Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - úvod

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - úvod

Turisti zbierajú rôzne veci. Niekto turistické známky, iný kamienky z vrcholov, ďalší rozhľadne či fotografie smerovníkov. Poznám však viacero turistov, ktorí zbierajú najvyššie kopce. Jeden chce vyliezť na najvyššie kopce všetkých svetadielov, ďalšiemu stačia štáty Európy. Séria článkov je venovaná najvyšším kopcom oblastí Slovenska. Geomorfologických celkov, čiže pohorí, kotlín, pahorkatín... Je ich u nás 84 jednotiek. Dosť na to, aby človeku chvíľu trvalo, kým vylezie na najvyšší kopec každej z nich.

Tomas Vohlarik

ahoj Martin, tesim na tieto clanky, som jeden zo "zberacov". zatial som vsak vedel len o 53 slovenskych pohoriach, mozno mi na zaklade tvojich clankov pribudnu nove ciele :-) asi pri clanku cerpas z vlastnych skusenosti, niekde som tu v diskusii cital tvoje vyjadrenie ze ty si tiez v minulosti mal ciel vsetky najvyssie vrchy sk pohori...

Knor

Ahoj Tomas,
Pohori vela nie je, viem, lenze pekny najvyssi kopec ma aj Zahorska nizina (Maria Magdalena) ci Vychodoslovenska rovina (Tarbucka), tak preco ich nezahrnut? :-)
Inak, predpokladam, ze sa budu postupne nepresnosti a nekorektnosti opravovat. Len to bude chciet cas.

Daulagiri

Asi nás čaká zaujímavé čítanie. Ja osobne mám v hlave taký cieľ vystúpiť aspoň na najvyššie vrchy pohorí vyšších ako 1000 m. Podľa knihy, ktorú mám ich je 39, zatiaľ som na čísle 16 :-) Nejde mi o to za každú cenu, ale idem pomaly a možno raz sa to podarí.

Vrana

Fajn clanok, tesim sa na pokracovania.

Kluci a cim to je alebo ako sa vyjadruje pojem, ze sa nam nejaky izolovany vrchol paci viac alebo je zaujimavejsi ako vyssi ale relativne nezaujimavy strateny v skupine mensich vrcholov?

Napr. Matterhorn vs. Monte Rosa. Alebo u nas Rozsutec vs. Velky Krivan, a co ja viem Ploska vs. Ostredok.

Lukas

Tiež sa teším na seriál. Čiarky systematicky nezbieram, ale zapísať si najvyšší vrch občas bol dôvod na úpravu plánovanej trasy tak, aby ho zahrnula. Dúfam, že som už za polovicou.

A mám tip: mohli by ste tu urobiť nejakú tabuľku, kde by si každý mohol viesť evidenciu dosiahnutých vrcholov. Prihlasovať by sa mohlo nickom z Hikingu, ale treba nechať aj možnosť vyplniť anonymne a priebežne aktualizovať.
Výborné by bolo, keby sa dali vypĺňať aj počty výstupov, napr. v intervaloch 1,2,3 a viac, 5

Lukas

(dokončenie predchádzajúceho príspevku)

10, 20, 50 a viac, možno aj spôsob dosiahnutia (peši, na biku, na lyžiach, resp. v zime), prípadne link na fotogalériu, alebo trasu z Hikepannera.
Potešila by aj možnosť usporiadať vrcholy podľa počtu výstupov a nejaké rebríčky úspešnosti užívateľov.
Nemusí z toho byť súťaž, určite to ale niekoho motivuje, aby si urobil výlet, kde ešte nebol, alebo aspoň kukol na Hiking a skontroloval, ako sa darí iným ;)

MatusM

Lukáš,

ja používam na zaznamenávanie svojich výstupov Peakery.com, je tam obrovská celosvetová databáza vrcholov.
Dajú sa ľahko pridávať a aj upravovať chybné údaje. Vieš si zaznamenať každý výstup, kedy si bol, s kým, výstupové a zostupové cesty, pridávať fotky, atď.

Dokonca sa tam dá aj vytvoriť tematický zoznam vrcholov a zapojiť sa do "challenge".

Tu sú 4 existujúce slovenské zoznamy: peakery.com/…/#Slovakia

A tu je môj profil:
peakery.com/users/Rikitan/
(len zatiaľ nestíham spätne doplniť histórické výstupy)

Adina

Keď sa mi dostala do rúk knižôčka o najvyšších vrcholoch Slovenska, ako píše Matúš zistila som, že mnohé som prešla. A odznačik je doma :-).

MaM

Jo, peakery nebo peakbook jsou asi nejlepší (i na fotky)... Je dobré si kopce někam písat, bo paxi člověk nepamatuje detaily. Ještě existuje peakclimber.com z těch lepších :-)

Fangorn

to Peakery.com je úplne skvelé....ďakujem Rikit?n :)

Ade.e

Zaujimave.. ale ja napr. nezbieram najvyssie kopce.. a ani taku Kojsovku som este nebol, Dymbieru som sa raz krasne vyhol a vo VT som bol asi tolko raz, kolko sa da spocitat na 3prstej ruke :) A tiez niekde, kde som uz bol a zase sa tam vracat, mozno o 10 rokov. :) A stale si poviem, preco ist tam, kde som uz bol, ak mozem ist tam, kde som este nebol? Vsade je pekne a nieco zaujimave. Napr. taky Tekov som este nebol a laka ma to tam ist. Minuly rok sa mi podarilo navstivit asi 4 dovtedy mne neznamne oblasti. Taky som bol rad, lebo boli prekrasne. Sice mi ostali este "biele" miesta, ale o tom viac som na nich "namlsany" a vyberam si na ne, to naj best off pocasie a spolocnost. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov