Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS rozšírila územnú pôsobnosť

Peter61

1.4.2023 HZS skončila v:

  • Bukovské vrchy
  • Javorníky
  • Moravsko-sliezske Beskydy.
    in:
    aspi.sk/…/zakon-c-456-2022-zz…
    1. V § 3 ods. 1 sa vypúšťajú písmená b), c) a h)

      b) Bukovské vrchy,
      c) Javorníky,
      h) Moravsko-sliezske Beskydy,

Vrana

2 peso1: kto potom prisiel na zasah na Vihorlate, ked nemali ani lyze? Nejaky dobrovolnici alebo chlapci z najblizsej dediny?

Rc1

sona a takto by sme mohli pokracovat: stiavnik predjastrabie, zapadna cast makova atd... vsetko obyvane casti a intravilany

Rc1

teraz som nasiel dokonca aj cast intravilanu obce oscadnica ktory je podla popisu zahrnuty do tej posobnosti. v podstate cela cast oscadnice od razcestia vysny koniec smerom na laliky je tam podla toho popisu zahrnuty pritom to je normalna obytna cast obce aj ked to patri do chranenej krajinnej oblasti.

Rc1

sona len tak narychlo som si pozrel mapu a ten popis oblasti a len tak bez podrobnejsieho nastudovania som nasiel hned niekolko osad na kysuciach, ktore su trvale obyvane a su mimo intravilanu podla katastralnej mapy a patria do novej posobnosti hzs. do niektorych z nich vedie aj spevnena cesta a ludia tam bezne byvaju. mnohe osady v ktorych ludia bezne byvaju su podla katastratnych map mimo intravilanov. dokonca aj samotne obce ci mesta maju postavene domy ktore su uz za hranicou intravilanu.

Rast

za vrtulnik sa plati len ked ide o patraciu akci, ked ide o prevoz zo zdravotnej indikacie, tak sa neplati.

Peter61

Mimo zasahovej oblasti HZS sa za zasah HZS neplati.

Chodec09

Dobre to chápem,že keď idem na Muránsku planinu alebo do Stolických vrchov za prípadný zásah HS neplatím?

Jaro.q

Podľa Pokynov HS

(3) Ak osoba nemá možnosť zapísať sa do knihy vychádzok a výstupov, je povinná údaje uvedené v
odseku (2) nahlásiť horskej službe alebo blízkej osobe, ktorá v prípade nezvestnosti vyrozumie horskú
službu.

Marcel.c

Zaujímavá je aj otázka, kde tá "kniha vychádzok a túr" bude fyzicky ležať, teda kde bude možné splniť povinnosť "zapísať sa".
Aby to nedopadlo nakoniec tak, že pol dňa strávim byrokraciou a cestovaním za "Knihou" a potom mi už neostane čas urobiť si vychádzku :-)

@myš:
Dotyčný chalupár neplatil za aerotaxi pravdepodobne preto, lebo po neho priletelo zo zdravotnej indikácie - vtedy pacient za prevoz neplatí.

Milan-

poloninski lyze uz maju?

Mohol by sa niekto od nich vyjadrit, ako to vlastne bolo s tymi lyzami, pretoze zatial to vyzera na slusnu blamaz

Myš

Vďaka priloženému linku na mapu od Soni vidím, že chalupu mám tesne vedľa vyznačeného územia. Ďakujem. Chalupári a obyvatelia osád kúsok vedľa by sa však podľa tejto novely zákona mali pripoistiť.

Myš

Presne toto by zaujímalo aj mňa. Mám chalupu v jednej z osád v Javorníkoch. Dostupná je len terénnym autom. Klasická záchranná služba sa tam svojim autom nedostane. Raz sa tam stal úraz a po zraneného chalupára doletel vrtuľník záchrannej služby. Pokiaľ viem(len z počutia), tak za zásah nič neplatil. Ale zaujímalo by ma to, či je potrebné mať celoročné poistenie do hôr, pre prípad zásahu HZS. Poraďte prosím, ak máte niekto skúsenosť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov