Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma bežecké lyže

Diskusná téma bežecké lyže

ZDravím Vás :-)

keďže zima naplno prišla, rada by som si vymenila svoje X-ročné bežky s histrickým viazaním za nejaký novší model. Pre informáciu - hľadám si teda bežky pre seba - mám 53 kg a cca 169-170cm. Predtým som mala značku fisher so šupinkami a dĺžku lyží 190 cm. Rada by som išla do fisher znova, no asi v kratšej dĺžke (mám pocit, že 190 cm je síce pre rýchlosť dobrých, ale mám problémy s kolenami a ťažko sa mi ovládajú). So sebou nosím batoh tak cca 5 km. Urednosňujem klasiku a upravenú trať aj neupravenú.

Mám rezervované dva druhy bežiek - no neviem sa rozhodnúť. https://www.sportisimo.cz/fischer/set-sporty-crown-nis-smu-+-nnn-touring-classic/50655/ - majú len 182 cm

https://www.sportisimo.sk/fischer/set-sporty-crown-+-nnn-classic-nis/114005/ - tieto majú 187 cm

http://www.sportrysy.sk/fischer-sporty-crown-fischer-touring-classic/ - tu mi navrhovali 177 cm, no zdajú sa mi tie isté čo majú v sportisime...

viete mi, prosím, niekto poradiť?

Ďakujem :-)

Rast

Ano, NIS je len typ uchytenia na lyzu (bezsrobovy), NNN je norma viazania, ktora musi byt kompatibilna s topankou

Vrana

Potvrdzujem, ze systemy NIS a NNN su kompatibilne :)

Rast

ale ona tu pise, ze na rekreacne pouzitie,takze v tomto pripade asi by som doporucoval supiny. Rada, ze netreba voskovat, ked su silne ruky, je sice pekna, ale pre rekreacneho lyziara je nanic. Aj na plus sa da mazat. Niekedy su snehove podmienky tak blbe, ze su lepsie ozaj supiny. V priebehu dna sa naviac aj mozu podmienky menit a potom treba mazat znovu, stava sa aj, ze vosk sa zoderie, vtedy treba premazavat tiez. Takze by som odporucal supiny a dobre vybrat bezky. Ked uz inak nedas, tak skus tie Fischer, s tym, ze mimo stopu sa asi budes na nich pravdepodobne trapit.

Vrana

ked mas silne ruky, nemusis mazat vobec :)

na plus sa este da, horsie je mazat na lad ...

Pf 69

No namazat na plus?! To radsej nemazat vobec ! Takze min dvojo beziek . Na minus hladke
a mazat a na plus supiny.

Vrana

2 MichaelS: ist v strojovej stope 30 a viac km na supinach hranici so sadomasochizmom. To radsej netrafim raz za cas mazanie :)

2 sobi: urcite ten test niekde najdes, ale pre strucnost:

  • polozis bezky na uplne (ale ozaj uplne) rovnu pevnu podlozku, ktore sa neprehyba. Napr. plavajuca/drevena podlaha nie je rovna !
  • obujes topanky cvaknes lyze a zatazis obe naraz
  • vtedy by malo byt mozne posuvat kancelarsky papier volne pod lyzou v mieste mazacej komory
  • ak zatazis len jednu lyzu, papier druha osoba nedokaze pohnut ani o jeden cm :)
  • dlzka mazacej komory je rozna pri kazdych bezkach, ale byva to cca 30 cm dopredu aj dozadu od viazania (spicky topanky)
Sobi

ešte sa chcem spýtať, ako zistím tú tvrdosť tých bežiek? ďakujem - ja naozaj očakávam skôr rekreačný účel bežiek, som pomalá a mne to aj stačí

Sobi

Ďakujem za postrehy a názory. Rada by som však zostala pri tých Fischeroch zo šupinami (mám starší model - a mne vyhovuje). pozerala som aj sporteny - tak uvidíme. Každopádne vyskúšam aspoň tie v športisimme fischery s viazaním classic. Ale majú len 182 cm lyže. Ja mám 169 cm a 53-55 kg (ako sa najem a či mám batoh) - zvyčajne chodím na trate tak okolo 15 km (makov, beskydy a tak).

Do obchodu si beriem A4 papier a uvidím.

MichaelS

Konfigurátor podle váhy lyžaře je lepší než drátem do oka, ale pokud prodejce nemá specializovaný testovací přístroj ... což má málokdo ... tak vyzkoušet alespoň ten níže popsaný test papírem. Dvoje lyže od stejného výrobce a stejného modelu, a samozřejmě stejné délky, mívají nezřídka různou tvrdost.
Jinak dobře namazané lyže jedou vždy lépe než šupiny ... jenže ... kdo se s tím má matlat a jak to trefit:-). Protože blbě namazané ... to někdy lepší i pěšky:-).

Cmaro

Sporten ma na stranke aj konfigurátor lyzi da sa presne najt typ lyze podla potreby a ceny sú prijatelne zhruba 100€

Cmaro

Ja som začiatočník. Mám už druhe bežky od Sportenu. Prvé som musel predať z dôvodu schudnutia. Treba sa držať odporúčaní výrobcu ohľadom váhy. Zatial som max spokojný. Čo sa týka reťazcov netreba sa dať ukecať cenou väčšinou výrobký pre tieto reťazce majú iné tvrdosti. Vela krat tieto vyrobky niesu ani na ofiacilnych strankach vyrobcu. Ja by som odporucal ten Sporten sú to drevenne lyze.

Rast

pokial viem, tak NIS je NNN norma, len rozdiel je v tom, ze sa viazanie nemusi srobovat (Nordic integrated system), inak norma na topanky ostala rovnaka. Myslim si, ze to bol vynalez Rottefelly, nie Fischeru. Fischer len prestal robit topanky na normu SNS a presiel k Rottefelle a na normu NNN.

Vrana

Prave Fischer urobil uplny produktovy kotrmelec asi 10 rokov dozadu. Robil vlastne SNS viazania a aj topanky. Potom vymyslel NIS system, ktory je blizsie k NNN ale myslim ze vobec nie je s NNN kompatibilny.

Mame doma stare boty a lyze s NNN aj nove s NIS. Mozem skusit kompatibilitu ...

Rast

NIS je len integrovane viazanie, ktore sa nesrobuje nie? Ta norma je vzdy bud SNS (Salomon nordic system) od Salomonu alebo NNN (New nordic norm) od Rottefelly. Fiser to viazanie potom vyraba v licencii pod svojou znackou a tak isto aj ine znacky.
Inak turisticke bezky su rozne siroke, nie len 5-6 cm, ja mam jedny siroke 12,5 cm :-D
Inak co som si vsimol, tak v obchodosch sa vacsinou predavaju superodlahcene bezky, neviem, ci tam davaju penove jadro, ale s tymto ist mimo terenu - neviem, kolko by to vydrzalo, podla mna to na to nie je vobec stavane. Inak dobry pomer kvalita/cena je cesky Sporten, ktory vyraba lyze aj pre inych vyrobcov - Rossignol, Karhu, atd.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov