Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Bystričky

Diskusná téma K článku: Okolo Bystričky

Národní park Malá Fatra, má největší srdcovka slovenské přírody. Hřebenovku jsem šel, spíše probíhal mnohokrát, Diery, Rozsutce, Kriváně… vše znám, ale jedna část těchto nádherných hor mi byla stále neznámá. A to turistický chodník Kralovany – Stoh. A když již jdu po této nefrekventované trase, samozřejmě musím pokračovat ve stejném duchu, čili nazpět do civilizace přes Osnicu do Párnice na nádraží.

MisoB

Honza, len tak náhodou nemáš tracklog z tej trasy? Použil by som na spresnenie úsekov na mape...

Honza286

Dnes jsem šel přesně tuto trasu, tudíž pár aktuálních informací - z Kralovan se stále jde zpočátku hodně zničenou újezdovou cestou, po cestě je pár polomů, značení v úseku Kralovany - Žobrák bez problémů. Horší je to se značením úseku Žobrák - začátek nástupu na jasně viditelný vrcholový výstup na Stoh, zejména je problémová louka, kousek nad nejnižším bodem, kde má značka dle map odbočovat doleva do lesa, ovšem žádná viditelná cesta tam není, značení nulové (nejlépe je si zapamatovat umístění závěrečného výšlapu na Stoh a snažit se na něj natrefit cestou necestou). Úsek Stoh - Medziholie snad netřeba popisovat... Z Medziholie na Osnicu dobře vyznačený chodník lesem, v pohodě průchozí. Druhé výraznější orientační problémy nastávají až v jednom z malých výstupů za Strungovým Príslopem, kde je dost popadaných stromů a značka se hůře hledá. Za sjezdovkami z Lučivné je cesta dosti poničená zřejmě těžkou technikou, značení ovšem bez problémů i na rozlehlých loukách nad Párnicou. Cestou viděna louka rozrytá od divočáků pod Žobrákem a několik medvědích bobků na různých místech. Lidí zde opravdu chodí minimum - cestou jsme potkali jen pár lidí hned u Kralovan, pár lidí v úseku Stoh - Medziholie a pak opět nikdo, i podle stavu cesty lze poznat, že zde chodí jen minimum lidí. Pod Osnicou jsou doslova lány medvědího česneka, nad Kralovany naopak velké množství borůvčí.

Peeter

Ďakujem za odpoveď, ale stan so sebou nebudeme brať. Niečo už vymyslíme, buď si švihneme a prespíme na chate pod Chlebom alebo keď budeme pomalí tak v Kraľovanoch.

Jurko.ch

žádnou budu popř. chatu u pramene jsem neviděl. Ani jinde z Kralovan po Stoh nic podobného u turitického chodníku není, nebo jsem si toho nevšimnul. Je ale více vhodných míst k postavení stanu, např. louka před Žobrákom. Jen bych se měl napozoru.Přece jen se jde nad Šutovskou dolinou, kde o medvědy není nouze.

Peeter

Ahojte, plánujem jednu akciu a potrebujem zistiť, kde sa dá prespať na trase medzi Kraľovanmi a Stohom. V tomto článku je spomínaný vodný zdroj pod Žobrákom, je to aj v mape, ale je tam zakreslená aj búda, resp. chata. Zaujímalo by ma, či tam niečo také stojí, kde by sa dalo prespať v prípade zlého počasia.
Ďakujem za radu

Romanticka

okolo Bystričky sa vtedy potuloval ten malý medvedík,ktorý bol zoologmi monitorovaný...písané o tom aj v novinách...ja som sa tam ocitla náhodou,a mala možnosť ho ďalekohľadom vidieť naživo.Také malé zlaté medvieďatko...pocit,že som naživo videla medvedíka,tak to vám poviem, sa nestáva každý deň....

Dudo

Nadherne fotky. Do Bystricky chodim cely zivot a mam to tam hrozne rad. Čo sa týka tých macíkov, tak ti tam sú a nie jeden. Minulý týždéň som tam bol a videl som troje stôp, každé iná veľkosť a jedny boli fakt poriadne.

Článok si mal tiež fajn, dobre sa čítal.

Prajem veľa pekných chvíľ pri spoznávaní ďalších pekných kútov Slovenských hôr.

Ja?No!

Pekny kraj, mam ho rad, ale nedoporucoval by som ist tam, ked su dozrete maliny :-) macko zaujaty zberom alebo spankom po dobrom obede si Ta moze vsimnut az ked si moc blizko a to potom byva mrzuty.
Ete som si vsimol, ze na odbocke zo Strungoveho Prislopu spominas zltu znacku do Malej Lucivnej k stanici sedacky.....
Ak ma pamat neklame zlta ide do Velkej Lucivnej(vedlajsia dolina) a na most cez Zazrivku ku autobusovej zastavke.

Trosku si odporujes, ked pises o prijemnom klude a neskor o chate pod Magurou......
Dole v doline (Mala Lucivna) je cela chatova osada a popod sedacku sa da za 45minut vybehnut az na vrcholovu luku ktoru ospevujes.

Vela stastia pri spoznavani dalsich krasnych kutov Slovenska civilizaciou doposial nezdemolovanych.

Adushka

Pekne, pekne.. Osnicu mam tento rok v plane, tak porozmyslam, ci to nedat takymto sposobom, aj ked je to teda uz troska casovo narocnejsie :)

Rudo

Ano, fotky aj čítanie sú výborné. Jirkovi gratulujem.

MatusM

Najskôr ma zaujali pekné fotky a tak som venoval 5 minút aj článku. Veľmi dobre sa čítal, ďakujem!

Daulagiri

Keď som zbadal názov článku tak som hneď tušil o aké končiny asi pôjde. A nemýlil som sa.
Na úvod musím povedá že celú trasu mám prejdenú a naozaj je to fantastický kraj.
Moja prvá túra v tejto časti MF bola: Kraľovany - Stoh - s. Medziholie - dolina Bystrička a práve táto túra zaradila MF medzi moje srdcové záležitosti. Pekne sa mi vybavili spomienky na celú trasu. No a moja zatiaľ posledná túra v tomto kraji (október 2007) viedla z Párnice cez Osnicu do doliny Bystrička takže presne si viem celý kraj vybaviť.
Tento kraj na mňa zapôsobil práve tou opustenosťou a nevšednými výhľadmi, pri túre cez Osnicu som nestretol ani človiečika ani len srnku. Dnes miesta medzi s. Strungový príslop a Žobrákom považujem pre seba za magické miesta na Slovensku, ktoré majú pre mňa mimoriadny význam.

Čo sa týka macíkov, tak pár metrov pred s. Strungový príslop som našiel jeho stopu priamo na chodníku, takže tam naozaj žijú.

Inak máš pekné panoramatické foto.

A asi pred 2 dňami som začal rozmýšľať že si túto trasu prejdem, ale v opačnom priebehu, takže aj preto ma tento článok hneď zaujal.

Viem že som sa rozpísal, ale nedalo mi, keď vyšiel článok z jednej z mojich naj lokalít na Slovensku :-)

Tono

Krasna tura v krasnom kraji. Isiel som ju asi pred 5 rokmi (vid foto hiking.sk/…/mala_fatra-velky_… a hiking.sk/…/mala_fatra-jeho_v… ). Sice zo Zazrivej do Parnice cez Osnicu, ale stalo to zato. Bola to jedna mojich NAJ tur v tejto casti MF. Trasu Stoh - Kralovany som siel uz dobre davno, spomienky zastrel cas, ale vdaka clanku sa mi postupne vynaraju z pamati. Urcite sa na tieto miesta vratim.
Pekny clanok, dobre foto a vitaj na HIKING-u.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov