Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Osturňa – Lapšanka – Jezersko – Havka – Lechnica

Pocestna07

Dnes som čítala článok o chystanom zámere Šalenlandu v okolí Osturne. Chcela som reagovať v zmysle, že títo "turisti" si nestihnú užiť ani všetky tie atrakcie, nie aby mali čas ísť sa prejsť do lesa, učiť deti pokore a ukázať im tú krásu.. .

PaliT

Tragédia vychádza z necitlivosti majoritnej spoločnosti. Iba málokto ocení pôvodnú architektúru a iba úplná menšina vníma veci, ktoré nazývame "genius loci" a mnohí by vôbec nechápali, v čom je tu vôbec problém.

Pred časom som si povzdychol nad tým, že masy turistov (lepší výraz by bol "výletníci") priláka nejaký chodník v korunách stromov, namiesto toho, aby si užili samotný les.

Hotely, wellness a iné vybavenie cestovného ruchu by mi nevadili, keby to umiestnili niekde za kopček, odkiaľ by k tradičnej architektúre mohli prísť po krátkej vychádzke, ale úplne iná vec je sprzniť samotnú chránenú zónu, zničiť jej ráz a celý obraz krajiny. Autori toho zámeru by sa ani nemali nazývať architektmi, predstavujem si grgajúceho chlapíka s hrebeňom v zadnom vačku; výborne to vyjadruje český výraz "buran".

Rdbb

Podporil. ade.e vďaka za link. Pls. pridajte sa.

Primárne, že existuje záujem o zachovanie rázu obce(-í) a tamojšej krajiny. Ten by mal byť zaujímavý pre udržanie, nie projekt. Projekt zabíja ráz krajiny. Od revolúcie sa stretám s cudzincami ( predovšetkým západ EU i sev. Amerika), čo ich oslovuje - práve pôvodné (dokonca sa nie iba ojedinele zaujímajú o vizuál z čias komunizmu). Žiaľ nechodí až toľko k nám, návštevnosť zo západu u nás je všeob. nízka. No sú aj dokonca presídlenci k nám z tohto titulu, ale to skôr ako perlička.

Projekt som zaznamenal pred necelými 10 r., zrejme zamrzol pre fin. krízu, našťastie, možno by už stáli polomŕtve torzá. Tuším bol ešte rozsiahlejší v indiv. ubyt. domoch (vtedy repliky dreveníc, čo je jedno, lebo tiež to bol (a vždy býva) len urbanistický paškvil). Na to "spišské" mesto si nespomínam. To je jedno, projekt pre mňa až absurdný pre danú lokalitu.

Nesedí mi pre celkový rozsah, objem v krajine. Urbanisticky násilné pre lokalitu. No ani vizuál objektov nesedí, nerozumiem inštantným pamiatkám - spišškému mestu (iste silne šopingovému) v goral. krajine. Bude len pseudo a v lokalite nepatričné. Tiež druhá Tatralandia a šoping centrum. Zima s lyž. centrom, btw nejak málo o bežkách.

Nemám kapacitu, či to môže mať ekonomickú šancu, to nakoniec musí vedieť investor (a vč. drobných súkromných, na ktorý sa opiera časť projektu u domčekov či prevádzok v meste). Blízke Poľsko žíví j lipt. akvaparky, zrejme ešte môže i tu. No západ či dokonca Ázia (ako sa často argumentuje) imho nula bodov, čo ukazujú podobné projekty v tejto časti Európy.
I keď viem, že dá sa umelo generovať dopyt, že mnohí ani netušia, ako "túžia" po takejto holidaj vilidž. Príkladov je dosť u nás.

Samozrejme regiónu to ekonomicky pomôže, či to stojí za to. Lebo aj ten dopyt po autentickom existuje, i keď u nás slabší, iste ekonomicky.

Na jednej strane lepšie, ak sa cest. ruch koncentruje mimo nár. parkov, ktoré blízke tatranské a pieninské (osobitne poľské) trpia, no aj Osturňa je predsa pamiatk. rezervácia. I keď asi len čisto urbanizované úzenie, intravilán, nie širšie krajinársky. Nepoznám v tomto detailne projekt pam. rezervácie. No viem, že je primárnou snahou zachovať charakter zástavby, i s historickou parceláciou. Samotné objekty, stavby sú "až" druhoradé (samozrejme dôležité). Len záťaže z potenc. návštevosti iste nekorešpondujú s pam. rezerváciou. Projekt určite vyvolá aj záujem na v samotnej obci (obciach), keď iste bude snaha ekonomicky parcitipovať na zvýšenej návštevnosti lokality, čo bude kolízne s pam. rezerváciou.

Knor

Na Osturnu mam pekne spomienky. Dosiel som do dediny neskoro a obchod bol uz zatvoreny. No krcmarka mi predala polku svojho chleba. (Cena bola smiesna, bolo to pred cca 30 rokmi.) Volakedy sa tam este pojdem poprechadzat po okoli.

Ade.e

To som rad, ze clanok potesil. :) Je to nadherny nedotknuty kraj. Verim, ze tam, snad na polsku stranu coskoro zavitam. Vedel som o Osturnianskych jazerach, ale nestihali by sme dojst na miesto prespatia, tak sme ich vynechali z planu. Hej, skoda toho pasu lesa padnuteho kvoli zjazdovke, myslim, ze tam bol z tych krajsich casti, lebo na druhej strane, od Frankovej, to bolo po polome, tak nic moc. Takze asi som dobre videl s tym medvedim odtlackom. Ja ale viac ako toho medveda, ved co by robil v rozpaleny den kdesi povonku, som mal obavy z dojazdu do civilizacie. Ziadna cesta a aj ta, co bola tak pominula. Nastastie sa aspon raz za cas, moje bludenie skoncilo celkom luxusnou cestou a nie ako den predtym kade tade zarastenym polskym lesom. :D

Dzakomoo

Clanok ma velmi potesil, kedze je z mojho rodneho kraja. V Osturni som bol aj mesiac po tebe, vyjst k vykryvacu sa oplati - krasne vyhlady, vyssie aj kopa cucoriedok a dobiedzave pastierske psy :) Cestou na Lapsanku su pod asfaltkou aj Male Jazera, ty ich nespominas, ale oplati sa aj ich pozriet. Po modrej som este nesiel, ale nad V. Frankovou sa oplati vyjst aj na Frankovsku horu, opat krasne vyhlady uz od Hanusovskeho sedla.Ten pas, resp. zjazdovku, ktoru spominas, je fakt facka. Podla satelitu je to celkom nove, len neviem, ako cez to budu prechadzat pesi turisti, ked sa tam bude lyzovat. To nedomysleli. Rozhladna, jazero fajn miesta, no a potom to neznacene vnutrozemie, pre tulakov nezabudnutelne miesta. O dolinu dalej ako je Zalesie (miestny nazov Gibel) a Havka mam rodnu obec, chotar mam prechodeny krizom-krazom, tebou spominane medvede (ale aj vlky) tu skutocne ziju, napriek tomu neviem o ziadnom utoku na cloveka. Tiez si tu viem predstavit nejaku novu znacenu trasu, napr. z Magurskeho sedla hrebenom na sever do Pienin.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov