Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Hmlisté lesné útvary

Diskusná téma K fotke: Hmlisté lesné útvary

Ako zjavenie sa mi zrazu pred nosom objavila táto halda bývalej prieskumnej štôlne Ján II. V 50.rokoch tu hľadali ložiská pyritu. Štôlňa má zavalené ústie. Fotka skresľuje, tento umelý kopček je pomerne vysoký a v hmlistom počasí vypadal celkom netradične. Kúsok nižšie sa nachádza štôlňa Ján I., ktorá má haldu oveľa menšiu a hlavne je zatopená. V diskusii k fotke je pohľad dovnútra. Lokalita sa nachádza pár desiatok metrov od žltej turistickej značky Rybníček-Sedlo Javorina.

Jurlyx

Neveril som, že na takom nudnom mieste sa dá spraviť taká zaujímavá fotka! Mal by si byť profesionálnym fotografom. Dobrá kompozícia!

Meky

Vďaka za ozaj "stručnú" :) odpoveď.Už dávnejšie som čítal o niektorých lokalitách,čo aj Ty spomínaš,ale ešte som sa "nedokopal" k ich návšteve a preskúmaniu...Budem to musieť napraviť a samozrejme zakúpiť gumáky...

Vladvlad

Michal, napísal by som, že to bola náhoda, ale nie je :)
Od začiatku tohto roka som sa začal zaoberať baňami v Malých Karpatoch. Ani neviem ako k tomu prišlo. Ale fascinujú ma. Vôbec nevadí, že väčšina má zavalené vchody. Niektoré sú prístupné a tie stoja za to. Sú tu o tom aj články, napr. z tých známych v okolí Modry-Harmónie hiking.sk/…/stolne_v_okoli_mo… No a po pár mesiacoch peších a cyklo výletov, som ich už väčšinu prešiel. Od Marianky, Borinky, cez Stupavu, Limbach, Pezinok, Pernek, Kuchyňu, Rohožník, Častú a Rakovú. Zostáva ich ešte síce dosť, ale už len nejaké bočné dolinky, kam sa mi nechcelo zachádzať. A na vstup do niektorých, si ešte musím zaobstarať gumáky, aby som mohol prejsť cez blato a vodu, ktoré v nich sú.
Polohy starých banských diel z celého Slovenska sú dostupné v online mape mapserver.geology.sk/sbd/ Pre MK lokality ich poloha väčšinou presne sedí, stačí si mapu vytlačiť a v teréne pohľadať. V tejto mape samozrejme nie sú všetky. Plus hlavnou inšpiráciu bola kniha Podzemie Malých Karpát, ktorú som si na začiatku tohto toka zaobstaral hiking.sk/…/monografia_podzem… Ak by si niekedy išiel v okolí Harmónie, tak Dvojitá štôlňa je úplne ľahko dostupná, suchá, čistá, pekná a bezpečná. Do neďalekého Bartolomeja pod Medveďou skalou sa treba viac zohnúť, do Zámčiska len trochu. Pezinská Hermína je ľahko dostupná, ak by si išiel autom cez Pezinskú Babu, pár metrov od hlavnej cesty. No a zvyšné bane do ktorých sa dá ísť? V móde je teraz rýľ, na vykopanie ich zavaleného vstupu alebo lano na ich zlanenie cez vetrací komín, prípadne autogén na prerezanie vstupných mreží :)
Z okolia Trnavy je na Jahodníku pri RS Záruby krátka kutacia diera, prípadne v Častej neďaleko Červeného Kameňa, Horná Mária štôlňa, ale jej vstup je trochu adrenalínový. V Modranskej doline (Kuchyňa-Čermák) sú dve krátke prístupné štôlničky. Potom nad Pernekom tiež zopár. Z Pezinských tiež zopár. Nad bratislavskou Račou Veľká Baňa. Prípadne zaujímavým tipom na výlet je pezinský banský náučný chodník, začína pri nemocnici. Prechádza aj cez areál bývalých Rudných baní a okolo niekoľkých zachovaných vstupov do baní (Budúcnosť, Antimónová, Pyritová,...) No a špecialita v podobe zatopených baní, to už nie je o turistike, na to sú iní znalci, na internete je o tom blog, ktorý ma takisto inšpiroval.

Väčšinu baní identifikuješ podľa haldy, ktorá je pred jej ústím (vchodom). Aj haldy sú pekné. A všetky informácie sú v tej knižke, ktorú som spomínal vyššie. Okrem ich presných polôh.
Čiže takto stručne som odpovedal na tvoju otázku :)

Meky

Vladimír,išiel si k týmto štôlňam zámerne,alebo si na ne natrafil náhodou?

Vladvlad

V popise spomínaný pohľad, zvonku, na nižšie položenú zatopenú štôlňu Ján I. Pekne vidieť zachovanú drevenú výdrevu. Fascinujúce, čo všetko sa nachádza neďaleko oficiálnych turistických trás.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky