Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Vihorlat, neexistujuce znacenie

Diskusná téma Vihorlat, neexistujuce znacenie

Pri planovani tury v okoli Vihorlatu som narazil na celkom vaznu nezrovnalost, ktora mi potvrdila moje davnejsie pozorovanie. Mapy tu na Hikingu, sa obcas nezhoduju s Freemap. Konkretne na Freemap je zaznacena cervena trasa z Dlhej, cez Valaskovce, az na Vihorlat. Na Hikingu tato cesta nie je. Existuje teda tato trasa, alebo neexistuje?

Jjano

No, rob ako myslíš. Nezabudni sa im potom za to, že ťa obmedzujú a buzerujú, ešte aj poďakovať.

Ja k štátnym orgánom skrátka pristupujem inak.

Yetee

1.)A nie je pre vojakov lepšie, ak sa budu turisti pohybovať "pekne v rade za sebou" po oficiálnej trase, ako keby im tam mali pobehovať kade tade "bez dozoru"? A ako "združenie nadšencov" im môžem ponúknuť osadenie tabuliek na každých xxx metrov s upozornením aby neodbočovali z chodníka.
2.) Na vstupných miestach bude osadený informačný panel na ktorom "združenie nadšencov" bude aktualizovať dátumy obmedzenia vstupov.

Moderne sa to volá win-win alebo po našom, aby sa vlk nažral a koza zostala celá.

Každý má právo dávať otázky. Aj vojaci? A v odpovediach sa môžeš ukrývať za bezpečnú hradbu zákonov alebo vyjsť tomu druhému v ústrety a skúsiť navrhnúť riešenia :)

Jjano
  1. Yetee, nepleť dokopy hrušky s jablkami.
    NP, NPR, CHKO - to je zákon ochrane prírody a krajiny. Podľa tohto zákona sa môžeš pohybovať v CHKO, kde chceš a v NPR (v našom prípade Kyjov a Vihorlat) iba po vyznačených chodníkoch. Takže tento zákon ti nezakazuje voľný pohyb nikde inde, iba v NPR (Kyjov a Vihorlat). Lenže do toho sa vojaci nemajú čo montovať, to si kontroluje správa CHKO Vihorlat.
    Vojaci môžu kontrolovať iba rešpektovanie zákazu vstupu podľa zákona 281/1997 o vojenských obvodoch a ten -
    okrem dní, keď je to zakázané a okrem cvičísk - nezakazuje pohyb mimo značených chodníkov.
    Takže suma sumárum vojaci sa nemajú prečo pýtať, že kto a ako zabezpečí, aby turisti chodili iba po vyznačených trasách, pretože v zmysle daného zákona sa na to nemajú prečo pýtať a nemôžu ti pohyb mimo značených trás zakázať (iba ak by zakázali celkovo vstup do VO, bez ohľadu na to, či na značených trasách alebo mimo nich).

  2. VP ma môže v pohode zastaviť a jej pokyny budem rešpektovať. Ale vojaci sa nemajú čo pýtať, že kto a ako zabezpečí, aby boli turisti informovaní, pretože je na to zákonný postup. To je akoby sa policajti spýtali, že kto a ako zabezpečí, že budeš jazdiť podľa pravidiel cestnej premávky.

Yetee, nespochybňujem právo VP obmedziť mi v danom mieste v danom okamihu vstup a jasne, že budem rešpektovať ich pokyny. Tak isto rešpektujem nesúhlas správcu VO s vyznačením trasy.

Len sa ti snažím vysvetliť, že tie dve otázky nemôžu byť oficiálnym zdôvodnením zamietnutia vyznačenia trasy, pretože odpovede na obe sú dané v zákone a keby správca VO takto argumentoval, tak by som sa ako značkár určite odvolal.

Yetee

jjano :) Vlastníkom Vojenských lesov sme my? Skôr februárové zamyslenie :)
1.) A prečo nie? Tato požiadavka platí pre NP, NPR, CHKO a podobne (mimochodom aj to, podľa tvojej filozofie, vlastníme my), tak prečo nie pre VO?
2.) Čo všetko je "Občan povinný" :) Chcel by som byť pritom, keby ťa s touto vetou zastavila VP :)
Mohol by si na nich vybafnúť, že je to právne irelevantné :)
Ako povedal Lubo, dôležitý je rešpekt k ľuďom, prírode a nie správať sa ako rozmaznané deti "lebo ja chcem" :)

Jjano

Lubo, súhlas, len si neodpustím nedeľné májové básnické zamyslenie, že tým vlastníkom vojenských lesov sme vlastne my ...

Yetee, tie otázky sú právne irelevantné.

  1. Prečo by sa tam mali turisti pohybovať výhradne po vyznačených trasách? Ak v daný deň nie je práve zakázaný vstup, tak sa môžu ľudia pohybovať po vojenskom obvode kdekoľvek (samozrejme, s výnimkou cvičísk, kde je vstup zakázaný trvale) takže taká podmienka nedáva zmysel.

  2. Spôsob informovania určuje zákon, vojaci sa nemajú čo vypytovať. Občan je povinný pred vstupom do VO nie je práve zakázaný vstup
    a) osobne alebo telefonicky na obecnom úrade obce susediacej s územím vojenského obvodu alebo na úradnej tabuli tejto obce, alebo
    b) na webovom sídle ministerstva alebo obce susediacej s územím vojenského obvodu, ak obec má zriadené webové sídlo.

Nehovoriac o tom, že o tom informuje aj priamo ministerstvo obrany: mod.gov.sk/vstupy-do-vojensky…

Čo sa týka tej žltej z Remetských Hámrov, tak usudzujem, že existovala ešte aj pred rokom 2012 a vojaci zrejme nemajú potrebu ju rušiť. Oni zrejme iba nechcú povoliť nové značky. A že prečo? Lebo preto...

Yetee

Cez VO vedie oficiálna žltá TZ a zdá sa, že vojakom to nevadí. Oni vlastne od akehokoľvek navrhovateľa žiadajú odpoveď na 2 otázky.
Ad1) Kto a ako zabezpečí, aby sa turisti pohybovali výhradne po vyznačených trasách?
Ad2) Kto a ako zabezpečí aby boli turisti informovaní o termínoch zákazu vstupov?
Len taká perlička, v máji bude až 16 dní s obmedzeným vstupom do VO.

Lubo

Podla mna je dolezity respekt. Pokial niekde znacka nevedie a vyznackovaniu sa majitel/spravca uzemia vyjdari negativne, tak sa to nam turistom moze nepacit a mozeme sa snazit vyjednavat, no ak to zlyha, treba to respektovat. Pokial zaroven ostane zachovana moznost pohybu v danom uzemii, tak je to este ten lepsi pripad. Ved turistika sa da vychutnat aj neznackvanym sposobom. Je to o tom dobrodruznejsie.

Jjano

Lubo, jasne, moja pichľavučká poznámočka nepatrila hikingu, ale našim zákonodarcom :-)

Ešte späť k téme:
Pred pár rokmi, keď otvorili vstup do vojenských území, sme chceli podporiť vyznačenie modrej značky z Jovsy na Vihorlat. ochranári by s tým problém nemali, ale vojaci mali a nepovolili.
Takto pred dvoma rokmi som sa rozprával s nejakým vojakom z ministerstva obrany, ktorý mal tieto veci na starosti (meno si už nepamätám, ale vedel by som zistiť, keby bolo treba) a otvoril som tému turistického značenia vo vojenských obvodoch a bavili sme sa primáne o Vihorlate. Vojak mi jasne povedal, že voľný vstup do lesov teda (s určitými reguláciami) akceptujú, ale so značkami súhlasiť nebudú.
To je stav spred dvoch rokov, neviem, či sa to nejako odvtedy pohlo.

Lubo

Jjano, dobre vies, ze dosah na prirodu je takmer to posledne, co urady kedy riesia. A tiez, ako vedia byt selektivne v uplatnovani zakonov podla toho, koho riesia.

Lubo

Zial, nemozeme si dovolit robit si s mapou co chceme a musime brat ohlad na to, aky rezim pohybu kde funguje. Nie sme uz vnimani len ako nadsenecky projekt (hoci nim HIKING je a bude) ale tiez ako seriozny vydatel map (hoci to nie je presne). Freemap si moze robit v zasade co chce, lebo ho mimo komunity malokto pozna. No ludkovia, ja mam naozaj na praci ine veci ako sa dohadovat s uradmi. Preto davame do mapy take veci, aby bolo plusminus overene, ze je to v pohode. Ako uz MisoB napisal, davame do map aj ine ako len oficialne KST trasy.

Jjano

OK, máš recht. Na freemape, kde som ten chodník pozeral, je ešte starý zákres NPR Kyjov, na turistickamapa.sk je správny - väčší.

Aj keď teda tých pár turistov je to posledné, čo by tomu pralesu a rezervácii ublížilo :-)

MisoB

Neviem ako je to s VO, ale voľný pohyb v 4. a 5. stupni ochrany (PR) je stále neleálny.

Jjano

Mišo, Vihrlat už nie je zakázané územie, nie?

MisoB

Vlado Mino - prekrútil si to. Prečítaj si moju odpoveď úplne na začiatku (26/04/17 12:49) trochu pozornejšie.
Nechceme mať ďalšie naťahovačky so štátnymi orgánmi, že navádzame na pohyb v zakázaných územiach.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov