Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - východ

Knor

Asi mas pravdu. Mal by sa volat Kamen a nie Bubenica. Aj na dalsich mapach (KST a Cechy) uvadzaju ako Bubenicu ten juznejsi kopcek. Takze nazov by sa mohol zmenit :-).

K Dubravke - vsimol som si, ze najma na krajnom vychode geomorfologicke clenenie dost kopiruje prevladajuci raz krajiny (polia a pasienky versus lesy). A z toho pohladu by Dubravka mala patrit do Vihorlatu, hoci sa to na mape nezda. Naopak, ta Bubenica (ci Kamen) ale aj Lazec maju uz len kriakovite lesiky obklopene lukami. Preto by som toto zatial nemenil, iba nazov.

Patricius78

Dubravka, aj ked mi to tiez pripada nelogicke, patri este do Vychodoslovenskej pahorkatiny ( vid. Kocicky, Ivanic, geomorfologicke cleneneie SR),takze mozme povazovat jej vrchol s vyskou 394 m. vid mapa ZBGIS za najvyssi vrch Vychodoslovenskej pahorkatiny. Paradoxne mapa na ktoru je uvedeny link autora oznacuje za najvyssi bod nie Bubenicu (ako je to uvedene v hiking mape) ale vrch Kamen (ktory je s danou vyskou cca 350m vyssi od Bubenice o 25 m.) Pre porozumenie prikladam foto a link

mapy.hiking.sk/?x=22.32873…

Takze otazka neznie ci najvyssi vrch je Dubrava alebo Bubenica, ale ci Bubenica sa v skutocnosti nevola Kamen..? :-)
vid foto

Knor

Dubravka je vyssia, problem je s prominenciou. Podla podrobnej mapy (skgeodesy) ma prominenciu este nizsku ako Bubenica (je okolo nej 1, okolo Bubenice su 2 vrstevnice), hoci ani Bubenica nie je tak vyraznou kotou ako by mal kopec byt. Naviac, Dubravka mi pride (polohou a zalesnenim) ako sucast Vihorlatskych vrchov. Tu by som sa teda stale priklanal skor k Bubenici.

Jfk

Za najvyšší vrchol Východoslovenskej pahorkatiny sa považuje Dúbravka (397 m).

Ade.e

hej, ma az neskor osvietuilo, ze KOjsovka je par metrov od cervenej.. a najvyssi je Zlaty stol.

Vrana

ale skoda na ne neist ked ide clovek okolo po cervenej :)

Vrana

ano je to tak

Kojsovka je najvyssi vrchol len jedneho z podcelkov Volovskych vrchov (Kojsovska hola) a vyssich vrcholov je tam viac sk.wikipedia.org/…/Zoznam_vrc…

Borovniak je rovnako len najvyssi vrchol podcelku Slovensky raj.

Knor

:-) Opravim. Cesta SNP nejde cez Kojsovsku holu a ta navyse nie je najvyssi vrchol Volovskych vrchov. Tym je Zlaty stol, ktory opat nie je na ceste SNP. Spissko-gemersky kras ma pre zmenu najvyssi vrchol Klak :-D.
Inak, keby bolo na mne, tak by som cestu SNP na vychode trochu pretrasoval.

Vrana

2 Miso: na vychode je vzdy ten najvyssi vrchol pohoria mimo trasy (Smilniansky vrch, Busov, Mincol, ...). Prvy najkopec, ktory lezi takmer na trase SNP-cky je az Ondrejisko-Borovniak v Slovenskom raji a potom Dumbier.

Na zapade je to naopak zatva - Strazov, Velka Javorina, Bradlo, Zaruby :-)

Ade.e

MisoB.. veruze nie. Vsetko je mimo. Prechadza len Kojsovkou, ktoru nam MAto ukradol. :)

Btw, moje skore tiez nieje ziadna slava a to som vychodnar ako repa. 9/21 a max. dam 1-2 lokality

MisoB

@vrana - to ani SNPcka nechyta ziaden z vrcholov?

Vrana

Pri prvej casti som mal vcelku prijatelne skore 11/21, pricom mi chybaju zvacsa najvyssie koty kotlin, vrchovin, brazd. Ani sa mi nechce verit, ale na vychode mam skore zahanbujucich 0/21 :-)

FunTTomas

chodec09: pri každom vrchole je odkaz na mapu, stačí kliknúť na názov kopca.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum