Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Tekovskej Breznice

Diskusná téma K článku: Okolo Tekovskej Breznice

Juhozápadný výbežok Štiavnických vrchov, ktorý končí pri Tlmačoch, ma lákal už dávno. Ale keď som sa na stretnutí Hikingu dozvedel, že sa nad Tekovskou Breznicou nachádza najmladšia stredoeurópska sopka, prestal som váhať. Nakoniec to vydalo na tri prechádzky, počas ktorých som si pozrel Putikov vŕšok s jaskyňou Sezam, Breznický hrad, Vartu, Vartovku, Čajkovské brálie a hradisko na Krivíne.

Ade.e

S tym Krivinom si ma predbehol a clanok mozem hodit do kosa. :D Srandujem, este som tamad ani nesiel, ale asi moj clanok o krivine svetlo hikingu neuzrie. :D

Knor

Ku Krivinu - kdesi na modrej som visel stary smernik, ze "Psiare". Predpokladam, ze isiel z dediny mostik cez Hron na druhu stranu. Keby ho znovupostavili, dalo by sa tam ist bez chodenia okolo kamenolomu, co by bolo super.

Baranček

Ďakujem za pekný článok.V lete 2016 som sa tade túlal.Po modrej z Tlmáč do Tekovskej Breznice.Po zelenej z Tekovskej Breznice do sedla Priesil a späť.Z Rudna nad Hronom do Pukanca po zelenej cez sedlo Krížny buk a Z Hodruše po modrej cez sedlo Lachtriská po pri slamenom domčeku v Brehoch do Novej Bani.

Baranček

Na druhej fotografii je tá zrúcanina pod Krivínom čo spomínaš.Tiež som veľmi rozmýšľal čo to bolo v minulosti a tú peknú studničku si si určite tiež všimol keď si išiel po asfaltke z Brehov smerom na sedlo Krížny buk.

Knor

Uf, na studnicku si nespominam. Mozno preto, ze som tade siel v zime. Teraz som sa presunul vychodnejsie a v februari/marci som sa 3 dni tulal okolo Pukanca az Pecenoviec.

Vladimír Kobza

Martin: modrá značka kedysi skutočne začínala v Psiaroch (až neskôr ju presmerovali do Tlmáč) tak ako ukazujú staré tabuľky. Mostík cez Hron v Psiaroch zrejme nebol, iba prievoz. Dokonca aj v tur. sprievodcovi zo 60. rokov sa hovorí, že v Psiaroch je prievoz a pri záujmu prejsť na druhý breh je potrebné sa nahlásiť u pani prievozníčky, ktorá býva v dome hneď pri Hrone. Originálne riešenie...

Inak pekné končiny. Mne sa vlani konečne podarilo v týchto končinách prejsť všetky chodníky, ktoré sú, resp. v minulosti boli značkované. Kto má rád divočinu, veľmi odporúčam aj zrušenú žltú značku z Voznice na Drastvicu a Veľký Žiar. Prešiel som to v apríli 2016, veľmi zaujímavá túra.

Knor

Prievoz, to by ma nenapadlo :-). Drastavica s velkym Ziarom - moze byt. Minuly tyzden som si spestril prechadzku k Rudnianskemu vodopadu vybehnutim na Drienov vrch, tiez celkom pekny kopec. Inak, sklamalo ma, ze modra od Krizneho buku po Uhliska vsetky kopce obchadza.

Svatopluk Štěpánek

Jamy okolo Agraša - pred okolo 15 rokmi som potkal na ceste z Tlmáč do D. Hámrov dva kamaráty, ktorí túto trasu chodili každý rok, dobre ju poznali a boli miestni. Tí ma, cudzinca, upozorňovali na "kutačky" a hovorili, že sú to stopy starých pokusov nájsť rudu.

Baranček

Z Tekovskej Breznice smerom na hrad zelená značka po vstupe za dedinou do lesa neexistuje,ale nezablúdiš treba sa držať chodníka ktorý sa točí do prava smerom na západ a po kraji lesa sa dostaneš na začiatok náučného chodníka a ten Ťa dovedie na torzo hradu s krásnymi výhľadmi na T.Breznicu a široké okolie.TU pozor značku som musel pracne hľadať,vrchol je samý chodník a treba sa stočiť do ľava a potom už žiadny problém značenie celkom dobré.Ja používam navigáciu v mobile CZ mapy a tá ma nikdy nesklamala.Z Rudna nad Hronom je dobré značenie,len pozor v prvej tretine chodník samá vysoká prhľava a pichľavé černice takže žiadne kraťasy.

Knor

Ak myslis zelenu z Breznice na Priesil, tak ked si das pozor na zaciatku v dedine, neskor je to lahke. Ide sa vyraznym hrebenom. No na hrad (na vyhliadku) sa da ist z dediny aj vychodenou skratkou.
Minuly tyzden som obehal banicky naucny chodnik v Pukanci a vybehol som az na Agras a vsade v lese vidno jamy, dokonca som videl aj jednu sachtu, ktora na planiku v dedine nebola zakreslena. Je tam toho hodne. (Akurat druha polovica toho chodnika je "fantomova" ako poznamenal pan v zahradke.)

Knor

Sa nam to stretlo :-). Pozri si mapu tu na hikingu - vyjdes za humna a pojdes po vyraznej ceste, porovnavajuc s mapou nemozes zabludit. Znacenie je tam pomerne nove.

Adina

Značenie NCH čajkovské bralie je v podstate dobré, len na kritických miestach by bolo lepšie ho zvýrazniť. Nenašla som panel 2 (ani pri vstupe ani pri výstupe), dôležitý rozcestník. Chodník je v tomto čase dosť zarastený, nevýrazný, je treba dobre sledovať značky na stromoch. Les okolo Horného bralia je veľmi pekný.

Svatopluk Štěpánek

Konečne sa podarilo 20.6. 2020 uskutočniť výlet okolo T. Breznice. Orientačne bez problémov.
Šiel som T. Breznica - Priesil - Devičany - Pukanec a potom na Krížny Buk a skončil v N. Bani. A mal som zážitok na celý život: za Hrádkom som stretol odrástlejšie srnča, tak 3 - 4 m odo mňa a po chvílke váhania sa rozhodlo ísť ku mne ! Keď som zdvihol ruky, obišlo ma a pozorovalo ako odchádzam - také krásne oči som dlho nevidel. Južné výbežky Štiavnických v. majú čo ponúknuť, najmä bohaté lesy aj tech. pamiatky

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma