Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Novinky na HIKING.SK

Lubo

Bazin ma pravdu v tom, ze pocet novych fotiek klesa. Navstevnost ma vsak galeria na urovni 85% clankov a preto patri medzi piliere tohto webu. Spolu s clankami a turistickou mapou. Najviac casu venujeme s Misom progamovaniu noviniek pre pracu s clankmi a na turistickej mape. Galerii sme sa venovali menej a verim, ze tento rok pride aj na nu.

Remen.p

Len informatívne by ma zaujímalo čo sa týka galérie... bude možnosť niekedy mazať svoje vlastné fotografie ?

Lubo

Raz mozno ano, avsak doteraz vzdy stacilo napisat na admin@hiking.sk a fotky sme zmazali. Ziadosti je tak malo, ze sa nam zda zbytocne to programovat.

Bazin

Lubo, Andy. Zaujimave cislo, to by ma nenapadlo ze galeria ma taku sledovanost hoc je nenapadna.

PaliT

Do galérie by som mal spústy geotagovaných fotiek. Ale z LR exportujem zásadne s malým, nenápadným vodoznakom v rožku, takže kým toto nebude povolené, tak smola...

Bazin

PaliT,chapem Ta. Mne sa stalo, ze nemenovana obec si dala z tejto galerie moju fotku na svoj ofic. web, co je pre mna cest, ale meno, zdroj fotografie uz neuviedla...

TomXX

Treba zvoliť vhodné licenčné podmienky pre nahrávanie fotiek a akceptovať ich nahraním sem na hiking. Profík (alebo hustý amatér) nech si ich nechá v počítači, alebo nech ich dá na výstavu. Mňa skôr mrzí maximálny povolený rozmer fotky, lebo aktuálne je to rozmer pre roky 199x, keď diskový priestor stál strašné prachy. Na niektoré fotky je síce aj to aktuálne veľa, ale pri niektorých mi je veľmi ľúto, že si nemôžem pozrieť aspoň v 1600x1200 :) Ak niekto chce ukradnúť fotku, tak oreže alebo zaretušuje vodoznak, odstráni EXIF, alebo to rovno uloží ako TIFF alebo niečo bez metadát a uloží späť do JPG. Čokoľvek. Neukradnuteľná fotka neexistuje a veriť, že vodoznak ju ochráni, je prinajlepšom naivné. No a na záver, ak je galéria tak navštevovaná, tak by fakt zniesla nejaký update, lebo prezerať viac foto je dosť neefektívne. O samotnom uploade nehovoriac.

Lubo

TomXX, ako som napisal, galeria doposial ostavala trochu bokom. Vieme o tom a v ramci nasich moznosti to v buducnosti budeme riesit. Urcite sa zmeni vela veci, no pojde to skor postupne, lebo projektov, na ktorych pracujeme je vela. Velkost fotiek sa isto trochu zvacsi a aj pridavaci proces sa zlepsi.

Co sa tyka nakladov na storage, nie je to uplne take jednoduche ako pises. Jedna vec je hardware, ktory sice polacnel, no aj tak to nie je prave lacne (SFF SAS disky v RAID1 usporiadani nestoja par euro) a treba ho pravidelne menit (lebo paranoja). Druha, ovela dolezitejsia vec je otazka zalohovania, ktore nasobne zvacsuje poziadavky na priestor, pokial chceme mat dostatocne moznosti navratu (opat paranoja). Z podstaty veci treba mat zalohu mimo vlastny server a tak to zabezpecuje provider, ktory si vsak za sietove ulozisko nechava pekne zaplatit. Davat zalohy do AmazonS3 alebo podobneho uloziska nie rentabilne lebo provider od urciteho objemu spoplatnuje zahranicny traffic. CDN tiez nie je riesenie, opat to nie je rentabilne. Iste by sa dali najst nejake klucky a finty, no nerad robim veci zlozito, lebo cas mam len jeden a ked niekde aktivit pridam, musim inde aktivity ubrat. Zaroven nie je moc priestor na nejake velke experimenty, lebo v sezone mame pol miliona navstev mesacne a aj drobna vec vie vela pokazit.

Knor

Zdravim, len chcem upozornit, ze pri viac pixloch sa mi mozno fotka bude natahovat tak dlho, ze bude nepozeratelna. Teda rozmer urcite treba nejako obmedzit. (Pre mna maju tieto fotky velku informacnu hodnotu, avsak na to ich nepotrebujem velke.)

Lubo

Martin, uvazujeme velkosti fotiek v galerii zjednotit s velkostami v clankoch. To by stale malo byt OK na pohodlne prehliadanie aj v pripade, ak mas pomalsi internet.

Adina

To percento sledovanosti galérie ma potešilo. Osobne nemám nič proti veľkosti fotiek. Keď je fotka dobre spracovaná, postačuje aj tento rozmer, dá sa ním ukázať myšlienka záberu. Len tak mimochodom, spojenie s mapou je to parádna vecička :-).

Yetee

Pri fotkách v galérii, by mohlo stačiť len pridať náhľad po kliknutí (podobne, ako je to pri fotkách k článkom). Možno by sa nemuselo meniť ohľadom veľkosti nič.

"Hustí profíci". ktorí zarábajú "ťažké" euráče zo svojich fotiek v databankách, by snáď mohli obetovať jednu fotku bez vodoznaku a predviesť amatérom, ako má taká echt fotka vyzerať :) Veď prídu tak maximálne o 0,1 centa ale ten následný obdiv bude predsa na nezaplatenie :)

PaliT

To vôbec nie je o zarábaní euráčov. Keby som maľoval, tiež by mi ani na um neprišlo nepodpísať obraz. Je to jednoducho o tom, že som si ako autor na niektoré veci zvykol. Práveže ak robím fotky za peniaze (naposledy dnes dopoludnia), tak tam vodoznak v 90% prípadov nejde.
Čo je horšie, tak mi ten zákaz vodoznakov dramaticky zvyšuje pracnosť pri robení článkov. Napr. predvčerom som asi 4 hodiny písal článok a chcel by som k tomu nachystať fotky, ktoré v tomto konkrétnom prípade pochádzajú asi z piatich rôznych časových období. Keby som ich len povyťahoval z iPhoto, kde sú dávno vyexportované, bola by to práca hádam na 10 minút. Ale kvôli poondiatemu odstraňovaniu vodoznaku musím vytiahnuť zo sejfu dva harddisky, nájsť na nich v archíve Lightroomu originály, povyberať fotky a znovu exportovať. Už sa k tomu odhodlávam dva dni...

Keď sa niekto pozrie na moje instagramové fotky, mám tam na každej podpis. To je akože aký problém???

instagram.com/pali65/

PaliT

Ešte jeden dovetok. Ak si niekto otvorí môj úúúúplne prvý článok, tak upozorňujem, že na každej fotke tam je inkriminovaný vodoznak. Schválne sa ho pokúste nájsť!

Nevidíte ho? No jasné. On je totiž skrytý pod tým sivým prúžkom, kde je popis k fotke...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum