Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lastovičí vrch, Jedľovec a Kloptaň z kupeľov Štós

Diskusná téma K článku: Lastovičí vrch, Jedľovec a Kloptaň z kupeľov Štós

Už doma pred cestou do kúpeľov som spriadal plán, kam vyrazím aspoň na jednu jesennú turistickú trasu. Podľa časových údajov to vychádzalo na Kloptaň a potom dole do Mníška, aby som sa dostal aj nejako autobusom späť. Po dažďoch a snežení sa malo trocha vyčasiť, a tak piatok mal podľa predpovedí byť tým dňom „D“. Nevyužiť takúto možnosť pre turistiku by bol predsa hriech a vždy ma táto lokalita lákala za poznaním čarokrásnej prírody Volovských vrchov.

Knor

Siel som to rok pred Tebou po Kloptan, ale tie vrcholy mimo znacky som vynechal, bo podchvilou prsalo. Skoda.

MarcelKE

Presne túto trasu som absolvoval 25.2.2017. Sneh sa ešte držal a išlo sa ťahšie. Výhľady zo Zbojníckej skaly na Tatry sú naozaj úchvatné.

Majoja

Nostromo, máš pravdu je to smerom k Folkmarskej skale, možno ma trocha pri zadávaní zmiatli mraky v pozadí vľavo. Pencurak - v pohode sa dá vyspať.

Pencurák

Marian,dá sa v tom prístrešku na Kloptani prespať na lavičke alebo na stole? V lete sa chystám dokončiť SNP-čku na Duklu a jedna z variant je prespať na Kloptani.

Zivan

Karol, ďakujem za podrobný gramatický rozbor názvu vrchu Kloptaň. Len si mi potvrdil to, čo som tušil, že gramaticky správny je ženský rod.

MilanS

Keď som kedysi šliapaval "Rudohorskú stovku" netušil som, že nedominantná Zbojnícka skala poskytuje na azimute 109° jeden z najvzdialenejších výhľadov za Slovenska - ponad Slanec a prielom Tisy poniže Chustu (samozrejme len v suchom pevninskom vzduchu). Ide o vrch Žerban (1793m, 273km) a podľa "Peakfinder" aj Pop Ivan Marmarošský (1938m, 275km), oba na ukrajinsko-rumunskej hranici.

Nostromo

Fajn článok z peknej túry a ja môžem ten svoj vyhodiť do koša. :)
Ešte snáď že fotka s názvom "Smer v Vysokým Tatrám" nejak nesedí, je na nej Folkmarská skala a to je iným smerom (SV).

KarolM

Tiež som si myslel, že Kloptaň je mužského rodu. V snahe byť presný pri písaní sprievodcov som sa tejto problematike trochu venoval : ). Záver: Kloptaň je hora – dáma! Tu sú nejaké dôkazy:

Turistický sprievodca ČSSR, Jozef Ďurček Šport Bratislava 1988, str.126 -127
„...vystúpime na lesom zarastený vrchol Kloptane.“
str.129 „ vystúpime na vrcholový grúnik Kloptane.“

mtbiker.sk/…/cyklovrcholy-t27…
Kloptaň je výrazný a špicatý kopec, ktorý leží na zlome hrebeňa Volovských vrchov v podcelku Kojšovská hoľa nad Hnileckou a Smolníckou dolinou (je ženského rodu, čiže tá hora – Kloptaň; na starších mapách sa uvádzal aj názov Kloptaňa).
(o.i. poľovný revír má názov Kloptaňa)

Tu sú ďalšie odkazy, potvrdzujúce „ženskosť“ tejto hory. navstivrudohorie.sk/…/56-tri-…
facebook.com/…/?set=a.1015024…
mis.enviroportal.sk/…/2015-00…
mnisek.sk/…/pod-hradnym-panst…
Meď sa ťažila v okolí „Ádechsn” a „Štirkenberg” a pod Kloptaňou.
medzev.info/…/sportove-akcie
Pod Kloptaňou na slnečnej čistinke naberáme sily pre výstup na vrchol...

Stefan.n

Pekný článok,ktorý aj mne pripomenul pobyt v kúpeľoch Štós.Rovnakú túru na Kloptaň som absolvoval v zimných podmienkach,ale pre hlboký sneh som sa dostal len po Zbojnícku skalu.Vďaka za pripomenutie.

MisoB

Opravené. Tie končiny nepoznám, tak som bral, že Kutná hoľa je správny názov :)

Majoja

Zivan, máš pravdu, nejak som to potom prehliadol a pri popise k foto je to napísane Kutna, dokonca aj v článku. V popise trasy túry je to však správne Hutná hoľa a chybičky sú aj v popisoch fotiek. Vďaka za upozornenie. Skúsim to cez Tomáša dať opraviť.

Zivan

Ešte jeden postreh. Vždy mi robilo problém, či je Kloptaň mužského alebo ženského rodu. A to nerátam aj starší názov Kloptaňa. Mne bol prirodzenejší mužský rod, ale asi správny je ženský. Alebo sa mýlim?

Zivan

Marián, pekný opis túry tejto časti hrebeňovky Volovských vrchov. Pripomenul mi jednu dávnu jednodňovku zo Smolníckej Huty do Kojšova v pekelne teplom letnom dni.
Len malá oprava - popis tých fotiek pri zostupe z Kloptane nemá byť správne Hutná hoľa namiesto Kutná hora? Taktiež popis fotky č.24 má milý preklep : Hnilec n/Mníškom :-))
Som rád, že značenie na tomto úseku Cesty hrdinov SNP je v takom dobrom stave. Jeden čas to bola bieda po tých kalamitách.

PaliT

"Dobrých lesníkov" a ich spôsob starostlivosti o les by som hľadal predovšetkým pri Smolníckej Hute...

Inak Štós je pamätný pre môjho otca, keďže okolo roku 1950 dostal ako práve vyštudovaný lekár umiestnenku sem do kúpeľov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Medvedica Išiel som okolo 9.3.2024. Do búdy zrejme trochu zateká. Strecha by už potrebovala väčšiu opravu. Inak ok. Dnu čisto. Pri útulni pribudol nový veľký prístrešok s …

+ 33 ďalších príspevkov