Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Riaditeľ NPMF: Malá Fatra nie je nafukovacia

Yetee

No neviem, ale z tohto článku mi vychádza, že ani turisti nie sú svätí.
Napr:
Myslím východ/západ. Niekto povie, že to je ďalšie nezmyselné obmedzovanie. Ale väčšina veľkých cicavcov, ktoré žijú v Európe, boli v minulosti živočíchy s dennou aktivitou.Keby sa v národnom parku ľudia pohybovali aj v noci, niektoré živočíchy by nemali potrebný čas na získavanie potravy či na iné aktivity. Treba zdôrazniť, že národný park je tu hlavne pre jeho pôvodných obyvateľov. Tým nechcem povedať, že tu nemá miesto turista. Má, no bolo by fajn, keby si uvedomoval, že aj jeho prítomnosť ovplyvňuje okolitý život. Ak bude len poukazovať, hoci pravdivo, na to, že traktor a píla škodí viac, z miesta sa nepohneme.

Veľa ľudí sezónnu uzáveru porušuje. Napríklad na Veľkom Rozsutci bolo počas minuloročnej uzávery (1. 3. - 15. 6.) minimálne 2200 ľudí.

Čo tak si vstúpiť do svedomia a najprv si urobiť poriadok u seba?

Lubo

Myslim, ze ochota porusovat navstevny poriadok suvisi jednak s nizkou pravdepodobnostou represie a jednak s mierou priamo pozorovanych (hoc legalnych) prehreskov voci prirode, ktora je taka velka a ocividna, ze mnohi (turisti) stracaju chut byt tym svatym.

Rast

Neviem, co si mam o tomto mysliet - cee mi to vychadza tak, ako to bolo vzdy - turista je najvacia skodna, nema byt v NP, je vulgarny, odvrava a porusuje predpisy, chaty - to uz vobec nie, to by zhorsilo to a ono... stale dokola to iste, nic sa na tom nezmenilo. Takze si mam o tom mysliet to, ze mame teda radsej sediet doma, pozerat do mobilu, TV atd? Len aby nas nahodou nebolo vela v NP? A co tak napisat to trochu pozitivne? Mne to pripara tak, ze najjednoduchsie je buzerovatturistu, lebo na pilenie, traktory a buldozery nemame... najlepsie by teda bolo co? zavriet to uplne? nechodit nikam a sediet doma? tak kedy si uvedomime, ze ten najvacsi problem je asi ten, ze su tam mechanizmy, stroje, pilenie, zvaznice, atd. Myslim, ze riaditel je clovek na svojom mieste, ale problem je v nezmyselnych zakonoch a celej tej masinerie. Ale stale mi to pripada take depresivne a stale dokola to iste, nechodit, nespat, nechodit vedla chodnika, pokuty, atd. Nic sa na tom zase nezmenilo, ziadne nove chodniky, joj, to by zle dopadlo s tou nasou prirodou, tak teda sedme doma nie? skoda na tieto temy aj nejak reagovat

Possum

Mna tiez boli, ked vidim holoruby. Nizke Tatry nimi prekvitaju a aj moja oblubena Lubochninska Dolina vo Velkej Fatre uz nevyzera ako zvykla.

Snazim sa ale utesovat touto myslienkou - je na Slovensku nieco krajsie ako huolna cast Velkej Fatry? A ako vznikla? Holorubmi. Ked sa to tam dialo, muselo to vyzerat priserne. Ale po par desatrociach je to nadherny kus krajiny s velkymi prazdnymi priestranstvami a uzasnymi pohladmi. Cely hreben bol premeneny na luku a nevyzera to vobec zle.

Toz, je to len hladanie niecoho pozitivneho vo velmi negativnom, ale jedine tato myslienka mi dovoluje ist vobec este do Nizkych Tatier a inych velkotazist.

Igor Bukovinsky

@possum
Neveim, či pár desiatok rokov stačí na premenu, skôr to bude storočie. Akurát tieto holoruby sa zrejme nezmenia na holiny, ale časom si ich vezme náletová vegetácia (čo by v konečnom dôsledku bolo možno najlepšie) alebo tam zasa vysadia špajdlíky, postavia Macdonald alebo už nás nebude. Podľa toho, čo príde skôr.

Atalienka

Reagujem aj na článok Michala Kalaša riaditeľa NP, ktorého osobne poznám a viem, že je to človek na pravom mieste. Nezaoberajme sa všetci tým, ako je nám ubližované, keď sme v prírode. Hlavne sa snažme o to, aby sme tú prírodu zachovali tým, že ju budeme chrániť. Ja som bola od malička vychováva k láske k prírode a učím jej i moje deti a vnúčatá.

Bolek777

@possum: ahoj, ktoru cast Velkej Fatry s "huolnou castou" myslis? Daj nejake tipy na vylet, moc to tam nepoznam. Dakujem

TomXX

Bolek777: od Krížnej cez Ploskú až po Rakytov :)

Possum

BOLEK777: Presene to, co hovori TomXX.

Na jednodnovku urcite: Vysna Revuca - Cierny Kamen - Ploska - Krizna - Vysna Revuca

A na dvojdnovku nieco ako Sedlo Maly Sturec - Kralova Skala - Krizna - Ploska - Chata pod Borisovom a dalsi den: Chata pod Borisovom - Cierny Kamen - Rakytov - az pokial vladzete, alebo sa Vam hodi. Akurat s navratom je trochu problem, ale tym sa vyznacuju vsetky SK pohoria.

Ak ste tam este neboli a vyjde Vam 'pocko', tak si vyocite oci nad tou krasou. Slubujem.

Zabka

Soni pekný článok:) a pozdravujem Michala:)

TomasBB

súhlasím s Bolek777, až na to sedlo Malý Šturec. Ja by som začínal skôr z Harmanca z Túfnej doliny. Z Malého Šturca po červerenj som raz išiel s bicyklom, a prišlo mi to dosť monotónne aj pre cyklistu, Túfna je vrj zaujímava skalnatá s jaskyňami.
Tomas Teicher

Possum

TomasBB: To je uzasny tip. Tuto cast skoro vobec nepoznam, prave som pozeral mapu a vyzera to tam uzasne.

Vrana

Tufnu odporucam od Maleho Sturca je to nekonecna nuda :-)

Jjano

Chlapci, ste off topic a off region.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum