Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo na turistiku pod stan na štyri dni?

Remy

Na viac dni nosim batoh nad 10 kg a palice pouzivam. Niekedy s nimi idem cely den, niekdy len cast. Zalezi od terenu. Pomahaju do kopca aj z kopca hlavne ak su vysoke stupy, pri prekracovani (stromov, potokov), castokrat ak som uklzol na mokrej trave alebo snehu tak palice pomohli, ze som nepadol. V zime ak je vela snehu, tak ich pouzivam ako koliky na stan...
Dokonca som trafil na neudrziavany chodnik (zelena z Revuc do Rybovskeho sedva vo VF) kde bola asi 1,5 m vysoka zihlava na mozno 100 m useku a nemal som odvahu to v tricku a kratasoch prejst. Tak som palickami v tej zihlave sekal cestu ako v Amazonskom pralese :)
Za mna palicky jednoznacne ano.

Peter61

Co sa tyka paliciek, kvoli potencialnym porucham rovnovahy pri ich stalom pouzivani ich LK UIAA neodporuca stale. Stci precitat cele, ev. precitat s porozumenim.

Co sa tyka clenku o lekarnicke, co si myslis, ze odkazujem na "Zjem aj vek" ci co , tybrdo ?

Martin pise o par prispevkov nizsie "ked budes vlacit batoh s vahou nad 10 kg cely den od rana do vecera, tak si tiez palicky v rukach nebudes vediet predstavit. Vyskusaj to a uvidis. Ruky budes skor potrebovat na odlahcenie tlaku na ramena". Toto je trocha postup nosicov, aj ked oni nadlahcuju krosnu za spodok a v lete vacsinou nenosia palicky. Nie je to postup pre amaterov. Ti maju bederne pasy a ruky volne vedla tela alebo s palickami.

Na fotkach v tomto clanku nema Martin zapnuty bederny pas, ktory ma niest vacsinu hmotnosti ruksaku. Nie je to dobra rada.
Btw. pred 40 rokmi sme si presivali na krosnach a kletroch VHV Pamir uzke bederne pasy z 2,5 cm na sirku 4-5 cm, podla toho, co sme zohnali, aby sme nemuseli vsetko niest na ramenach. Nebolo to tak vyfesacene ako dnes, ale akotak funkcne.

Rast

kolko som mal v sebe coho v 18:17? nerozumiem...
popis lekarnicky - myslis na stranke hikingu?
doporucenia komisie som cital:
Shrnutí
Používání nastavitelných holí jako turistické pomůcky, zejména při chůzi z kopce je prospěšné a doporučení hodné v následujících situacích:

  • pokročilý věk, nadměrná tělesná hmotnost,
  • při onemocnění kloubů a páteře,
  • při nošení těžkých ruksaků.
    V jiných situacích nejsou turistické hole nutné a neměly by se používat – hlavně z důvodu bezpečnosti – nepřetržitě,
    Každý si musí zvážit výhody a nevýhody používání holí pro vlastní osobu.
    Při potřebě použít pro postup v obtížném terénu ruce mohou hole překážet, a proto musí být možnost je připevnit na ruksak. Je lépe je připevnit špičkami dolů, aby se vyloučilo
    riziko zranění osoby za zády.

10 - 15 kg ruksak je tazky ruksak? tento posledny odstavec si myslim hovori za vsetko. neviem, preco tolko povyku pre nic...
Pokial Martin nema tazky ruksak, nema ochorenia klbov, nadvahu a vyssie popisane veci, tak sa palicky nedoporucuju. Dalej je tam pisane, ze si to ma kazdy zvazit sam, ci je to pre neho vyhodne...
Otazka - nosici (a to je tazka vaha na chrbte) nemaju palicky preco? Asi to nie je len tak pre nic za nic, ale rad sa necham poucit. Ci nosici maju odporucania lekarskej komisie ine?
Cakam tu este navod na to, ako sa turisticky spravne vykakat a podobne, aby to splnovalo vsetky doporucenia a hlavne aby to "novackovia" robili spravne a neucili sa to od starych capov zle...

Peter61

rast: po 2 deci porusujem vlastne "howgh". Kolko si mal v sebe o 18:17 ?:

  • popis lekarnicky je na tejto stranke
  • info od lekarskej komisie UIAA som linkol rano. Povazujem za zbytocne kopirovat tu odseky. Odporucania su diametralne odlisne od Martinovho
  • pistalky na rucksackoch su na hory slabe. Ako v sobotu povedala na kurze Silvia , 4 vec na nich je "..su dobre na to, aby sa clovek necitil sam!"
Sona

Ta strieska na palickach je super :)

Rast

Inak pokial ide o pistalku, mozno o tom ani nevie a ma ju integrovanu v batohu - Deutre to tak maju... len si na to v strese ked je potreba spomenut...

Rast

Tak to je otazka, ci brat palicky, nie kazdy ich chce a podla mna to nie je nutnost na tom bazirovat, ze zaciatocnik musi mat palicky ked ide s batohom, to teda moc nechapem. Ja som si tiez palicky na dlhe tury nebral, to si ani moc neviem predstavit. Zalezi to podla mna hlavne od terenu a kam sa ide. A nie to pausalizovat. Asi je to ine v Tatrach a ine je to niekde v Malych karpatoch a zalezi aj od dispozicie jednotlivca, ci sa mu tak ide lepsie alebo nie. Kedysi palicky vobec neboli a nikto to neriesil ako teraz. Lekarnicka - co to je? To je strasne vseobecny nazov. Skor by som sa sustredil na to, co tam ma byt, alebo aky zdravotnicky material brat - obvaz? leukoplast? lieky? odrazova folia? 3 roha satka? tiez zalezi na dlzke tuty a pocte ucastnikov. Predsa asi nebudem brat prenosny defibrilator alebo prenosne sono, alebo podobne veci. Tiez by sa to mohlo zmestit pod termin lekarnicka. Asi by som uvazoval inak, keby som siel niekam, kde nie je signal, niekam daleko mimo civilizaciu a inak by som rozmyslal v Malych Karpatoch. Podvrtnuty clenok - ako pomoze lekarnicka? dam si liek od bolesti? tiez zalezi od terenu a pocasia. Nebudem predsa vlacit nositka so sebou. A takto mozem pokracovat dalej. Vsak predsa nie je snad nikto tak blby, ze ked pojde na 4 dnovu turu, tak si nepozrie kde bude spat... a ked teda bude spat v stane, tak si asi tu karimatku vezme, alebo nieco... atd. dalo by sa pokracovat.. podla mna su skusenosti jednotlivcov dolezite na to, ako to kto robi, ostatni si z toho nieco bud vezmu alebo to upravia. ale nazvat to, ze neberiem palicky, cele zle, tak to si myslim, ze uz je trochu moc aj na mna

Jaro.q

To knor
Keď budeš tak vybavený ochranným odevom, rukavicami, obuvou s oceľovou špicou, prilbou, ochrannými okuliarmi ako pilčíci, tak v tom prípade tu lekárničku môžeš postrádať.

Horári sa dnes vozia autami, čiže majú aj tu lekárničku.

PaliT

Ešte dodám:

Základnú lekárničku ani nevyberám z batohu. A čelovka ho tiež neopúšťa, ani keby som išiel na Železnú studničku.

PaliT

Uf, ešte že som tento článok nepísal ja, zas by som čítal desiatky príspevkov, že ten zoznam mám strašne dlhý... :D

Paličky nosím aj na viacdenné túry a mám na to dva dôvody:

  1. Zostupy – odľahčujem nimi kolená, čo platí dvojnásobne, ak je terén šmykľavý. Na rovine ich skôr vešiam na batoh.

  2. Paličky slúžia pri táborení ako opora pre pončo, môj stan je fakt miniatúrny a tak si robím z ponča prístrešok nad vchod. Viď foto.

V lejaku by som sa pod pončo učupil aj cez deň. Monika má rovnaké pončo, dajú sa 2ks spojiť cvočkami a takto už vznikne fakt úctyhodná strecha.

Knor

Peto, ked budes vlacit batoh s vahou nad 10 kg cely den od rana do vecera, tak si tiez palicky v rukach nebudes vediet predstavit. Vyskusaj to a uvidis. Ruky budes skor potrebovat na odlahcenie tlaku na ramena. Zdoraznujem, ze pisem o letnej turistike. (Pozri si letne obrazky tatranskych nosicov, ked uz nechces chapat.)

Pistalka - to mi pripomina tie instruktazne videa k zachrannej plavacej veste v lietadle. Ale je to usmevne.

O svetle som sa vyjadril. V maji je svetlo podla mna zbytocne, hoci na sneznicove tury v zime si ho obcas beriem.

Lekarnicka - ak chces mat pozichrovane vsetko, tak budes vlacit zhruba to co frontovy lekar. Pokial clovek nejde do skalnateho tatranskeho terenu, tak toho u nas vela nepotrebuje. Aku lekarnicku vlaci so sebou horar, pilcik, ci zeny co sadia v lese stromceky?

Heno - ten podritnik ma este jednu funkciu. V batohu je umiestneny pri stene, kde je chrbat. Takze aj keby som do batoha veci iba nahadzal (ako obycajne) nebudu ma vdaka podritniku tlacit do chrbta. Hreben uz nepotrebujem, ostrihal som sa :-) .

Peter61

9,47 rast:

  • co sa tyka spania, jedla a oblecenia : povedal by som ze su svojrazne postupy stareho psa, odskusane desatrociami. Nie je to rada pre zaciatocnikov, moze vsiet k nudzovej situacii.
    samozrejme, tie DDR karimatky etc. su mile a zabavne.

  • chyba nudzove vybavenie:
    lekarnicka na 1.pomoc
    pistalka
    svtlo

  • palicky ... "A k ťažkému batohu si ich ani neviem predstaviť." : uplne opacne!
    theuiaa.org/…/Czech_UIAA_MedC…

  • takisto ako som uz napisal Lubovi, je na to par kniziek, aj tato:
    svts.sk/1995-publikacia-vysok…

Co sa tyka poranenia clenka na Ostrom Rohaci, opakujem to, co som povedal Martinovi (a to vtedy este nemal 50tku na krku) : netusim, ci liecba bola dlha iba kvoli urazu alebo aj zostupom po poraneni. Zvazoval by som zasah zachranarov.
Napr. tomuto Maciejovi som radsej volal vrtulnik pred 14 h. ako keby si ho mal volat dakde v lese nad Hagmi. Mal palicky a batoh mu niseol partak.
lzs.ate.sk/…/zraneny-posky-ho…

howgh

Ade.e

Pridam nazor takeho kvazi zaciatocnika, lebo na 4dnovke som este nebol.
Je pravda, ze zaciatocnici a to plati aj pri hladani info o nejakej ture, hladaju na nete, ci nenajdu nejake clanky, a aj preto su clanky na hikingu z malonavstevovanych oblasti take dolezite. Podobne je to aj pri zbaleni sa. Zaujmu ich taketo rady. No neprecenoval by som ich vyznam a to najma z toho dovodu, ze: Ak chcem ist 4dnovku, tak zrejme mam prejdene aspon 2-3dnovky. Vychadzam z toho, ze inteligentne zmyslajuci zacinajuci turista ide na to postupne. Teda neskoci z 1dnovky na 4 a viac dnovy trek. Ale uz ked ma nachodene 2-3dnovky, tak potom to skusi aj na viac dni. Tym padom, ma vsak uz nejake skusenossti z balenia a zbali sa najma podla nich. Preto su sice podobne rady ako Matove vitane, ale nie su najpodstatnejsie.
Myslim, ze ja som sa k svojim trojdnovkam dopracoval bez citania nejakych rad, ved predsa kazdy vie, ze je nutne mat spacak a karimatku( aj ked tu som zacal seriozne nosit az od asi miunleho leta. A stan je uz podla uvazenia typu trasy Co sa tyka zvysku, jedlo je vacsinou riesene uspornejsim systemom. Ine je to od tych4-5dnoviek. Ale zase v slovenskych podmienkach, nosit varic pri single ture, je asi zbytocne. Ja nosim aspon na prve 2 dni klobasy,nejake pecivo, neico sladke a celkom sa mi osvedcili cukriky na zazehnanie smadu, ak by som uz vyplazoval jazyk. Co sa tyka vody, tak momentalne nosim len litrovku (nebolo az tak horuco a chodil som vacsinou cez dediny..) Na hrebenovkach, kde viem, ze asi vela nebude vodnych zdrojov, by som zobral viac. A tu je aj podstatne, si podrobne prezriet planovanu trasu. Teraz je uz dostatok informacii na nete a nevidim dovod sa podla nich nezariadit. Kazda rada je dobra, ale taky podritnik, ci hreben by som veru nezobral. :-)

Rast

Tak a co je teda cele zle? ake ma byt teda idealne balenie podla instruktorov turistiky? Vsak pod stan an 4 dni si snad moze vziat kazdy co chce, popisane su tu skusenosti... nechapem velmi o co ide...

Lubo

Peter, veď sa neondej, niečo už konečne napíš a nemudruj len ;-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum