Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo na turistiku pod stan na štyri dni?

Blizzard

13kg na 1 den?? lebo ak hej, tak to by som musel tahat asi 5kg tehiel, aby som tolko mal. otazka je, naco by mi taka zbytocna zataz bola.

Martin knor

Zdravim. Zaznela tu kdesi otazka, kolko vazi moj batoh. Teraz konecne viem dat "kvalifikovanu odpoved". S jedlom na den a jednou dvojlitrovkou vody to bolo 13 kg ked som vyrazal. Kedze som teraz chodil po kulturnej krajine, tak som toho viac nepotreboval, no pri viacdnovych turach, ked taham spociatku 2 dvojlitrovky vody, to moze byt cosi cez 16 kg. Taku vahu vsak vlacim iba vo vynimocnych pripadoch (hic, resp. krasova oblast bez potokov).
P.S. Na tejto ture som opat vyuzil heparoid. Skusenosti sa jednoducho nedaju nahradit akymsi vseobecnym manualom a lekarnickou.

Rast

tak asi treba citat s porozumenim :-)

Rast

jeeej to je zase plodna debata o obvazoch a zdravotnickom materiale...
ja by som mal hlavne dobre poistenie, nejaky ten lekoplast, noznicky v lekarnickach su vacsinou nepouzitelne, staci spominany noz, obvazy - to je otazne. Zachvilu sa tu zacne riesit doba trvanlivosti a spotreby a podobne nezmysly...
vzdy zalezi od terenu, tak predsa do malych karpat na prechadzku nebudem brat lekarnicku... chcel by som vidiet nejakych tatranskych bezcov, ci si to tiez beru...

Knor

No vidis. Dokonca aj napoly slepy clovek nema najmensi problem vybrat sa kazdorocne na turistiku so stanom na par dni. :-) Takze hor sa na to, nie je to nic narocne. Az Peta dostatocne vyprovokujem, mozno napise svoj clanok, ale o turistike so stanom to asi nebude :-D .

Peter61

nedal si to na pravu mieru. Asi sa v clanku o leranicke nezobrazuje cela veta.
"Horolezectvo, vysokohorská turistika, via ferrata, turistika, skialpinizmus, horská cyklistika a.p. sú všetko aktivity, pri ktorých hrozí zvýšené nebezpečenstvo úrazu a poranenia."

Knor

Dal by som to na pravu mieru. Peto je clovek, ktory chodieva zvacsa do Tatier, takze ako sa pise v urceni lekarnicky: "horolezectvo, vysokohorska turistika, skialpinizmus ..." to su aktivity, ktore sa ho tykaju. Avsak do Tatier sa na klasicku turistiku so stanom nechodi a taka sa ani v urceni lekarnicky nespomina (naco aj). Na taku beznemu cloveku podla mojho nazoru z tejto lekarnicky viac nez bohate staci to, co tu uvadzam. Teda elasticky obvaz (pouzitelny aj ako bezny ap.), leukoplast na spulke, satka (uvadzam v doplnkoch) a miesto (v clanku kritizovanych) nozniciek noz. Naviac odporucam heparoid, ktory sa mi uz viackrat osvedcil. Samozrejme, kto chce, moze si to dat do krabice a nazvat to "lekarnicka", alebo si taku krabicu (aj s nefunkcnymi noznickami a par dalsimi zbytocnostami) kupit.

Mam uz svoje roky a myslim si, ze som uz az prilis opatrny. V mladsom veku by som taketo veci na turstiku ani nebral. Pointou clanku bolo ukazat, ze na turistiku pod stan nepotrebujete ani ked mate 50 nic specialne. Treba sa vybrat v comsi pohodlnom, v com sa clovek dobre citi. Dobre je mysliet na to, ze sa clovek musi dobre vyspat, lebo nevyspatemu cloveku sa zle slape. Treba mysliet na to, ze cloveku nemusi vsetko hned premoknut a z celej vybavy su asi najdolezitejsie topanky, pretoze nohy Vas budu niest. Preto som im venoval najviac pozornosti. Zvysok je na osobnych preferenciach.

Snad este poznamka k Remymu - kratke rukavy a gate som zavrhol uz davno. Neosvedcili sa a dovod uvadzas sam. V tom co mam (stare gate ap) sa bez obav pustim do trnkovych krikov, ci do borievcia, o zihlave ani nehovoriac. Az gate nahodou roztrham, nic sa nedeje, vezmem dalsie suce na odpis.

Peter61

rast,
nevsimol som si, zee by dikusnej teme k tomuto clanku niekto nutil zaciatocnikom palicky. mozno sa mylim, alebbo neviem citat s porozumenim.

clanok o lekarnicke som "vytiahol" do vriaceho fora

Blizzard

Zial suhlasim s peter61 a podobnymi. Bez akejkolvek inzultacie autora, je fajn, ze si dal namahu a spisal to, ale nestastne je, ze mi to pripada ako sposob balenia z jeho zaciatkov, teda spred tych 30 rokov. Co nie je vobec zle, ak to jemu vyhovuje, ale nie ako rada pre inych.

Mam pocit, ze moznosti balenia su dnes uplne inde a nemyslim tym relativne "drahe" ultralight balenie. Su dostupne aj lacne ultralight veci, pripadne im velmi blizke a nie je problem aj pre napr. studentov ich postupne pokupit.

Iste, je to na kazdom, co zoberie, ale urcite je pohodlnejsia tura s 40L 10kg batohom ako s 60L 15kg batohom pausalne - okrem tych, ktori trenuju na nieco.

Sona

Pali, ja myslim, ze ked niekto hlada rady, nic sa mu nestane, ked si clanok precita aspon do prvej tretiny a zisti, ci ide o rady jedneho autora alebo viacerych a ci mu tento styl vyhovuje. Napokon ani rady viacerych autorov nemusia niekomu sadnut.

Rast

je to mozne, kedze na pivo som nikdy nechodil :-D
palicky na mieste myslis tie lieskove? alebo tie co sme nasli v lese? tak to jo, ale tie by asi dnes UIAA velmi nedoporucovala :-D :-D

Janovarga_logout

@rast 9:22
paličky boli vždy, akurát sa vyrábali na mieste.
A rovnako ľudia vždy "riešili", akurát to bolo pri pive, keďže to bolo praktickejšie ako si posielať telegram.

PaliT

Už sa tu neondejte a radšej dajte svoje zoznamy a prípadne fotky.

Možno by bolo lepšie dávať názov takéhoto článku: Čo berie M. Knor na 4 dni na turistiku pod stan, potom je jasnejšie že ide o subjektívny pohľad.

Názov – "Čo na turistiku pod stan na 4 dni" by sa hodil skôr na článok, kde by dávali svoje rozumy povedzme 3-4 autori, to by bolo totiž reprezentatívnejšie.

Rast

Ja nie som proti palickam, nemam proti nim nic a myslim si, ze su uzitocne a dobre. Ale nie kazdy ich chce a kazdemu to vyhovuje.
Odporucania som cital a pochopil som to, aj tu rovnovahu, nie je to nic nove pre mna, ale nutit niekomu nieco za kazdu cenu, ze to musi mat ako zaciatocnik a nejaka ina rada/skusenost je cele zle, mi pride uz trochu mimo...
Kedysi palicky neboli a chodilo sa normalne po horach a nikto to neriesil, teraz su vselijake kozmicke materialy, zlepsovaky, batohy, vybavenie, a potom sa riesia blbosti...
Vete "Co sa tyka clenku o lekarnicke, co si myslis, ze odkazujem na "Zjem aj vek" ci co , tybrdo ?" nerozumiem vobec...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma