Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - západ

Tomas Vohlarik

potvrdzujem vyssiu vysku "hrbolu" 600 JZ od Zamciska, je vyssi o cca 6 m, kto vsak pojde na Zamcisko od Unina tak cez neho prejde ak pojde smerom od prveho vysielaca po lesnej ceste smer Zamcisko, alebo naopak.
celkom pekny vylet, nad Uninom je pekna nova rozhladna, prechadzka vhodna na nedelne odpoludnie..

Knor

OK, mne sa ten Abov paci. Tomas, nezaradime ho do zoznamu?
Maly Gric je strmy kopec podobneho charakteru ako Gric. Nie je to geomorfologicky utvar kotliny, ale prilahleho pohoria. Tam sa nezhodneme.

Udo

Abov mapy.hiking.sk/?x=18.15813… , s najvacsou pravdepodobnostou ale nesplna podmienku prominencie. Maly Gric podla obidvoch geomorfologickych cleneni patri do Hornonitrianskej kotliny a tesne by mal splnat aj 10% podmienku prominencie, takze ja ho povazujem za naj vrchol hornonitrianskej kotliny :-)

Knor

Zdravim,
Pozrel som mapu zbgis - ano, ten hrbolcek 600 m JZ od Zamciska je vyssi. Obehal som ich oba, ale bol som tam davno. Mozno sa tam opat raz vyberiem.
Vrch Abov pri Hurbanove neviem najst, asi by pomohli kordinaty.
Ale s Malym Gricom nesuhlasim. :-)

Udo

za najvyssi kopec podunajskej roviny sa da povazovat vrch Abov 124m pri hurbanove. su aj vyssie miesta na upati MK ale to sa neda nazyvat kopec. Najvyssi kopec chvojnickej pahorkatiny nieje Zamcisko ale ten vrch s vysielacom. je o par metrov vyssi. Najvyssi kopec hornonitrianskej kotliny je Maly Gric 876m tematicke mapy cislo 19 a 20 mapserver.geology.sk/tmapy/

Kossuri

MisoB: dík za tip, Vyskúšal som a zobrazuje to pekne aj vojenskú 25-ku. No a tá kóta nad zjazdovkou má na nej výšku 1072,6 m! Čo je o 1 meter viac ako vrchol s trigasom a o 2 m viac ako vrchol s krížom. Mne tam takéto rozdiely namerala aj turistická gpska, ale pri jej presnosti som to nepokladal za smerodajné.

MisoB

kossuri: myslis vojensku 25-ku? Skus maps.sopsr.sk/mapy/map.html a pri dostatocnom zoome zvol Vojenska mapa RETM25. S Velkym JAvornikom mas samozrjme pravdu, ale nevyzera, ze by nad zjazdovkami teren stupal.

Mk77

Vrana/aj.: Ano, Trojmezí bylo jich víc - Trojaček je dokonce taky víc, resp. název se posouval na jiné hory. Současné rozmezí Morava-Slezsko-Slovensko je až na Bílém kříži... Jo a návrh korekce: Lysá hora není na Moravě (Slezsko)

Knor

Brano, moze byt, no tu ide o kopce. (Hranice oblasti su urcovane priblizne. Asi preto na niektorych strankach za najvyssi bod Podunajskej roviny oznacuju polia pri Jarovciach.)
K Javorniku - bol som tam iba raz, ako student. Asi by som sa tam mal vybrat opat. Podobne na Bradle som bol veeeelmi davno (este skor ako na Javorniku). Preto tie nepresnosti.
Inak, tie skarede obrazky, prosim, zamente. Predpokladal som, ze v redakcii niekto ma krajsie :-).

Vrana

ad Beskydok: bodov kde sa stretavali hranice Uhorska a Moravy bolo asi viac :)

Predpokladam ze Trojacka aj podla nazvu bola niecim specificka. Tipujem to na trojmedzie, v tomto pripade historickych uzemi Uhorska, Moravy a Sliezska.

sk.wikipedia.org/…/Krajiny_če…

BranisS

Najvyšší bod Podunajskej roviny je v miestach JV od Limbachu, kde tento celok prechádza do Malých Karpát.

Vrana

S Velkym Javornikom je to ako pise kossuri. Dvojkriz urcite nie je na najvyssom bode. Mne sa zdala byt najvyssie kota kotu 1072 m, blizko sedla kde konci zlta znacka. Ale to moze byt len vizualny klam, lebo sa tam zo sedla stupa strmsie hore. Na kotu nad zjazdovkou je to stupanie mierne.

Mozno by bolo dobre zmenit aj link v texte na kotu 1072 m.

Kossuri

Ad Bradlo, áno myslel som tú kótu 543,1 m. Na niektorých mapách je označená ako Slivková, na niektorých ako Bradlo.

Kossuri

Mapy vo vrstve ŠMD sú civilné, tie vojenské vyzerali trochu inak (mám časť z nich od Dunaja po NMnV). Inak ešte je celkom možné aj to, že najvyšší bod Javorníkov je ešte kúsok na východ, nad zjazdovkou na Kasárne. Nie je tam kóta, ale v topomape je tam jedna vrstevnica naviac...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov