Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - západ

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - západ

Posledný diel seriálu o najvyšších kopcoch je venovaný geomorfologickým celkom na západe Slovenska. Nachádzajú sa tu nižšie pohoria a najmä rozľahlá Podunajská nížina. Podobne ako v predchádzajúcich častiach, oblasti sme zoradili abecedne a písmenom sme ich vyznačili na priloženej mapke. Za názvom oblasti nasleduje najvyšší kopec a stručný opis s odkazom na mapu.

PaliT

Niektoré veci ma prekvapili, napríklad by mi neprišlo na um hľadať najvyšší kopec "Podunajskej pahorkatiny" tak ďaleko na severe, nejako som nepochopil logiku tohto pozliepaného útvaru.

Podunajská rovina nemá uvedený nijaký kopec, tu má asi najväčšiu prominenciu ľudský výtvor – VD Gabčíkovo, kde v mieste najväčšieho vyčnievania nad krajinu ešte stojí riadiacia veža lodnej dopravy, na ktorej sú vyhliadkové plošiny, z ktorých sa dá za dobrých podmienok dovidieť na Alpy, Malé Karpaty, Tribeč, atď.

Z prírodných vyvýšenín dávam do pozornosti Tomášikovský presyp mapy.hiking.sk/?x=17.67275…

a Sládkovičovskú dunu. mapy.hiking.sk/?x=17.66975…

Knor

Ahoj Pali,

Ak budes brat ludske vytvory - nebude najvyssim kopcom halda pri niklovke v Seredi :-) ?

PaliT

Na nej nie je rozhľadňa :D

Zato návštevu Gabčíkova odporúčam...

Kleine

Fotografia s popisom Zámčisko nie je správna. Fotografia zobrazuje len nejaký vysielač alebo niečo podobné, ale skutočný vrch Zámčisko sa nachádza cca. 700 m SSV.

Knor

OK, v dobe ked som tam bol tam ta tabula nebola :-?, tak som praskol cosi vyrazne. Mozno Tvojim obrazkom nahradit povodny? (Ak ano, napis prosim Tomasovi.)

FunTTomas

ďakujeme Erikovi za poskytnutie fotografie Zámčiska, ktorú som pridal do článku.

Kossuri

Myslím, že kríž na Veľkom Javorníku sa nenachádza na najvyššom bode, ten by mal byť ešte 400 m ďalej na východ, tiež na červenej značke. Nachádza sa tam aj triangulačný bod (4606-24), na vrchole s krížom je iba jeho zaisťovací bod (4606-24.1). Ak máte niekto k dispozícii údaje z týchto bodov skúste to pozrieť. Alebo staré vojenské topografické mapy, marí sa mi že na nich bola aj kóta s uvedenou výškou, ale už nie sú dostupné na nete.

Kossuri

Skutočný vrchol Bradla v Myjavskej pahorkatine je cca 400 m severovýchodne od mohyly. Je na ňom aj triangulačný bod (viď foto).

FunTTomas

kossuri: s Veľkým Javorníkom máš pravdu, doplnil som text. Kríž je na západnom vrchole 1070,4 m. Staré topo mapy sú na zbgis.skgeodesy.sk/…/default.… - prepnúť vrstvu ŠMD.

V prípade Bradla myslíš kótu Slivková (543,1 m)? Keďže mohylu postavili na vrchu s identickou výškou, tak Slivková je prirodzená kóta a Bradlo umelý bod (či bol navŕšený alebo znížený, netuším).

Kossuri

Mapy vo vrstve ŠMD sú civilné, tie vojenské vyzerali trochu inak (mám časť z nich od Dunaja po NMnV). Inak ešte je celkom možné aj to, že najvyšší bod Javorníkov je ešte kúsok na východ, nad zjazdovkou na Kasárne. Nie je tam kóta, ale v topomape je tam jedna vrstevnica naviac...

Kossuri

Ad Bradlo, áno myslel som tú kótu 543,1 m. Na niektorých mapách je označená ako Slivková, na niektorých ako Bradlo.

Vrana

S Velkym Javornikom je to ako pise kossuri. Dvojkriz urcite nie je na najvyssom bode. Mne sa zdala byt najvyssie kota kotu 1072 m, blizko sedla kde konci zlta znacka. Ale to moze byt len vizualny klam, lebo sa tam zo sedla stupa strmsie hore. Na kotu nad zjazdovkou je to stupanie mierne.

Mozno by bolo dobre zmenit aj link v texte na kotu 1072 m.

BranisS

Najvyšší bod Podunajskej roviny je v miestach JV od Limbachu, kde tento celok prechádza do Malých Karpát.

Vrana

ad Beskydok: bodov kde sa stretavali hranice Uhorska a Moravy bolo asi viac :)

Predpokladam ze Trojacka aj podla nazvu bola niecim specificka. Tipujem to na trojmedzie, v tomto pripade historickych uzemi Uhorska, Moravy a Sliezska.

sk.wikipedia.org/…/Krajiny_če…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov