Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Verejná doprava a turistika (1. časť) - história

Knor

Vlado - aha, teda so staznostou si nepochodil u ZSR, neslo o Regiojet. Tomu uz viac rozumiem. Ja by som chcel teraz volakedy tiez kamsi cestovat, no byvam dalej od Bratislavy ako Ty. Naslo mi to, ze mam ist 2 autobusmi a nato 2 vlakmi. Ja si vsak zasadne dopredu listky nekupujem. Ak dopadnem zle, ozvem sa.

Vlado 2

Doprava pre "bez automobilového" turistu fungovala ako tak do konca 90 rokov. Dnes naplánovať víkendovú túru mimo turistických centier úplne nemožné. 1. ranný autobus má príchod do podhorskej dedinky o 10.00, posledný odchádza o 14.00. Už zrejme nenávratne preč sú železničné spojenia do Muráňa, ranné a večerné spojenia z Pohorelej, resp. Červenej Skaly, umožňujúce nádherné celodenné túry na hrebeň NT, Muránsku planinu alebo Stolicu. Pamätám si prvý ranný osobák z Košíc do Popradu s odchodom o 2.34, Ranný a večerný vlak do Zádielu. A to už ani nespomínam napr. autobus. linky Svarín - Čierny Váh, alebo Partizánska Lupča - Železné. Proste žijeme v dobe, kde sa všetci aj napriek 21.storočiu, slepo klaniame bôžikovi zvanému peniaze...

PaliT

Za minulého režimu (chvalabohu, že je preč) bolo politickým rozhodnutím, že ľudia nemali prostriedky na zakúpenie súkromného auta - spomeňme si aj na zapisovanie kojencov do poradovníka na Trabant v NDR, či kupovanie Škodoviek v Tuzexe u nás a kvôli mobilite obyvateľstva museli riešiť vlaky a autobusy omnoho veľkorysejšie oproti dnešku. Komunisti nerozumeli ekonomike a ich rozhodnutia mi veľmi pripomínajú SimCity, ale určite boli vtedajšie spoje hustejšie. Ale aj tak to boli zlosyni a babráci. Nesloboda tých čias bola pre mňa významným faktorom pri "útekoch" do hôr.

Vladimir Popluhar

Martin - myslel som to tak, že si kupiš listok do Popradu na Regiojet na internete - teda to bolo v minulosti do konca januára. Ten lístok stál 20 Eur - spiatočný. Kedže som nechcel nechávať auto pod stanicou, rozhodol som sa pre vlak ŽSR, ktorý mal prísť 40 minút pred odchodom Regiojetu. Ked mal vlak meškanie 10 minút volal som na infolinku, že čo sa deje. Povedali mi že vlak ma meškanie 30 minút, na Hlavnú stanicu príde o 5:28 a kedže Regiojet išiel o 5:34 mám krásne čas na prestup. Zial osobný vlak do Bratislavy mal meškanie 50 minút, čo mi nepovedali a o 5:20, ked mi bolo jasné, že už nestihnem Regio, som sa pobral domov. Ešte som zavolal na infolinku, že kto mi vráti peniaze za neprejdenú dopravu. Tam mi povedali aby som sa sťažoval. Chcel by som vedieť ako by si sa tváril, keby si mal letieť do Ameriky, máš dopredu kúpenú letenku, veď to sa tak robí a nepríde Ti spoj ŽSR na lietadlo. Myslím si, že nepochodíš. Ja som sa sťažoval tri mesiace, žial som len obyčajný človiečik, čo nemá na nič v tomto zriadení šancu. Ale beriem to v pohode. Na ŽSR sa absolútne nespolieham a neodporúčam to nikomu. O režimoch sa nechcem baviť, žažil som ten a zažívam aj tento a všetky sú na h.....

Igor Bukovinsky

Aj dnes asi niektoré autobusy čakajú na vlak (už keď tu zazneli Kysuce, napr. v Ochodnici, ak aj toto v medzičase nepadlo), ale paušalizovať nemožno. Skúsenosti sú skôr opačné: autobus odchádza tri minúty pred príchodom vlaku. Na vec sa treba pozerať aj tak, že individuálna automobilová doprava bola kedysi pätinou toho, čo dnes a kedysi všetci cestovali vlakom alebo autobusmi. Tomu zodpovedala aj frekvencia spojov. Najmä tak, aby sa vyhovelo "robotníckej triede", prípoje pred bránu fabriky a pod. Dnes sme v začarovanom kruhu. Autobusy a vlaky jazdia v menšej frekvencii. To pasuje čoraz menšiemu počtu ľudí, ktorí presadli do áut. Dopravné podniky na to zareagujú tak, že znížia frekvenciu, veď na spojoch je menšia obsadenosť. To ešte viacej znechutí zvyšok potenciálnych cestujúcich, ktorí sa musia prispôsobiť spoju. Zasa ich ubudne, spoj zrušia a takto dookola. Až napokon zostane ozaj iba pár autobusov ráno do práce a o tretej späť a je vymaľované. No ale to je na debatu na inom mieste. Kto chce, do hôr, ten sa dostane vlakom aj dnes, len to chce lepšie plánovať. Skôr ma mrzí, že sa obmedzuje alebo úplne zrušila doprava na tratiach, z ktorých je to naozaj do hôr blízko. Holt diktát peňazí.

Knor

Vlado, mne sa clanok paci, najma tie obrazky RTO-ciek, ktorymi som sa vozieval. Tiez je pravda, ze aspon miestami bola snaha o koordinaciu dopravy a mnohe autobusy cakavali na vlak. Len pisem, ze pre mna ako turistu to nemalo velky vyznam, pretoze cakajuce autobusy sluzili v prvom rade pracujucim ludom. Turisti boli uplne na chvoste zaujmu. Preto chodili v casoch, ktore som prilis nedokazal ocenit. Samozrejme, z casu na cas som ich vyuzil, ale radsej som sa spolahol na vlak. (Aby som to povedal zrejmejsie, turista potrebuje ist rano do hory a vecer do mesta. Avsak tie autobusy obycajne vozili ludi rano z dedin do mesta a vecer z miest do dedin. Samozrejme, par vynimiek by sa najst dalo.)

Rc1

vlado s tou koordinaciou dopravy to bolo naozaj lepsie na to si pamatam aj ja. to ze busy cakali na vlaky bolo normalne dokonca bola na to aj specialna znacka v cestovnom poriadku podla casu kolko bude bus cakat na vlak (samozrejme ze sa aj vtedy nasli vodici co to odignorovali vsetkoje o ludoch hlavne). ale zazil som aj opacnu vec a to ze vlak cakal na meskajuci autobus ktory viezol ludi na vlak. pamatam si ako sme raz v oscadnici stali asi 15 minut a na otazku preco stojime nam sprievodkyna odpovedala ze cakame na bus z novej bystrice. naproti tomu dnes napriklad rychlik rano z bratislavy do ziliny odchadza 5 minut pred prichodom regiojetu od komarna. konkurencny boj ma zial aj takuto tvar

Zivan

Áno Vlado, 1.časť tvojho článku nám pripomenula najmä časy minulé. Súhlasím so všetkým, čo konštatuješ v predošlom diskusnom príspevku.
Tiež som využíval a aj dnes sa tam kde to ide snažím využívať hromadnú dopravu. Určite často je to aj na úkor väčšej strate času, či nepohodlia. Na druhej strane ti to umožňuje realizovať prechody pohorí bez nutnosti návratu do východzieho miesta.
Osobne preferujem vlak, najmä keď ideš s nejakou dobrou partiou. Vtedy je to aj určitá spoločenská udalosť. To v aute nezažiješ.

Darmo je, čas nezastavíme a preto niektoré minulé spôsoby dopravy nenávratne miznú v prepadlisku dejín. Je to asi prirodzené.
Dnes sa, bohužiaľ, aj v doprave na všetko nazerá cez prizmu zisku, efektívnosti alebo pohodlia. Záujmy turistov sú tu až treťoradé. Preto oceňujem také aktivity v hromadnej doprave, ktoré umožnia širšiemu okruhu ľudí dostať sa jednoduchším spôsobom do hôr - napr. autobus na Kráľovu studňu.

Vladimír Kobza

knor: Nikdy by som si nedovolil exaktne povedať, že za minulého režimu verejná doprava fungovala skvele, aj keď chápem, že to možno vyplynulo z kontextu článku. Isteže mala chyby aj nedostatky, tak ako aj teraz. V článku však vyzdvihujem dva nespochybniteľné fakty - a to koordinácia železničnej a autobusovej dopravy, ktorá bola v tom čase lepšia než je tomu dnes (mnohí si dodnes pamätajú čakajúce autobusy na žel. staniciach ako prípoj) a väčšie dopravné výkony = častejšie spojenia a kvalitnejšia dopravná obsluha i do tých najodľahlejších kútov.

Mnohí sme na turistiku chodili vlakmi či autobusmi a niektorým nám do vydržalo doposiaľ. Aj preto som sa rozhodol spracovať túto problematiku, skôr pre účely, aby sme tieto veci nenechali zapadnúť prachom, je to predsa kus našej histórie a mnohí si aj zaspomínali. Hodnotenie, čo bolo zlé a naopak, čo dobré, je v tomto zmysle až druhoradé a spomenuté viac-menej medzi riadkami článku.

Ďakujem vám za vaše komentáre, postrehy. Pokiaľ by ste mali záujem niečím prispieť, môžete tak urobiť v tejto diskusii alebo mailom. Pokiaľ ide o Kvačiansku dolinu, pokúsim sa to ešte zistiť ako to presne bolo.

Knor

Vlado, ja mam v okoli skor prevahu ludi, ktori minuly rezim glorifikuju. Nerozumiem vsak Tvojmu prispevku. Vlak z Ivanky do Bratislavy predsa nestoji 20 eur. Ak su v tom zahrnute ine naklady, tak tie sa ani v minulom rezime nepreplacali.

TomXX

Ja som bol posledne celkom spokojný, keď sme išli na Poľanu. Dopravu do Nitry sme poriešili autom a odtiaľ išiel ráno spoj priamo do Detvy, a na druhý deň poobede išiel zase z Podbrezovej do NR. Horšie bolo akurát to, že spoje po Detve boli mizerné a jeden taxi mobil vypnutý a druhý išiel do Lučenca, tak sme šlapali po asfalte... Aj z Čertovice sa dá dostať do NR/TT. Ešte som zvedavý, ako sa bude dať nakombinovať Muránska planina, Sihla - Telgárt.

Vladimir Popluhar

Je to moderné rýpať do minulého režimu. Január 2017 bol tušim v tomto režime. Vybral som sa ráno o 4:40 na vlak do Bratislavy. Listok na Regiojet kupeny cez net. Ciže o 4:30 som stal na zastávke a o 6:00 som už bol v posteli v Ivanke. Ten úžasný vlak neprišiel a ked som zavolal kde mi vrátia 20 Eur za Regio z dôvodu ich meškania vlaku mi bolo povedané aby som sa sťažoval na ..... Prosim pekne Knor a to bolo za tohoto režimu podotýkam. To nie je o režimoch ale o prístupe. :-)

Zivan

Vlado, palec hore za tento článok dýchajúci nostalgiou za časmi minulými.
Je vidieť, že to máš dobre zmapované a disponuješ kopu starých faktografických materiálov. Oceňujem, že to sústreďuješ a nenecháš zaniknúť v behu času.
Teším sa na 2.časť.

Babima

PaliT: Verejná doprava je...Možno je lepšie skúsiť opačný smer. Trošku to tam poznám.A tiež trpím, lebo nemám auto.A to som až z Havířova.Držím palce.

Knor

Nostalgia je fajn, tiez si spominam, ako sme jazdievali vlacikom do Podsuchej, ale pisat ako to skvelo fungovalo za minuleho rezimu ... uff. Najma z pohladu turistu boli spojenia otrasne. Preto som obycajne zacinal turu tam, kde som vystupil z (nocneho) rychlika. Nakoniec som zistil, ze tury zvacsa zacinam v okresnych mestach, tak som si povedal, ze v kazdom jednu poriadnu zacnem. Este mi chybaju Ceske Budejovice, ale to uz roky (pred par rokmi som zacal spoznavat Rakusko, kedze Cesi tvrdohlavo lipnu na korune, a Cecham som dal na cas vale :-).)

Tou teraz otrasnou cestou nad Kvacianskou dolinou som pred cca 40 rokmi siel s ujcom na MB-cke. Tak to mozno zvladol aj autobus. Logiku to ma, lebo tie obce hore patria do okresu Liptovsky Mikulas.

Pali, planuj tak, ze auto nechas v Ruzomberku. (Bud na tom velkom parkovisku pri stanici, alebo vedla v meste pod dohladom, ak mas tu moznost.) Potom by to mohlo ist.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma