Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo na turistiku pod stan na štyri dni?

Boro

Ty že chodíš 30 rokov na turistiku ??? A kam prosím ťa ? K Balatónu ???

PaliT

30 rokov kľudne verím, dôkazom je aj tá obludná DDR karimatka. Na takej som kedysi spával a bola to skúška charakteru.

Ja beriem na viac dní menej chleba, raňajky sú vačšinou ovsáky a nebránim sa "kozmickej" strave.

Peter61

DDR karimatka bola tusim vyrabana ako izolacia do Wartburgov.

Knor

Ahoj Boro,
Tu je mapka mojich pesich tras u nas:
math.sk/knor/GIF/mapa.gif
V poslednej dobe chodim dost do Rakuska, do Alp, kedze to uz ide (za minuleho rezimu to neslo). Na Balatone som vsak este nebol :-).

Valec

GPS a mapy už nenosím. Nainštaloval som si turistickú navigáciu do mobilu. Dôležité je, aby vedela pracovať off-line, keďže na horách 4G nenájdem. K mobilu je samozrejmosťou dobíjačka (externá baterka). Pozor, kvalita sa veľmi líši. A mobil má výhodu v tom, že slúži ako foťák/kamera, dokonca s time-lapsom. Nehovoriac o možnosti privolania pomoci v prípade úrazu (na tom Ostrom Roháči to nemuselo skončiť vyvrtnutým členkom).

Knor

Zdravim,
Tak, vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Ked sa Ti mobil ponici, prisiel si o fotak, mapu aj o moznost zavolat pomoc :-) .

Rast

na mobil sa vzdy spoliehat neda, takze mat mapu len v mobile nie je uplne ono, ale zalezi, kam aj clovek ide, pokial je to niekde blizko civilizacie, tak je to ine ako ist niekam do divociny. Fotak v mobile zatial nie je nic moc, neda sa porovnat s normalym fotakom.

Zdenči

Martin...ved v máji máš les plný vitamínov - smrekové výhonky, mladé bukové listy sú plné vitamínu C, aj listy prvosienky či pľúcnik lekársky vyššie ešte v máji nájdeš.

Knor

Uf, Ty si uz nieco z toho okostoval? Z takychto "listovin" jem iba stavel.

Inak spominam si, ze babka mala smrekove vyhonky v takej zavaracej flasi s cimsi a potom to pila. Tipol by som si, ze to obsahovalo alkohol.

Miroslav Vanek

Ahoj Martin, aká bola celková hmotnosť batohu bez jedla, vody a bez oblečenia ktoré si mal na sebe? (tzv. base weight) Prečo dávaš prednosť nevarenej strave?

Knor

Uf, to teda netusim. Volakedy davno som batoh vazil a mal so vsetkym spolu okolo 15 kil. Terajsie materialy su vsak lahsie, tak to muselo byt menej. Ale staci nabrat si do 2-litrovky vodu a batoh ma tlaci k zemi :-).

Ale batoh bol tazsi ked som bol predvlani v Dolomitoch. 3 dni bez chat (bivakove budy) znamenali tahat si jedlo so sebou, kedze Dolomity, tak aj vodu na cely cas (2 plne 2-litrovky), prilba, feratovy set, cepin, macky, spacak... A pritom prevysenie celkom slusne.

Volakedy som varil (vlocky, ci ohrievanie konzerv a podobne), no je to iba stata casu. Naviac, ked som potreboval vodu, jedol som ked som ju nasiel a nie ked som chcel. Takto je to jednoduchsie, nepotrebujem ohen ani varic a za 15 minut som naobedovany :-D .

Peter61

Matin 22:16
na 3 dni v Dolomitoch 4 litre vody ? neviem si to predstavit

Na rovinku,
trvalo mi dva dni, kym som sa odhodla cosi napisat. Najma preto, ze plati to, co Palo davnejsie napisal.

"Raz nám niečo chýba, inokedy vláčime zbytočnosti. "
hiking.sk/…/ako_sa_zbalit_na_…
Martin, sorry : v rubrike "Rada" by som od instruktora VhT cakal nieco systematickejsie, nie historizujuce popisy "NDR karimatky" a perly typu :

  • " Baterku .... nepotrebujem."

  • "Dnes tak obľúbené paličky na bežnú turistiku nenosím. A k ťažkému batohu si ich ani neviem predstaviť." ??? cele zle.
    theuiaa.org/…/Czech_UIAA_MedC…

  • z lekarnicky ja osobne som roky nepouzil dokopy nic, ale nosim standartne vybavu na 1.pomoc (= zbytocnost ?) + svoje lieky.

Cesnak ako zdroj vitaminov na turu ? Usmevne, ale takisto ako 2 kg chleba je to vec osobnych zvykov, vlatsnych skusenosti etc. Za ten chlieb Ti davam 9 bodov zo 6. Dnes ludia ozaj spekuluju nad stravou na obycajnej ture, ako keby to bola NTS alebo akcia SAS : hiking.sk/…/jedlo_na_vela_dni…

Proti dazdu : vodovzdornost batoha ? no ehm.... , ktore batohy maju podlepene alebo zvarane svy ? Chyba mi na 4dnovu turu dazdnik, ponco, rain cover na batoh alebo daco take.

  • noooo, igelitky su fajn, kym su cele, ale treba pouvazovat aj nad balenim do trvanlivejsich obalov Dry bag : od lowcostoviek Karrimor , cez Deuter, Ferrino az po lahucke Osprey, Lifeventure.

No cele je to napisane ako do rubriky Polemika.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov