Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pezinské baníctvo za jeden deň

Diskusná téma K článku: Pezinské baníctvo za jeden deň

S pozostatkami po banskej činnosti sa určite stretli mnohí turisti brázdiaci malokarpatské kopce a doliny. Či to boli nevšedné umelé kopce (haldy) alebo obyčajné diery vo svahoch. A ostatní možno ani netušia, čo sa ukrýva na dosah od turistických značených chodníkov. Opíšem trasu, náplňou ktorej bola návšteva lokalít s najviac zachovanými pozostatkami po ťažbe rúd v Malých Karpatoch. A niektoré si prejdem aj z vnútra.

Ziriath

Pozůstatek štoly v lomě je imho zavalený druhý konec Šimon prekopa. Podařilo se nám do této štoly dostat od haldy, a na zavaleném konci se podle rozdílu teplot (jako by tam profukovalo zvenku) zdálo, že zával je kousek od povrchu.

GeoGandalf23

Štôlňa Diana je nezavalená, nezaplavená a dlhá? Skúšam ju nájsť ale zatiaľ sa nemám čoho chytiť, googlenie prekvapivo nepomáha (len pomocou google sa mi doteraz od počítača podarilo dopátrať sa k dostatnočne presným polohám 49 štôlní v Malých Karpatoch (okrem Pezinka napríklad aj v Modre, Častej, Perneku, Rohožníku, Bukovej, Borinke, Stupave,...), tak že som ich následne na prvý pokus našiel aj v teréne). Zohnal som knihu Podzemie Malých Karpát, kde sa okrajovo spomína na strane 97 že sa nachádza pri Pezinku a že je pomenovaná podľa ženy nejakého ťažiara.
Prezradili by ste mi polohu tej štôlne?

Vladvlad

Informácia je dostupná v publikácii hiking.sk/…/monografia_podzem… na strane 51.

Mapa banských diel neobsahuje všetky lokality. Pri študovaní literatúry sa dajú nájsť polohy aj iných starých baní v MK. Následne ich stačí už len nájsť v teréne. Tiež zaujímavé. Napríklad štôlňa Diana a iné v lokalite Slnečného údolia, prípadne v bočných dolinkách Modranskej doliny za Kuchyňou. Aj nad Pernekom sú ešte nejaké "neznáme", tie som ešte neprešiel.
Pre zaujímavosť, neplánovane som mal pred pár mesiacmi možnosť prejsť si časť štôlne Budúcnosť (titulná fotka článku). Rozsiahle a zaujímavé dielo. Oplatilo by sa ho oficiálne sprístupniť v rámci exkurzii.

GeoGandalf23

Rád by som sa spýtal kde je možné dočítať sa o tom, že kutacie štôlne za Pinelovou nemocnicou vyrazili v 18. stor. hladači zlata? Znie to zaujímavo, no v mape starých banských diel sa uvádzajú iba pyritové rudy.

Vďaka za veľmi zaujímavý článok a najmä za mapu obsahujúca polohy štôlní. Inšpiroval ma k celodennému výletu.

Vladvlad

Som rád, že sa vám páči. Vďaka.
Pridal by som stručnú sumarizáciu: kto v danej lokalite nebol, odporúčam si prejsť vyznačený pezinský banský náučný chodník. Dá sa to prejsť pomerne rýchlo, aj s deťmi a je to ako prechádzka veľmi zaujímavé.
Ďalej, pri nemocnici mimo chodníka, navštíviť neznačené kutacie štôlničky. Tie sú v tejto oblasti asi jediné pohodlné a bezpečné prístupné banské diela.

Pri ceste autom cez Babu je zaujímavé ísť sa pozrieť do Hermíny. Ľahko a dobre dostupná. Návšteva niektorých zvyšných banských diel je možná, ale tie už nie sú také pohodlné. S výnimkou jedného, ale to som v článku nespomínal.
Tak či tak, ako píšem v závere, je to všetko súčasť Malých Karpát a našej histórie.

PaliT

Výborný článok, iba malú časť som poznal, tak si tie lokality určite pôjdem pozrieť.

Vladvlad

Koncentrácia banských diel v tejto oblasti je značná, ale nie všetky som na tejto opísanej túre prešiel na jeden záťah. Susedné dolinky skrývajú ďalšie objekty. Mňa to zaujalo, veľkú časť peších výletov roku 2016 som venoval práve prieskumu MK banských lokalít.
Kto tie miesta nepoznal sa aspoň dozvie niečo nové. Prajem pekné poznávacie výlety.

Pafi

Vlado parádny tip, vďaka za článok, je to inšpirácia ako hrom!

Vladvlad

Vďaka za prečítanie a som rád, že tento menej tradičný opis túry zaujal. Aj Malé Karpaty mali a stále majú podzemné bohatstvo. A to sa dá spojiť s turistikou a objavovaním.

Meky

Výborný článok a super tipy na ďalšie spoznávanie M.Karpát.

Vlado z NZ

Výborný článok, pripomenul mi naše geologické vychádzky na vš. Na záver sme sa ešte učili degustovať víno, profesor tam mal kopec známych...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma