Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kolárska štôlňa I

Diskusná téma K fotke: Kolárska štôlňa I

Človek si tak ide zasneženým malokarpatským lesom, hľadá dubáky a zrazu vidí dieru. Samozrejme do nej vlezie a uvidí takéto scenérie. Ale to nie. Fotka zobrazuje jednu z chodieb Kolárskej štôlne pri Pezinku. Pochádza z prelomu 19. a 20.storočia a ako sa píše v literatúre, zaujímavá je tým, že časť vyťaženého materiálu (hlušiny) vtedajší baníci ukladali takto do stien. Baňa je suchá, len v jednej chodbe je pár cm vody. Vstupný otvor je pomerne úzky, treba sa preplaziť a človek sa v ňom zašpiní. Kúsok nižšie je zavalená Kolárska štôlňa II a väčšia halda.

Vladvlad

Väčšinou sa s týmito lokalitami robia tajnosti, ale ako som si všimol, tu na hikingu sú články o hľadaní baní, odkazy na mapy starých banských diel. Ono ja som tiež kedysi netušil čo všetko sa nachádza priamo pri turisticky navštevovaných chodníkoch a cestách. Tak nech sa to dozvedia aj druhí a lepšie spoznajú svoje okolie. A nemusia ani liezť dovnútra. Samozrejme, niektoré lokality by mali zostať v takom akoby tajomne. Kto chce, vie si ich pohľadať aj bez uvedenia súradníc. O to je to krajší zážitok nepoznaného.

Pafi

Človeku super foto ako aj aktuálne info. Vyzerá to tam lákavo. Len opatrne, úfam, že nosíš indikátorneho potkana v klietke :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky