Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Kostolian pod Tribečom

Diskusná téma K článku: Okolo Kostolian pod Tribečom

Zdenči na Hikingu opísal trojdňovú vandrovku podhorím Tribeča. Keď som na mape sledoval jeho trasu, padla mi do oka trojica kopčekov severne od Kostolian pod Tribečom. Pahorky nie sú vysoké, mali by byť už bez snehu, tak som sa rozhodol, že ich obehám. Vlani som bol na neďalekom Člnku, na ktorom je nádherná kremencová skala. Dúfal som, že na týchto kopčekoch budú ďalšie. Aj boli.

Adushka

Na margo gaštanice - dnes sme boli na Gýmeši, dávali sme si okruh z Kostolian a gaštanicou sme mali stúpať k hradu po zelenej značke. Gaštanica bola zatvorená kvôli zberu gaštanov súkromnou firmou (wtf??) (od 22.9. do 31.10.). Súkromník má gaštanicu v dlhodobom prenájme. Vidím aj v starších článkoch teraz, že to tak funguje už dlhodobo, bola aj naša chyba, že sme si toto niekde nenačítali dopredu. Dosť nás to ale naštvalo - ako je možné, že chránený areál si môže niekto dlhodobo prenajať a vlastne na ňom zarábať? Aký by bol problém, keby tých pár turistov gaštanicou prešlo? V takomto prípade by som očakávala nejakú podmienku nájmu v štýle, buď voľný prechod turistov po turistickej značke cez gaštanicu, alebo vyznačenie obchádzky. Na bráne bola len šípka, že k hradu treba ásť doprava popri plote, inak žiadne značenie, celú gaštanicu sme museli obísť, miestami dosť krkolomne a intuitívne (samozrejme sme s tým nepočítali a s Vilmou na hrudi a Ditou v nosiči to nebolo úplne ľahké). Ľudia so slabším orientačným zmyslom tam aj blúdili. Akože dosť smutné to bolo celé, zasa sme si povedali, že na Slovensku to je tak. Btw, na tom malom okruhu sme vyzbierali 1,5 vreca odpadkov.

Priesil

Keď sa vyberiete náhodou na Veľký Lysec z Velčíc po žltej, rátajte s tým že narazíte na plot zo zamknutou bránou priamo na žltej značke. Známy podnikatel (vlastní kúpele) sa zaviazal v projekte že značku sprístupní rebríkmi ale zatial sa nič nerealizovalo.

PaliT

Po dobrej večeri sme už vo Vlčom kúte aj s Hugom zalezení v peliešku.
Nestretli sme dnes ani nohu.

Tomka

Zubrov treba ísť pozrieť hneď ráno pri kŕmení, potom sa už rozlezú a väčšinou sú pod stromami/1/. Ráno sú všetky hladné a tak máš ich ako na dlani /4,5/.
Člnok /2/ je krásna hôrka, je síce dosť zarastená,ale peknými starými dubmi a z vrcholu je výhľad na západ.
My sme išli pešo z Loviec, takou poľnou cestou vedľa malej kaplnky a vo Vlčom kúte sme natrafili na rekreačné miesto s ohniskom, hojdačkou a studničkou venovanej sv. Goarovi, patrónovi turistov.
Dovtedy som nevedela, že taký svätý existuje a ani to, že turisti majú svojho patróna /7/.

PaliT

Idem sa do týchto končín pozrieť, ale chcem zájsť až na Člnok a navštíviť zubrov. Naspäť cez Veľký Tribeč, hádam nezablúdim ako v Trhline aj s teleportáciou na Žibricu ;)

Knor

Stacilo zderivovat, polozit rovne 0 a potom sa cudovat, co za volovina mi vysla :-). (Vyslo to dobre, len hranicny pripad vypada zvlastne.)
Vrchol Ploskej sa najde lahko a ta skala je potom na S strane hrebienka, ktory ide smerom na Svinec. Mam pocit, ze tam ludia lozia, bo miesta vhodne na schadzanie su dost vychodene.

Tarazed

Ten priklad s tou cestou sa da ratat cez fermantov princip :) tam bol taky integral, co si uz nepamatam, ale da sa z neho odvodit aj snellov zakon.

Inac tam tu skalu pod ploskou nepoznam, da sa lahko najst?

Knor

K tym plotom - nedavno som v Stiavnickych vrchoch (Bohunicky Rohac) narazil na poriadny plotisko, na ktorom bolo napisane - "Diviacia obora, vstup na vlastne nebezpecie". Pritom siroko daleko nebola ziadna branicka. Vyhodnotil som to tak, ze vstup na lesny pozemok asi ozaj nemozno ludom zakazat, preto to riesia takto. (Len mi nie je jasne, ci som to vyhodnotil spravne :-? . Tak ci tak, pokial nemusim, cez ploty neleziem, preto som siel pozdlz plotu do doliny na znacku.)

Ade.e

Len pred tyzdnom, som presiel Tribecom. Bol som aj na Studenom hrade a Velkom Lysci, kde sa mi zlta tiez stratila a objavila pri sv. Urbanovi.
Na Gymesi som bol pred 3 rokmi, tak som tam nezachadzal. Zato som vysiel na V.Tribec a cez Javorovy vrch zbehol na topolciansku stranu. Trochu divne s tymi vsadepritomnymi oplotenymi pozemkami, za asi ucelom lesnej skolky alebo coho, este ze to na vychode (v takej miere) nemame..
Inac, o tej Gastanici mi vravel partak, ked sme tadial sli. To je taka ochrana prirody na slovensky sposob..

Knor

Tie kremencove skalky v Tribeci sa mi zapacili. Nedavno som bol na Oselnom vrchu a tam je tiez paradna kremencova skala.

Zabka

Moje obľúbené lokality:) Vďaka za článok:)

Sona

Gymes je impozantny hrad. A na Studenom hrade sa paradne lezie :) tieto lokality fakt odporucam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Medvedica Išiel som okolo 9.3.2024. Do búdy zrejme trochu zateká. Strecha by už potrebovala väčšiu opravu. Inak ok. Dnu čisto. Pri útulni pribudol nový veľký prístrešok s …

+ 33 ďalších príspevkov