Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Látky – Táňovo – Katarínska Huta

Diskusná téma K článku: Látky – Táňovo – Katarínska Huta

Pozerám v mape nejaké zaujímavé miesta, v ktorých som už dávnejšie nebol. Po krátkom čase padne voľba na pomedzie Veporských a Stolických vrchov. Ostávalo len naplánovať trasu, ktorú som ešte nešiel, resp. kde som už dávnejšie nebol a chcelo by to oživiť spomienky. Napokon vhodný čas na prejdenie naplánovanej trasy nastal počas niekoľkých pekných dní v závere októbra, ktoré priam predurčovali krásne scenérie zahalené do farebného jesenného šatu. Aj sa tak stalo...

Vladimír Kobza

Ja som išiel touto červenou v máji 2012 a pamätám sa, že som išiel pod Brložnom (smerom na Málinec) dlho popri ohradníku, určite som nešiel cez osadu Štefančíkovci ani sa mi nenaskytli opisované výhľady na VN Málinec. Takže je možné, že už vtedy to bolo presmerované...

Peter Straka

Tóno, ja som sa na pôvodnú trasu nenapojil, len si na ňu odskočil:) Kde sa pasie lichva, môže byť aj pastiersky pes a keďže je to všetko za ohradníkmi, tak ma môže aj beztrestne naháňať, o býkovi už ani nehovorím :) Mňa večne otravujú psy aj priamo na turistických chodníkoch, tak to radšej neriskujem. Pôvodný priebeh trasy mám aj v navigácii v mobile, ale mal som ho vypnutý:)

Tono

Inak ma mapy.cz je stale povodny priebeh cervenej z Malinca na Brlozno.

Tono

Peter, dobre si urobil, ze si sa napojil na povodnu trasu. Isiel som tadial este pred prelozenim znacky a ten usek bol ozaj mimoriadne atraktivny. Jednoznacne odporucam staru trasu znacky!

Peter Straka

Svatopluk: Smerovník na Brložnom je aj po 12 rokoch v rovnakej kondícii:) - viď foto. Inak aj červená od Brložného smer Málinec bola preložené smerom viac z okraja do vnútra hrebeňa a to až po odbočku do osady Štefančíkovci, kde sa krátkou spojkou z asfaltky cca po vrstevnici 600 m vracia na pôvodnú trasu. Neviem, kedy došlo k preznačeniu, ale na mape z VKÚ 2013 mám ešte starú trasu. Slovo preznačenie je ale značne nadnesené, lebo značenie je v teréne mizerné. K zmene trasy podľa mňa prišlo z dôvodu obnovenia pasienkárstva, lebo po celej strane na Málinec sú stále po okraji cesty elektrické ohradníky. Pri kóte 774 som to nevydržal, podliezol plot a výhľad stál za to. Podľa mapy chodník pôvodne viedol tam, kde sa pasú kravy...

Vladimír Kobza

Vďaka za postrehy. Ešte pokiaľ ide o tú modrú značku, ona sa akosi vyskytuje na viacerých miestach. Okrem už spomínanej Chocholnej a medzi Sedlom Prieraz a VN Málinec, modré značky som objavil aj juhozápadne od Bykova, na úseku Bratkovica - Prameň Ipľa (evidentne staré značenie z čias ešte pred vyznačením modrej z Hriňovej v roku 2008), ďalej medzi Čierťažou a Bielymi Vodami a taktiež aj dlhší čas popri ceste z Bielych Vôd nadol k hlavnej ceste, ale po čase sa značky stratili. Mám taký dojem, že bola snaha vyznačiť nejakú súvislú značku, no viac o tom neviem ani ja.

Dovolím si tento príspevok zakončiť vetou, ktorú si použil aj ty, lebo to hovorí za všetko.
Je to krásny kraj.

Svatopluk Štěpánek

Pre: Vladimír Kobza
1/ 12/3/1992 som ešte šiel po tej povodnej žltej z D. Huty cez Táňovo, Hámor, Brložno, Chladnú Studňu a Ďubákovo a skončil v Šoltýske. Hámor bol už ľudoprázdny, pováľaný, na Chladnej Studni bol obývaný jeden dom
2/ 10/11/2003 som naďabil na rázcestí V Chocholnej na tú
nedorobenú modrú značku, písal som o nej aj tu na hiking.sk,
ale bez odozvy. Bola to cesta z Lomu n.R., Čierťaž, s. Prašivá, Bykovo, Hrnčiarky a Kotmanovú ( už po novej červenej, zostup z Bykova bol dosť otrasný )
3/ 4/8/2004 som si dal Kat. Hutu - Vrchdobroč, Brestina askončil v Hriňovej
4/ 5/1/2005 som šile z Málinca do Zlatna a na Brložnom, pri kríži som videl rukou maľovanú šípku
smer v.n. Málinec
Je tam na okolí dosť "ľudovej tvorivosti" ( v tom dobrom ) v TZT.
Je to krásny kraj

Knor

Na zaciatok maja som planoval trojdnovu prechadzku z Hnuste do Krivana, nakoniec som vsak siel iba jeden den najatraktivnejsiu cast z Lovinobane do Krivana. Takze Tanovo a Dubakovo (tie nazvy ma fascinuju) mi zostavaju do buducna.

Vladimír Kobza

Tento región má skutočne svoje čaro naplnené krásnymi prírodnými scenériami a pokojom. Je tu skrátka nádherne.

Ešte k zrušeným značkám. Pôvodne išla súvislá žltá značka po trase: Detvianska Huta - severovýchodne od Táňova - osady Hámor a Chmeľná - Brložno - Jasenina - Zlatno. V severnej časti viedla slepá modrá značka z osady Ipeľský Potok na Bykovo (60. roky). Niekedy v 70. rokoch túto modrú zrušili a cez Bykovo vyznačili červenú nasledovne: Drahová - Čierťaž - Prameň Ipľa - Prašivá - Bykovo - Chocholná - Smolná (popri potoku) - osada Chmeľná.

V súvislosti s výstavbou VN Málinec spomínanú červenú značku zmenili, záverečný úsek do Chmeľnej zrušili a značku samotnú predĺžili cez Táňovo, Sedlo Prieraz, Hrnčiarky, Kotmanovú, Dobroč do Mýtnej na vlak. Žltú značku z Detvianskej Huty ukončili na rázcestí Smolná. Na druhej strane došlo k predĺženiu červenej TZT Kokava nad Rimavicou - Jasenina, ďalej cez Brložno až do Málinca. Žltá značka bola v úseku Jasenina - Brložno nahradená červenou, v úseku Brložno - Chmeľná - rázc. pod Táňovom zrušená bez náhrady.

Ďalej v teréne sú dobre viditeľné aj iné, a síce modré značky zo Sedla Prieraz dole k priehrade, rovnako ako aj od TIMu Chocholná popri rovnomennom potoku až dole k aut. zastávke Mysliny. Značky boli zrejme maľované v 90. rokoch a podľa mňa mali byť náhradou za zrušené trasy uvedené v predchádzajúcom odstavci a z nejakých dôvodov to neprešlo. Zaujímavosťou je, že tieto dve modré značky sa nikdy v žiadnej papierovej mapy neobjavili a zrejme neboli ani oficiálne. Paradoxne, nikdy neboli ani zatreté.

Napokon vidím dva dôvody rušenia trás v okolí:

  1. ochranné pásmo VN a snaha nejakým spôsobom eliminovať pohyb turistov (i keď je jasné, že frekvencia pohybu turistov je tak nízka, že takýto dôvod sa zdá byť absurdný).
  2. spolu s výstavbou priehrady došlo k zániku osád Hámor a Chmeľná, dolina sa ešte viac vyľudnila a odrezala od sveta, autobusové spoje sa porušili (v súčasnosti ostali už len dva v pracovných dňoch, v piatok tri, cez víkend nič). Aj tieto skutočnosti mohli priespieť k tomu, že východiská na hornom toku Ipľa sa stali ťažko dostupnými verejnou dopravou a značky radšej presmerovali do ľahšie dostupných lokalít ako Mýtna, Málinec a pod.
Ade.e

Rovnako dakujem za clanok z lokality, ktora ma neskutocne chytila za srdce, ked som tam pred 2 rokmi prvykrat zasiel. A aj cast, tvojej trasy, som siel. Podobne ma zaujali informacie o zrusenych znackach.

Peter Straka

Vďaka za článok z mojej obľúbenej lokality a hlavne za opis zrušených chodníkov. Uplynulú sobotu som sa práve túlal z druhej strany Ipeľskej doliny (Zlatno - Jasenina - Málinec) a tá informácia o prerušení žltej značky z Látok cez Chocholnú, Jaseninu a ďalej do Zlatna ma zaujala. Chocholná dolina ústi do Ipľa až nad VN Málinec. Nerušili ju náhodou preventívne kvôli pripravovanej výstavbe prečerpávacej VE? Takisto aj chodníky z Pstružna či sedla Prieraz mohli končiť na asfaltke, ktorá vedie aj zo západnej strany VN (zákaz vjazdu, nie vstupu). Alebo sa báli, že im tie "húfy" turistov, čo tade prejdú, budú špiniť do priehrady???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum