Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - juh

Knor

Tomas, pozri si opis pri Spissko-gemerskom krase. Tam to Tomas vysvetlil.

Tomas Vohlarik

Martin, ak sa mylim oprav ma, ale chyba tu (resp aj vo vsetkych ostatnych clankoch) najvyssi vrch Slovenskeho raja - Ondrejisko. Je spomenuty pri Spissko-gemerskom krase, ale samostatny odsek nema. Teda ani v jednom clanku som ho nenasiel.

Knor

Pozrel som do Misovho zoznamu - kopec Dvornik tam uvedeny nie je. Smola. Inak, bol som na vsetkych troch, cize aj na Matesovej skale a Jelenom vrchu a najkrajsi je jednoznacne Jeleni vrch, z ktoreho je aj nejaky vyhlad. Tie zvysne dva su v lese. V minulosti som tiez povazoval Jeleni vrch za najvyssi (lebo Mala encyklopedia Slovenska), no Tomas ma poopravil. Teda ja by som s Tebou aj suhlasil, ked to Tomas odobri :-) .

Daulagiri

Čo viem tak tá rozhľadňa by mala byť priamo na tej vrcholovej čistinke Poľany, tam kde sú aj tabuľky. V bufete v hoteli Poľana majú aj vizualizáciu a pani z obsluhy nám vo februári 2016 vravela že v auguste majú začať. Ale asi teda nič zatiaľ. Osobne mi tam nechýba, lebo mám rád aj také vrchy bez výhľadu, má to také špecifické tajomno a výhľady sú kúsok ďalej zo skál.

KarolM

„Kóta 932 m“, uvedená ako najvyšší kopec Slovenského krasu, má na mapy.cz názov Dvorník s nadmorskou výškou 924 m - čiže o 1 m nižšie ako Matesova skala, ktorá sa všeobecne označuje ako najvyšší bod Slovenského krasu. Aj podľa vrstevníc na turistickej mape má táto kóta nadmorskú výšku v rozmedzí 920-930 m.
Je tu však ešte jeden kopec, ktorý pochybnosti o najvyššom kopci Slovenského krasu hravo vyvracia. Ide o Jelení vrch (947 m), ktorý leží na hranici Volovských vrchov a Slovenského krasu. Má krasový charakter a niektorí odborníci ho považujú za výbežok Jasovskej planiny. Uvediem zdroj - Zdenko Hochmuth: Krasové územia a jaskyne Slovenska, Ústav geografie UPJŠ Košice, Geographia Cassoviensis, ročník II., 2 / 2008. V časti Kras Jelenieho vrchu je uvedené: “Základnú charakteristiku územia nájdeme v príspevku M. Zacharova a J.Thuróczyho v Slovenskom krase r. 24 (1986),... Tiež títo autori považujú Jelení vrch za výbežok Jasovskej planiny.“

Takže sa dohodnime, že najvyšším kopcom Slovenského krasu je Jelení vrch : )Osobne o tom nepochybujem, lebo aj vizuálne do krasu ozaj patrí. Dominuje okoliu a je to aj atraktívny cyklovrchol :)
forum.mtbiker.sk/…/cyklovrcho…

Tomas Vohlarik

daulagiri - kde by ta rozhladna na Polane mala byt? priamo na vrchole? bol som tam koncom oktobra a nevyzeralo to , ze by sa tam chystala nejaka vystavba - sli sme smer od hotela Polana

Daulagiri

Fajnovo. Flochovú si pamätám ešte bez tých turist. tabuliek, parádne som tam v zime blúdil.
Ako čítam tak na Poľane sa rozhľadňa ešte nezačala stavať? Malo sa to robiť tuším minulý rok v auguste.
No a Fabova hoľa to je smutná kapitola. Ja som veľmi rád že som tam bol pár krát ešte keď tam bol zelený prales. Vlastne teraz som tam ešte ani nebol. To že to tam zožral lykožrút ja asi prirodzený vývoj, ale mňa hlavne mrzí že na samovývoj bola ponechaná len rezervácia (vrcholové partie) a hneď za jej hranicou je všetko odvezené a vyčistené. Mohli nechať aj nejakú "nárazníkovú zónu" ešte kúsok za okrajom. Takto je to také "čudné"...

Tomas Vohlarik

chlapi vdaka za inspiraciu, opat super robota... na tu Fabovu holu je ozaj hrozny pohlad, ma to na svedomi len vichrica?

Knor

Ci pana, mas pravdu. Kopec (lezi 1 km J od Domice) je jasne v Bodvianskej pahorkatine, prominenciu ma dostatocnu, dokonca by mala byt na jeho vrchole triangulacia. Toto bude treba zrejme opravit. Tomas, co si o tom myslis?

Jfk

Nie je náhodou najvyšším bodom Bodvianskej pahorkatiny Líščia Diera (401 m)?

Knor

Gusto, je tam aj (skoro) sucasny stav - hned prvy obrazok k Fabovej holi. Tie pekne obrazky su Tomasove, pretoze ja mam obrazok zalesneneho vrchola v o dost horsej kvalite (ani som ho Tomasovi neposielal).

Gusto

Martin

keď si dal fotky zalesnenej Fabovej hole, tak by bolo fajn, ak by si dal aj fotky súčasného stavu. Ten rozdiel je šokujúci

Knor

Aaa, tak predsa! V povodnom texte som pisal, ze najvyssim vrchom Bodvianskej pahorkatiny je Bukovina, no nedaleky ostroh na hranici (ktory je ovela atraktivnejsi) sa mi nezdal nizsi. Uz je to opravene, ten ostroh je o kusok vyssi. Jeho vysku som na mne znamych mapach nevedel najst.
Juraj - mozno mas pravdu. Na Horke som zatial nebol, asi sa tam vyberiem. V okoli sa da naplanovat celkom pekna prechadzka.

Muska

Veľmi som bol zvedavý na Horehronské podolie. Podľa informácii z mapy arcgis.com/…/viewer.html?webm… je jeho najvyšším bodom Skalka nad Pohorelou, no to ja považujem skôr za výbežok Nízkych Tatier, môj favorit bol vrch Hôrka mapy.hiking.sk/?x=20.05941… nad Novou Mašou. Ten by podľa spomínanej mapy ležať v Horehronskom podolí, no nie som si istý do akej miery je vyznačenie hraníc v mape presné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma