Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nič je pre prírodu všetko

Diskusná téma K článku: Nič je pre prírodu všetko

Turista bol odjakživa milovník prírody. Prirodzených krás hlbokých a tichých dolín, zurčiacich divých potokov, šuchotania lístia, dych berúcich výhľadov z vrcholkov hôr. Koľkí z nás už v pondelok, sediac v práci za počítačom alebo za volantom, premýšľajú o tom, ako v sobotu ráno budú kráčať lesnou cestou za tichom a pokojom lesa? Nie vždy však človek odchádza z prírody s dobrým pocitom, niekedy si domov nosím aj obavy, či o pár rokov budú ešte existovať miesta, ktoré som si zamiloval.

Pavol "Chodec" Horvath

Nic je pre prirodu vsetko. To bol slogan ochrany prirody. Lesnici mozu pouzivat: My sme pre prirodu vsetko.

Martin knor

Viac by im sedelo: "A my sme holorub!"

Len technicka poznamka. Statny podnik Lesy SR na svojich paneloch kade-tade pisu, ze vsetok zisk co vyprodukuju odvedu do statneho rozpoctu. Kedze tato kampan stoji 1.6 miliona, nebudu nahodou tieto peniaze niekde v statnej kase chybat?

Jjano

Priaznivcov Alcnauera čaká pozajtra milé prekvapenie :-)

Mišo D

PaliT, výberkový spôsob je prírode najbližší spôsob obhospodarovania lesa. Jediný (dosť zásadný) problém, že sa dá zmysluplne aplikovať len vo výberkovom lese (zastúpenie všetkých rastových štádií na ploche, nepretržitá obnova, hrúbková štruktúra v zmysle Liocourtovej krivky atď.). Takýchto porastov je v SR cca 10 - 15 % (niekde sa píše že o niečo viac). Sú však postupy, ako postupne prebudovať "rovnoveké" porasty na výberkové. Práve v tomto bol pán Alcnauer veľký priekopník. Posledné roky je to v lesníctve dosť výrazný trend a postupne sa ustupuje od podrastového hospodárenia. Záleží však aj na konkrétnych obhospodarovateľoch (ľudský faktor) a konkrétnych podmienkach..

PaliT

Mišo, vďaka, naše príspevky sa práve míňali. Mám ešte túto otázku – čo si myslíš o výberkovom spôsobe ako ho prezentoval napr. Alcnauer zo Smolníckej huty? Ak by sa to malo aplikovať masívnejšie, bol by s tým podľa teba nejaký zásadný problém?

PaliT

Peter, ďakujem. Mišo tam povedal všetko dôležité a v podstate s tým súhlasím, hoci si myslím, že ja by som sa asi takto diplomaticky nevedel vyjadrovať.

Keby som sem napísal, čo si fakt myslím, môj príspevok by sa musel zmazať.

Mišo D

PaliT, z technického hľadiska sú porasty na spomínaných holinách dočasne odstránené v dôsledku poškodenia resp. zničenia škodlivými činiteľmi. Obhospodarovateľ lesa je zo zákona povinný takéto (napadnuté, poškodené) stromy ťažiť, aby zabránil ďalšiemu šíreniu škodlivých činiteľov. Vzniknuté plochy musia byť (a budú) do 2 (3) rokov zalesnené stanovištne vhodnými drevinami a do 2-10 rokov zabezpečené. Čiže na týchto pozemkoch bude les. Po sto rokoch bude storočný :) Otázka je, či je takýto manažment vhodný pre chránené územie, napr. NP. Moja (súkromná) odpoveď je: nie je. Aký by mohol byť postup, aby bol manažment iný (napr. žiadne zasahovanie) som sa snažil popísať napr. v článku hiking.sk/…/o_rubaniskach_nie…

Peter61

pali,
menej xlasci a viac podpoľuj presstitútky

@others : preklad :
ma to v mejli

PaliT

Mišo, celkom tomu nerozumiem (keďže to nemám zaplatené, celý rozhovor som nečítal a tá veta bola to posledné, čo nebolo skryté). Objasni mi ako lesník, ako sa má verejnosť pozerať na tie holiny. To skutočne sú napadnuté všetky stromy? Takto to má byť (viď foto z oblasti Rovnej hole)?

Vynechajme teraz debatu o tom, ako by biotopom pomohli bezzásahové zóny, ktoré by som rád videl na väčšine územia národných parkov a hovorme o tom, že les má aj hospodársku funkciu. Ako by vyzeral najlepší možný kompromis medzi hospodárskym záujmom a potrebami prírody?

Mišo D

PaliT, nemám čo rozviesť na vete "zdravé stromy musia zostať na mieste". Tou vetou popisujem pravidlo, nie nejaký stav. Či sa niekomu niečo "vidí", alebo "nechce veriť" nijako nepomáha dodržiavaniu (akéhokoľvek) pravidla. Aj to som sa snažil v rozhovore zdôrazniť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma