Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lúčky – Široká dolina – Ďumbier – Javorie – Lúčky

Diskusná téma K článku: Lúčky – Široká dolina – Ďumbier – Javorie – Lúčky

Nízke Tatry sú úchvatné pohorie, na kráse mu však ubrali za posledné roky jazvy po ťažbe a odstraňovaní kalamitného dreva. Stále však lákajú a stále majú čo ponúknuť. Môj dlhoročný cieľ, prejsť si na jeden záťah celý hrebeň, mi nikdy nevyšiel, a tak len postupne navštevujem aspoň základné body na hrebeni. Podobne tomu bolo aj v polovici mája, keď sme sa vybrali na Ďumbier.

Sona

V sobotu sme sli Sirokou dolinou na hreben, spodna cast doliny katastrofalne rubanisko, ale horna polovica velmi pekna. Na hrebeni sme mali cely cas hmlu a silny vietor, z oblaku sme sa vynorili az v doline pod sedlom Polany. Tam to uz bolo zasa pekne, najma okolo razcestia Tri vody.

Ade.e

Tanecnicu a Krakovu holu som siel specialne kvoli ich nizkej frekventovanosti, v ramci 2dnovky z horehronskej strany, po hrebeni,ignorujuc Dumbier a odbocenim na sever cez zmienenu Tanecnicu a Krakovu k Dem. Jaskyni Slobody. Paradna tura. V tom s. Javorie, sme aj my bludili, ale nastastie zlta spojnica ku Krakovej holi bola v pohode. Najviac mi utkvelo v pamati modra znacka od S. Machnato v oblasti Pod Pustym, kde to boli krasne serpentinove chodnicky, radost po nich ist.

Mirino

Túto túru som robil kedysi, keď v NT ešte polomov a "kalamitného dreva" nebolo. Cesta z Lúčok do Širokej doliny po starej, mechom zarastenej zvážnici, z ktorej trčali zostarené, zvetrané okrúhliaky. Panenský potok, starý les, v každom brehu plno hríbov. Jednoho času som tam na ne úspešne chodil. Žiadny polom na Tanečnici a napokon cesta zo sedla Javorie dolu vzrostlým lesom po starom kamennom chodníku. Niekde pod sedlom bola studnička.

Potom som sa do tých miest dostal po nejakom čase a to som radšej nemal robiť. Nová, rozšírená (bágre zrýpali kus svahu nad cestou) a čerstvo vyštrkovaná zvážnica, vyrúbaná hora, vysušené a od slnka vypálené svahy bez života, na Tanečnici polom, studnička pod sedlom rozjazdená do bariny, z potoka sa stala vyšmýkaná rizňa na sťahovanie dreva a ten romantický starý kamenný chodník s mechom...tak ten skončil na reťazových kolesách ťažkej techniky.
A najhoršie na tom je, že, pri opakovaných návštevách rovnakých lokalit takto konfrontujem svoje pekné spomienky s dnešnou neutešenou realitou a je mi z toho smutno.

Gustoh

Presne tu istu trasu som isiel minuly rok v auguste.Na trase som stretol uz dost ludi ako aj na tom bocnom hrebeni kedze bola sezona a predlzeny vikend na konci augusta.V tom polome pri sedle Javorie som nastastie vobec nebludil kedze som to poznal z minulych tur ked som bol na Krakovej holi a ten polom som si vtedy blizsie preskumal.Ale pre tych co tam isli prvy raz to musi byt zaujimave bludenie.Tiez som to dal ako jednodnovku ale z Trnavy.Nadherna tura a urcite si ju prejdem este raz.

Martin63

Keď som rozprával miestnemu kamarátovi o tejto trase bol prekvapený, že tam oni ani nechodia lebo "veľa medveďov". Na trase z Lúčok do Krúpovho som ozaj nestretol ani človeka. Ale to stupanie mi neprislo nejake krute, mozno preto, ze som ešte prechádzal cez zvyšky snehových polí a tak som išiel dost pomaly.

Cestu spat som to dal po hrebeni cez Chopok, S.Polana do Jasnej, kvôli nostalgickej spomienke na mladost, ktoru som tu stravil na letnej brigade. Ta tvoja cesta ma vsak lakala uz vtedy, tak si to mozno zopakujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma