Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Riaditeľ NPMF: Malá Fatra nie je nafukovacia

PaliT

Výborné, aj keď kúštik deprimujúce, lebo tie najväčšie problémy vlastne nemajú bezprostredné riešenie.

Výberkový spôsob hospodárenia by sa mal hádam uzákoniť vo všetkých takýchto územiach a možno aj inde.
A vlka celoročne chrániť všade.

Ďakujem za tento rozhovor.

Nonormal

Perfektný rozhovor Soňa. A Mišo je jednoznačne správny človek na správnom mieste, ktorý chápe aj širšie súvislosti...
Ale zamrzí to, že viacmenej aj ochrana prírody je bezmocná v prípade hospodárenia v lesoch.

Raz darmo, krajina sme taká aká sme a aká je spoločnosť taká je aj ochrana prírody. Nevieme spraviť poriadny spoločenský tlak ani na to aby sme vytlačili do oči bijúcu prehnitú skorumpovanú správu štátu a nieto aby tu vznikol ešte tlak na serióznu ochranu prírody.

Les nepotrebuje menežera, ochrana prírody áno. Nech sa Mišovi darí...

Igor Bukovinsky

Vďaka za rozhovor, zhltol som ho na jeden dych.
Malú Fatru mám na dosah ruky a denne sa na ňu minmálne pozerám z okna, už keď musím sedieť doma. To čo vidím, ma vôbec nenapĺňa nadšením. Takáto drancovačka lesov, aká sa rozbehla posledných povedzme 10-15 rokov nemá obdobu. A nielen to, ale aj všetci tí motorkári, štvorkolky... Párkrát som bol svedkom, ako sa preháňali blízko hranice najvyššej ochrany a to už je na reťaz. Hluk vytočeného motora, blato od kolies 5 metrov dookola, smrad dvojtaktu ešte pol hodiny. Raz darmo, sme krajina nekonečných regulácií, ktoré sa úplne míňajú účinku. Doma kažý na všetko nadáva, kope do každej strany ale žiadnym riešením neprispeje. Pritom by stačilo dodržiavať pravidlá...

Jiku2

a jak je mozne, ze 87% pozemku v NPMF vlastni sukromnici? proc se toho stat zbavoval? aby alespon neco vydelal a zbavil se konfrontace mezi ochranou prirody a ziskem z tezby? predpokladam, ze prodej byl podporen nejakou garanci, takze zmena a zprisneni zakonu bude dlouho nerealne.

Mirino

jiku2: Štát sa toho nezbavoval. Štát to nikdy celé nevlastnil.
Myslím, že to najpodstatnejšie je povedané v prvých dvoch odsekoch. V podstate NP stojí na hlinených nohách. Nie je predsa možné hrať sa na šéfa správnej rady a vydávať direktívy s trinásťpercentým balíkom akcií. Ak by som bol vlastníkom "zvyšných" 87-mich percent, tak by som sa so správou NP ani len nebavil. Toto prosím neberte ako že z toho mám radosť. Ale myslím, že realita nebude taká vzdialená. A tento stav nemá v dohľadnej dobe nádej na zmenu.

Knor

Nuz, s prezentovanym nazorom na ochranu prirody nesuhlasim. Clovek, pokial ide po vlastnych, bez pomocok (lezeckych) a pod, je tiez iba sucast prirody a zver vie, ako na neho reagovat.
Ale ak mam byt pozitivny, tak mne by platenie vstupneho do NPMF neprekazalo vtedy, keby sa peniaze zo vstupneho akumulovali za ucelom odkupenia casi NP od sukromnikov. S tym, ze tie uzemia by nasledne boli vyhlasene za bezzasahove bez hospodarenia a polovania. Ale ak ide iba o rekonstrukciu chodnika v okoli Krivana, na to staci zatvorit lanovku. (Respektive zaviazat jej prevadzkovatela, aby sanoval skody sposobene tym, ze hore vyvezie velke masy vyletnikov.)

Jiku2

mne to jen s tim procentualnim pomerem prekvapilo. v CR spravuje stat cca 60 % takoveho uzemi.

Jiku2

knor: s tim souhlasim. navic je smesne buzerovat nekoho, kdo si zdrimne v trave a prehlizet fakt, ze o par stovek metru je zdevastovana tezbou 1/3 celeho kopce. tim nevinim reditelstvi NP, ale stat a jeho zakony.

Vrana

2 Martin: veru, staci zavriet lanovku do Snilovkeho sedla a je vymalovane. Predpokladam ze zatazenie hrebena v useku Velky Krivan - Snilovske sedlo - Chleb potom klesne na 1/4 :-)

Snilovske sedlo a najma Chopok moze sluzit ako memento, preco nepovolit potiahnut lanovku na hreben v oblasti Zverovka Spalena - Salatin (Brestova). Ked sa tam lanovka raz postavi cesty spat niet.

Vrana

A chata pod Rozsutcom by to uplne zabila. Uz takto su Diery a Rozsutce zatazene nad mieru. Hrebenovkarom musi stacit to co je a zvysok sa moze ozierat v doline.

Jjano

Ľudia, aj keby sa teoreticky podarilo dostať dôležité časti NP do vlastníctva alebo správy štátu (napríklad kúpou, výmenou, prenájmom..), to ešte bohužiaľ nič neznamená. Bolo by totiž treba dostať tie územia do správy národného parku, nie štátnych lesov. Ako aj riaditeľ NP v hovorí a ako aj pohľady na slovenské národné parky hovoria, štátne lesy nemajú problém v 3. stupni ochrany (teda národný park, mimo retervácií) rúbať až do hola.
Dôležitá téma slovenskej ochrany prírody je ako dostať lesy v národných parkoch spod štátnych organizácií (Lesy ŠR, Lesy TANAP, LPM Ulič) do správy národných parkov. Tak, ako je to napríklad práve v tých Čechách...

Igor Bukovinsky

@jiku2: S ČR porovnávať nemožno. Reštitúcie napravili v minulosti niektoré krivdy, ale v tomto prípade boli skôr na škodu. Siahnuť zo strany štátu na súkromné vlastníctvo je v tejto dobe citlivá téma - pozrime sa na čerstvý zákon o stavaní ciest na súkromných pozemkov, súbežne s vyvlastňovaním. A dosiahnuť spoločenský konsenzus iným spôsobom je dnes v danom stave sebacentrickej spoločnosti takmer nemožné.
Nevem, či je riešenie odstaviť lanovku na Snilovské sedlo. Panelákoví turisti zájdu na Kriváň, maximálne na Chleb a idú späť. Prevádzkovateľ by mohol prispieť na revitalizáciu exponovaných úsekov, to súhlasí asi každý. Ale zničené chodníky sú skoro všade. Štefanová - Chata pod Grúňom - zvážnica miestami nepriechodný tankodrom. Modrá zo Sučian na Kriváň - po Drgovú v súbehu tankodrom, stvoky kubíkov dreva. Na rozsutci v čase uzávery spústa ľudi na vrchole. V Kúrskej doline počuť pílu aj v nedeľu, lanovka na jej začiatku vo veľkom zváža drevo, Tatry sa prehýbajú pod guľatinou. Čo s tým? Ja úprimne naozaj neviem. Spoločenský konsenzus je takmer nereálny, je tu priveľa priveľa záujmových skupín. Záujem jednotlivcov tiež pokrivkáva. Možno až keď sa naše decká budú prechádzať po zdevastovanej krajine, kde predtým rástol les a žili divé zvery, potom si uvedomia, o čo prišli.

Vladeno

Nuź, prachy sú prachy, vážení. A z dreva sú sk....ne veľké. A kto ich má... Má a môže všetko. Vybaviť, zariadiť, podplatiť, a čo ja viem čo ešte. Ťažba kalamitného dreva a vypílené kubíky zdravých smrekov... Druhá trieda, prvá trieda, palivové... Prebierky ani neviem či sa vôbec robia, nechcem v tomto smere krivdiť. Prachy z európskych únie, projekty lesná protipožiarna cesta... A v prípade požiaru čakáš na lkt a pilčíkov. A prvotný zásah a lokalizácia požiaroviska sú v r... . I to sa stalo... Ale na druhej strane zvážnice udržiavajú, pretože po nich zvážajú. Ja to vidím tak, že kým je a bude čo, bude sa ťažiť vždy a všade... Kšefty sú kšefty. S Mišom som sa stretol na jednom seminári, je to chlap s veľkou charizmou a entuziazmom. Vyzerá to na boj s veternými mlynmi. Holt, všetko o ľuďoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum