Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - záverečné zhrnutie

Jirin

Já sbírám nahé fotografie ze všech nejvyšších vrcholů Československa...posledních 10 spíše Slovenska...

Pivan

A čo dominancia Šarišského hradného vrchu nad Veľkým Šarišom?

Pivan

Tiež mám podozrenie veľkej dominancie na najvysší bod Plešivskej planiny v Slovenskom krase, ležiacej medzi kaňonmi Štítnika a Slanej...

Wbk

Keď sme pri hľadaní dominantných vrchov, mne sa pre zmenu páči Drieňov - odrezaný výbežok Nitrických vrchov medzi Vestenickou bránou, Oslianskou kotlinou a Rudnianskou kotlinou. Najvyšší vrchol Drieňový vrch 616m ( mapy.hiking.sk/?x=18.47477… ), kľúčové sedlo mi vychádza tesne okolo 300m Z od usadzovacích nádrží nováckej chemičky ( mapy.hiking.sk/?x=18.50989… ). Mám to správne? :o)

Wbk

A ešte ma prepadá myšlienka aká je asi dominancia Chrbátu 271m na Hronskej pahorkatine ( mapy.hiking.sk/?x=18.35879… ), ale už mi klipkajú okále, takže sa k hľadaniu key col hádam vrátim neskôr :)

Knor

Wow, ten Drienov vypada byt dobry kandidat. Netreba ho pridat do zoznamu? Pri Chrbate sa mi zda ze smerom na Semerovo to tak-tak nevyjde a tesne to nevyjde ani Plesivskej planine. Ale pozeral som iba podklad hiking-mapy :-? .Velky Saris je na tom horsie.

MilanS

Vrátil som sa z Brna a teda k dominanciám:

  • Šarišský hradný vrch 570 m má južne sedlo 337 m, čo je hodne nad polovicou.

  • Štít 851 m na Plešivskej planine oddeľuje sedlo 435 m západne od Rožňavského Bystrého. Rozdiel je 416 m a dominancia 48,9 %.

  • overil som aj Salašiská 1132 m (pri Tŕstí) so sedlom Dielik 583 m. Rozdiel je 549 m a dominancia 48,5 %.

  • Chrbát 271 m má oddeľujúce sedlo 143 m západne od Strekova, rozdiel výšok 128 m a dominanciu 47,2 %.

  • Drieňový vrch 616 m má oddeľujúce sedlo 304 m západne od Novák. Sú vlastne dve, J a JV od rázcestia štátnych ciest pri Majeri a nedá sa mi rozlíšiť, ktoré je nižšie.
    Ja som mylne predpokladal, že cesta z Novák západne prechádza najnižším sedlom. Rozdiel výšok je 312 m a dominancia 50,6 %. Takže Wbk trafil a prosím redakciu hiking.sk o doplnenie riadku v tabuľke dominancií.

Wbk

@Milan:
Jupí! Síce priebežne "posledné" miesto, ale počíta sa :)
Ešte som medzičasom skúšal Veľký vrch pri Štúrove ( mapy.hiking.sk/?x=18.64324… ), kľúčové sedlo som dopátral niekde pri Gbelciach (s neistotou), ale myslím že mi to tesne neprešlo. Môžete prípadne preveriť?

MisoB

Drieňový vrch doplnený do tabuľky.

MilanS

Wbk:
Mne tiež podľa ZB GIS vychádza oddeľujúce sedlo 131 m v obci Gbelce. SZ od Veľkého vrchu 239 m (nad obcou Belá) je ešte vyšší bezmenný kopec asi 252 m, aj tak je rozdiel výšok 121 m a dominancia 48,0 %.

Miloss350

Pekný článok, len keby ste tam ešte doplnili, čo to znamená ta Dominancia. Spočiatku som nechápal, ako to počítate, plietol som si to s tým nemeckým dominanz (izolácia). Až potom som to našiel na Wikipédií. Pre ostatných, do budúcnosti.

Miloss350

No a ešte taký postreh ohľadne dominancie.
Dominancia je dobrá na pomerové porovnanie danej krajiny. Podľa nej sa dá dobre určiť na nížine nejaký kopček ktorý, vyčnieva z tej priemernej roviny. Ale na výpočet má vplyv nadmorská výška. A to má za následok, že zaujimavé kopce vo vyšších polohách sa do tabuľky nedostanú.

Možno, keby sa doplnil článok o ešte jednu tabuľku a tá by bola zoradená podľa rozdielu, čo tam už v tej tabuľke máte. A min. rozdiel, ktorý by sa akceptoval, by bolo napr. 400m. Tak by sa tam dostali všelijaké zaujimavé kopce, ktoré sú turisticky zaujimavé.
Tých kopcov nieje až tak veľa ani v najvyšších pohoriach, takže by to nebolo len o Tatrách.

No a myslím, že je tu veľa hladačov, ktorý by sa do toho radi pustili, veď aj ja som hľadal 50% dominanciu a nič som u nás nemohol nájsť :-)

Wbk

Od "toho rozdielu" 550 m to máte tu: cs.wikipedia.org/…/Seznam_nej…
Ale prečo práve 400 m... :/ Chudinka Burda, Myjavská pahorkatina, chúďatá Zemplínske vrchy! To je očividne totálna diskriminácia! :o)

Wbk

*oprava: nie 550, ale dokonca 500

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum