Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - záverečné zhrnutie

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - záverečné zhrnutie

Turisti zbierajú rôzne veci. Niekto turistické známky, iný kamienky z vrcholov, ďalší rozhľadne či fotografie smerovníkov. Poznám však viacero turistov, ktorí zbierajú najvyššie kopce. Jeden chce vyliezť na najvyššie kopce všetkých svetadielov, ďalšiemu stačia štáty Európy. Séria článočkov je venovaná najvyšším kopcom oblastí Slovenska. Geomorfologických celkov, čiže pohorí, kotlín, pahorkatín... Je ich u nás 84 jednotiek. Dosť na to, aby človeku chvíľu trvalo, kým vylezie na najvyšší kopec každej z nich.

Tia099

Dovolím si upozorniť, že autor nemá asi najaktuálnejšie info ohľadom názvu najvyššieho vrchu Veľkej Fatry, prednedávnom bolo zistené, že vedľa Ostredku (najvyššieho vrchu) je jeden o pár metrov vyšší, už ho oficiálne vyhlásili za najvyšší vrch VF a dali mu názov Veľký Ostredok. (Pôvodné Pustolovčie sa neuchytilo). Skutočne ide iba o pármetrový rozdiel.

Lubo

Mam dojem (no mozem sa mylit), ze nazvoslovna komisia UGKK SR sa rozhodla ponechat nazov navyssieho kopca Velkej Fatry nezmeneny, t.j. Ostredok.

MisoB

Presne tak - ziadna zmena nazvu nepresla.

Ade.e

Najnajnajaktualnejsie info ohladom nazvu predsa len nema Tia ale autor :D :D

Knor

Podla mna ma najaktualnejsie info redakcia hikingu. A kedze clanky prechadzaju redakcnou upravou, je to skor ich zasluha ako autorova. (Autorovi je suma fuk ci sa kopec vola Ostredok, Velky Ostredok alebo Pustolovicia, hlavne je, aby s Vam zobrazil spravny bod na mape ked kliknete na link.)

Tomas Vohlarik

dik autorom za zhrnutie a vlastne za celu kolekciu ohladne najvyssich vrchov. ak to nebude vela roboty mohli by ste do zaverecnej tabulky dat este jeden stlpec v ktorom by bol odkaz na popis trasy na jednotlive vrchy tak ako boli popisane v clankoch.

Fsvetlik

V záväzku vystúpiť v priebehu desiatich rokov na najvyššie a najkrajšie kopce ...nielen Slovenska ale aj Čiech a Moravy...zo slovenských a vášho zoznamu mi chýba už iba 1/3. Zasa mám v zozname iné ktoré neuvádzate a ktoré som si vyhľadal .... ešte necelé dva roky a uvidím či sa mi podarí dosiahnuť cieľ...147 už som prešiel....zaradím si aj tie z vášho zoznamu, ktoré som v mojom nemal....dík za tabuľku.

MilanS

Natrafil som na ďalší kopec s dominanciou nad 50 % - je to Ragáč 537 m. Oddeľujúce sedlo je JZ od obce Petrovce 241 m. Rozdiel výšok je 296 m a dominancia Ragáča 55,1 %.

MisoB

Tabuľku slovenských vrchov s dominanciou nad 50 % od Milana sme doplnili na koniec tejto záverečnej časti seriálu. Keď niekto nájde ďalší vrchol, napíšte - doplníme :)

KarolM

Vysokú dominanciu majú aj malé kopčeky – tzv.dolnozemplínske exoty : ) Napríklad Tarbucka 278 m/ - pri Malom Kamenci 95 m, čo je bezkonkurenčných takmer 300 %!
Niečo k tomu: mtbiker.sk/…/post1161361.html…

Wbk

@ Karol:
Prirodzene 300 % je blud :) Výpočet dominancie vrcholu je:
rozdiel nadmorských výšok vrcholu a kľúčového sedla (čiže prominencia) / nadmorská výška daného vrcholu * 100 [%].
Takže podľa uvedených čísel bude dominancia Tarbucky nejakých 66 %. Každopádne všetky najviac dominantné dolnozemplínske exoty sú už uvedené tu v diskusii a už doplnené aj do článku.

KarolM

Z južnej strany Tarbucka 278 m priamo spadá bez nejakého sedla do Výchoslovenskej roviny s nadmorskou výškou 95 m, to je reálny fakt : ). Relatívne údaje o dominancii sú trošku zavádzajúce, (ako to už zvyčajne býva). Myslím, že vhodnejšie by bolo dominanciu vyjadriť v absolútnych číslach...

Wbk

@ Karol:
Zdá sa mi že v tom máte trochu guláš. Myslím, že viem ako si vysvetľujete slovo dominancia, ibaže toto sú všetko jasne definované topografické pojmy a charakteristiky, spájajúce sa s relatívnou výškou vrcholu a vyjadrujúce ju. Nemyslím, že sú nejakým spôsobom zavádzajúce, treba ich akurát vedieť správne interpretovať a dobre rozlišovať.

Vlado z NZ

Ked si na pláži pri mori a hodis tam skalu, ktora vytrca 1cm z mora vytvoril si vrch s dominanciou 100%. Absolutne cisla maju urcite vyššiu hodnotu...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum