Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - sever

Tonoo

Peter61
ak by sme chceli byť pedanti, je otázne, či sú nadmorské výšky na Hlaváčkovej mape správne.
v linku od Misa sú "len" výšky kopcov, je nejaký zoznam aj sediel a plies?
Vie sa mi niekto vyjadriť k mojej otázke ohľadom Choča, vid. môj príspevok nižšie?
Ďakujem

Peter61

tonoo, na Hlavackovej mape z r.2000 je Gerlach 2654

MisoB

Tonoo, na tom webe sú zoznamy aj iných objektov, pozri skgeodesy.sk/…/standardizacia… - menu vľavo. Žiaľ, plesá sú bez nadmorskej výšky.
Ohľadom Veľkého Choča - na výšky uvedené na turistických smerovníkoch sa všeobecne nedá príliš spoliehať - neviem, odkiaľ majú 1611 m, viac sôverujem zoznamu z ÚGKK. Tak teda je Veľký Rozsutec vyšší - deje sa voľačo?

Tonoo

Peter61,
ano Hlaváček má Gerlach správne, pozerám do mapy 1975 - Bačkor 2011.

MisoB,
nič sa nedeje, len škoda tých rokov, keď som si myslel že Choč meria 1611 m :)

MisoB

Tak ťa "poteším" ešte viac... pozri mapu zbgis.skgeodesy.sk/tkgis prevádzkovanú GKÚ, zazoomuj na Veľký Choč, bude mať spočiatku 1608, ale od určitého zoomu už len 1603... tak si vyber :)

FunTTomas

Tonoo: lepší zdroj ako dal MišoB na výšky vrchov neexistuje, čo viem.

Veľký Choč podľa československého mapového diela uvádza 1607,7 m.

Knor

Ta mapa skgeodesy ma aj vacsie perly. Z najvyssich kopcov (ktore mna zaujimali najviac) napriklad Vysoke Skalky v Pieninach maju pri prvych zoomoch 1050 m a pri vacsom zazoomovani 1023. To je uz dost podstatny rozdiel :-).

Tonoo

čakal som že v dnešnej dobe,
presne a jednoznačne zameraný každý krtinec.

Peter61

guys : you get, what you pay.

vcera som na nete nemohol najst jednu ulicu v jednom okresnom meste. Otvoril som plan mesta VKU r.2010 a bola tam.

O. Brandos

Že je těžké určit nejvyšší vrchy? To snad ne. Juknu na gúgl, zadám nejvyšší hory Slovenska, a hups, je tam článek treking.cz/…/slovensko_nejvys… z roku 2008. Devět let to ani v propojeném online světě problém není… A v papírovém, možná po dílčích částech, ještě delší dobu.

Rc1

otakar na tej stranke su zrejme zle neviem ci zastarale informacie. zrejme autor cerpal z nespravnych zdrojov. hned ako som kukol na prvy pohlad som si vsimol nespravne uvedenu vysku gerlachu, ostredku a zaujimalo by ma odkial tam autor nabral ten predny vrch.

Vrana

2 Tonoo: na priklade Ostredka mozes vidiet, ze to nemusi platit ani pre najvysie vrcholy pohori :)

Namatkovo som pozeral Tatry a v tom liste zo zaciatku diskusie chyba napr. Zadny Gerlach, Batizovsky stit, Draci stit.

Vrana

Znacny nesulad je vo vyske koty "Kotlovy stit". Vseobecne je znama vyska 2601 m. Oficialne ma vsak len 2537 m!

Zaujimavostou je ze napriek mnozstvu chybajucich Tatranskych vrcholov, su v zozname rarity ako Kostolik, Gulaty kopec, Zlta stena ...

O. Brandos

ad. rc1: Kde jsem vzal výšky? No přece v mapě. Co je to za otázku. Jaj, asi myslíš to, že v některých (ne všech) nových mapách je uváděna výška Gerlachu 2 654 m? Nu což, 2 655 nebo 2 654, na faktickém pořadí to nic nezmění. 2 655 je např. v mapě BB Kartu 1:25 000 z r. 2008 výška 2 655 m, mapě z Harmance 1:50 000 atd. Fr. Kroutil v lezeckém průvodci z roku 1956 uvádí na str. 222 (I. díl) výšku 2 663 m. Vrch však ve své době nazývá Stalinov štít… Metr sem, metr tam chyba v mapě opisem, přepisem. Těm vrchům je to celkem fuk. A Ostredok? V mapách stále 1 592 m platí, z toho není třeba dělat nevysvětlitelnou záhadu.

Rc1

otakar ano asi je to tak. ale ten clanok na ktory si dal odkaz je potom v podstate nanic lebo iba kopiruje chyby v mapach a nedava ziadnu pridanu hodnotu. takze na ten clanok a jeho udaje by som sa radsej nespoliehal. tu na hikingu mas o tom lepsie a zda sa mi ze hlavne presnejsie informacie radsej by som cerpal z tychto.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum