Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - úvod

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - úvod

Turisti zbierajú rôzne veci. Niekto turistické známky, iný kamienky z vrcholov, ďalší rozhľadne či fotografie smerovníkov. Poznám však viacero turistov, ktorí zbierajú najvyššie kopce. Jeden chce vyliezť na najvyššie kopce všetkých svetadielov, ďalšiemu stačia štáty Európy. Séria článkov je venovaná najvyšším kopcom oblastí Slovenska. Geomorfologických celkov, čiže pohorí, kotlín, pahorkatín... Je ich u nás 84 jednotiek. Dosť na to, aby človeku chvíľu trvalo, kým vylezie na najvyšší kopec každej z nich.

SatelitHomer

má už niekto niečo? mne by sa hodili do zbierky vrcholy nad 180m prominciou

Martin knor

Jaro, ked sa pozries na tie mrezove body, su vzdialene cca 40 m. Vsetko ostatne je iba odhadnute splajnami. Ten udaj v okne teda nie je realna vyska, ale vyska dopocitana z okolitych mrezovych bodov tak, aby to bolo "hladke".
Mam pocit, ze mi kolega geodet vravel, ze existuju (neverejne) mapy s mrezovymi bodmi vzdialenymi 10 m (snad si to dobre pamatam). Samozrejme, vtedy su tie dopocitane udaje presnejsie, ale vzdy budu iba dopocitane.
Nedavno som slapal v Rakusku s dvojicou znackarov, ktori chceli na vsetky smerovniky v oblasti, ktoru maju na starosti, doplnit nadmorsku vysku. Pouzivali na to presne GPS-ko, ktore nechali par minut ustalit. (V minulosti sa pouzivalo viacero GPS-iek naraz rozmiestnenych po blizkom okoli.) Len tak sa da ziskat presna vyska sedla, pretoze prave v sedle a roznych zarezoch tie splajny davaju najhorsie vysledky. (Na peknom svahu davaju dobre vysledky.)
Ale niekde treba zacat, takze celkovo iniciativu najst vsetky vrcholy s prominenciou minimalne x metrov vitam.

Pali85

Jaro

ano, to by celkom slo. Otazka je ci sa tu najde par ludi, ktorí by tomu par hodín venovali. webku spravit k tomu by bolo najmenej

Pali85

Takto, ide o to odkiaľ brali dáta. Ak brali z nejakých verejne dostupných máp, tak sa dostali na presnosť cca 5-10 m.

max. presnosťou sa vieme dostať na úroveň 30cm bez lesného pokryvu. S lesným na nejakých cca 2m.

Robí sa to cez tzv. DTM (Digitálne terénne mapovanie). Týmito údajmi na celé Slovensko prakticky okamžite disponuje niekoľko firiem, ktorá sa tým zaoberajú. Myslím, že keby sa oslovili s možnosťou nejakej probono spolupráce, tak by to bolo pre nich priechodné.

Tie dáta sú inak hrozne drahé. Stačilo by im dodať súradnice vrcholov nad 1000m a kľúčových sediel. Tých pohorí na Slovensku nad je 40 a až skoro polovica z nich ma 1-2 takéto vrcholy. Takže mi to nepríde nereálne, keby sa dalo reálne dokopy pár ľudí.

ešte by ostavalo si ujednotiť čo sa považuje za vrchol, aby sa napr. nemerali tie vrcholy s 5m rozdielom ako v CR. Tu na Slovensku a tobôž nie v Tatrách, takáto definícia vrcholu tisícovky nedáva zmysel. U ultratisícovky (prominencia nad 100m) by to bola ešte väčšia pohoda

Martin knor

Pali, ono je to odhadnute +-spravne aj v ostatnych pripadoch. Ked kliknes na nazov vrchola (nazov ma inu farbu - cervenu) odskoci Ti to na mapu. Teda ani nemusis hladat, kde ten vrchol je.

Viem o tom ceskom zozname, len na presnu (nie odhadnutu) prominenciu treba velmi presne mapy, ktore nie su beznej verejnosti k dispozicii (cosi o tom matne viem od geodetov). Myslim, ze to Cesi robili ako velky projekt, kde mali mnohi ludia rozparcelovany stat a kazdy robil svoju cast. Par nadsencov na taketo cosi nestaci.

Pali85

martin knor

Musím sa ti ospravedlniť, máš pravdu. Celé to vzniklo, kvôli identickému vrcholu tiež na Orave s takmer identickou výškou, nižšie v obrázku s vyššou prominenciou. A ako to u človeka a aj u mňa býva zvykom, na ostatné mi stačili len domnienky vychadzajúce z jedného mylného úsudku

Máš k tomu aj nejakú databázu, mimo najvyšších vrcholov. By sme mohli viacerý tu vytvoriť podobný projekt ako majú češi ultratisicovky.cz/katalog/

Martin knor

Pali, ked klesne hladina mora od vrchola Kycery o 20 m, tak uz nebude Kycera najvyssim kopcom ostrova, lebo napriklad Budin bude vyssi a bude na tom istom ostrove, ako Kycera. Teda prominencie Kycery je (nanajvys) tych 20 m a klucove sedlo je asi 200 m VSV. Je to teda spravne, presne v duchu definicie. Ak to podla Teba spravne nie je, napis postup pre svoj (staci odhadnuty) vypocet.

Pali85

martin knor

áno prepáč nevšimol som si čo sa dopytuješ. Áno prominencia je rozdiel medzi meraným vrcholom a kľúčovým sedlom meraného vrcholu. Idem pozrieť a hneď ti napíšem príklad, kde som si všimol nepresnosť

takže citujem napr.
Oravská vrchovina: Kýčera (953 m). Pri nadmorskej výške 953 m má Kýčera prominenciu asi 20 m, je to teda tak “pätinakopec”.

To čo tvrdíš nie je vôbec pravda. Kýčera ma oveľa, ale oveľu vyššiu prominenciu. Podobne je tomu aj u iných kopcov. Ty si však vychádzal z najbližšieho sedla od nej, čo nemá s prominenciou nič spoločné.

Pali85

Vrana,

Materský vrchol Poľany je Kráľová hoľa, je cca o 0,5 km bližšie ako Stolica. Do úvahy sa berie vzdialenosť od kľúčového sedla. To ti dáva aj odpoveď na to prečo je Krížna materským vrcholom pre V. Lúku a nie Stratenec.

Inak, keď si pozrieš definíciu 2) (nižšie) tak podľa nej je materským vrcholom pre V. Lúku až Ďumbier.

Koniec koncov rozoberať materský vrchol nemá vplyv na určovanie prominencie, na to stačí vedieť iba kľúčové sedlo

Martin knor

Pali, dal si definiciu klucoveho sedla, ale nie prominencie. Predpokladam vsak, ze prominencia je potom rozdiel vysky meraneho vrchola a klucoveho sedla a v tom pripade je prominencia presne taka, ako uvadzam v clanku. Pojmu klucove sedlo som sa pri tom uspesne vyhol.

V tejto serii ciselne presnu prominenciu netreba, staci priblizna, a ta je odhadnuta zo splajnami prelozenej mapy na zbgis.

Pali85

Všetko je v podstate jednoduché. Teda definície. Ťažšie je definíciu uplatniť v praxi ak sa nedisponuje nejakým softom (GIS), ktorý dokáže vypľuť výsledok za sek.

Na určenie prominencie nie je potrebné vedieť materský vrchol. Písal som to včera v príspevku o 16:06, je nutné vedieť výšku kľúčového sedla

DEFINÍCIA
Kľúčové sedlo je bod, ktorý je posledným suchým bodom po ktorého zaliatí pri hypotetickom náraste hladiny svetového oceánu sa meraný vrchol stane najvyšším vrcholom novovzniknutého ostrova.

Lubo

Vlado,
hovorit o Denali ako o hore je asi to iste ako povazovat Zapadne + Vychodne Tatry za Gerlachovsky stit.
P.S. Chapem, kam mieris, no nedalo mi :-)

Vlado z NZ

aha, pomýlil som si to s tou dominanciou...
S tým Chimborazom je to zaujímavé, ale tak som to nemyslel.... pri ideálnom kopci ako je Fuji je jeho výška od základne jasná, keď ten kopec nie je osamotený, je to o dosť zložitejšie...Prominenciao tom nehovorí, takže to sem vlastne nepatrí...som to písal len pre zaujímavosť,že čo si prestavujem ja pod výškou kopca...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma