Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Gerlašská skala a Zvonivá jama - okruh z Kružnej

Hlaváčová51

Ahoj, žijem v Kružnej už nejaký čas. Práve dnes som si zabehla trasu z Kružnej ku Zvonivej jame a späť. Bolo krásne len veterno. Na Plešiveckej je najlepšie to, že človek, ktorý má rád samotu tu nestretne často ani živú dušu. Je tam veľa krásnych miest s dokonalými výhľadmi. A keď je jasné počasie tak z Gerlaškej skaly je vidieť aj Tatry :-)

Daulagiri

Šiel som kedysi pred pár rokmi po žltej zo Slavca do Kružnej, ale mal som málo času a nemohol som ísť na Gerlašskú skalu, škoda. Bolo to na jeseň, všade dokonalé farby, ticho, samota a pre mňa netypická krasová krajina, bola to paráda. Chcel by som si tento kraj pochodiť niekedy v budúcnosti vrámci viacdňovky. Toto je pekné pripomenutie.

Pencurák

Tomáš,asi to bude tak ako píšeš,že na mapách je mnoho názvov,ktoré vlastne nikto z domácich nepozná,alebo nepoužíva.Možno sú pozostatkom z dávnejšej minulosti a v mapách sa stále používajú.

FunTTomas

viktor: Zvonárka je názov, ktorý som doplnil pri editácii. Uvádzaný je vo viacerých mapách, ale to nemusí znamenať, že je správny resp., že ho používajú aj domáci. Na mapy.hiking.sk/?x=20.42131… je Zvonárka a keď si dáš max. priblíženie, tak je dokonca Zvonica pri Zvonivej jame, aby bol ešte väčší zmätok... OpenCycleMap má Zvonárka na mapy.hiking.sk/?zoom=15&…. No vychádzal som z gis.nlcsk.org/lc/. V štátnom mapovom diele sú oba názvy zbgis.skgeodesy.sk/…/default.…, Zvonárka pre širšie okolie priepasti (poľana, resp. pasienok).

Pencurák

Axel,chcem sa Ťa opýtať,že odkiaľ máš názov Zvonárka. Ja som domáci,dnes som bol v Rakovnici s ľuďmi,ktorí roky robili na Plešiveckej planine či už ako lesníci alebo bačovia,ale nikto tento názov nepozná.Ani ja som ho nikdy nepočul,skôr maďarský ekvivalent ,,Csengő lyuk" (zvonivá diera).Práve preto ma to zaujíma,že z akého zdroja máš tento názov.

Jana T.

:) Presne pred týždňom sme prešli trasu zo Slavca do Štítnika. Je to paráda !!!

Wbk

Plešivská planina je, aspoň pre mňa, parádička od prvého do posledného kroku. Dík za pripomenutie obľúbených miest :)

Knor

Ako student som sa presiel touto planinou z Plesivca na sever po modrej, potom kusok po zelenej a po zltej kamsi k Slavcu. Vtedy tam bolo krav, kdesi pri Velkom vrchu, dost.

PaliT

Axel, neskúšal si ísť niekedy cez Roveň? mapy.hiking.sk/?x=20.46159…

Veľmi dávno sme tadiaľ chodili na podobné okruhy na planinu na bajkoch. Nahor sme sa zapotili, ale zjazdy tými lúkami boli nezabudnuteľné.

Spomínam si aj na zlaňák do Zvonivej jamy. Tá vstupná ďúra je nenápadná, ale nadol sa to rozširuje ako nejaký zvon. Prvý zlaňák končí na takom skalnom moste a druhý už ide až na dno. Mne sa to zdalo obrovské, dolu mi to pripadalo hádam ako plocha dvoch futbalových ihrísk, každopádne voči úzkemu vchodu to bolo fakt veľké a aj pri žumárovaní nahor tam je človek ako pavúčik.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma