvadzat,aby sa nezabudlo ako ich ludia volakedy alebo aj teraz pomenovali. Pamatam sa ako ked sme prisli s dedom na jeho rodnu hornu oravu tak prepol na lubozvucne uo- Ô. ;-)

Lubo

Chceme používať oficiálne názvy, lebo to považujeme za správne. To je to isté ako keď Soňa nepíše po záhorácky a .Ph po šarišsky. Jedine články v rubrike príbehy majú výnimku.

Na Magurke môžeme detailnejšie predebatovať ;-).

PaliT

Ja viem. Ja len navrhujem vybodnúť sa na názvoslovnú komisiu ÚGKK :D

Lubo

PaliT, prioritne používame geografické názvy tak, ako sú odporúčané názvoslovnou komisiou UGKK, ktorá je autoritou pre kartografické diela. V zátvorke potom pri tradičných názvoch uvádzame rozšírenejšiu verziu. To je prípad Malinô vs. Malinné, Plačlivô vs. Plačlivé a podobne.

PaliT

Krásne miesta, toto je skutočná perla našich hôr.

Mimochodom, ešte som nikdy v živote nepočul nikoho použiť výraz "Pusté", ale výhradne Pustô, podobne je to aj s názvom Machnatô, Železnô atď. Nemôžeme radšej používať v názvoch článkov a v texte iba originálne a reálne používané pomenovania? To je podobné ako s vrchom Sidorovo pri Ružomberku. Nigdaj v živote som nenarazil na nikoho, kto by to nazval "Hýrová", býva mi tam aj rodina a pravdepodobne by vôbec nevedeli o akom kopci sa to v prípade Hýrovej bavíme.

Sona

Dolina potoka je krasna a super na prechadzku s detmi, vdaka za tip na cely okruh.

Jjano

Tento výletík som si pred časom spravil a považujem ho za najkrajší v Demänovskej doline ... :-)

Pekný článok a pekné fotky, vďaka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma