Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cserhát - Páris patak (Palócky Grand Canyon)

Diskusná téma K článku: Cserhát - Páris patak (Palócky Grand Canyon)

Prakticky priamo oproti slovenskej dedine Muľa, za Ipľom, sa nachádza tzv. „Palócky Grand Canyon“. Ide o tiesňavovú dolinu potoka Paris. Tok je len občasný, voda je tu len po dažďoch.A prečo palócky? Palóci sú regionálna a nárečová skupina Maďarov, obývajúca hlavne niekdajšie župy Novohrad a Gemer (na oboch stranách hranice). Ich pôvod sa odvodzuje od Kumánov, konkrétne od tzv. bielych Kumánov (po rusky Polovci – plaví, z toho vzniklo slovenské Plavci – majú po nich mená napr. Plavecký hrad a hrad Plaveč). Stále si zachovávajú vedomie určitej odlišnosti a sú na ňu patrične hrdí.

Knor

Pekna prechadzka. Nedaleko (SZ od Karanca) som pred par rokmi na hranici videl naznaky naucneho chodnika s informaciami o Polovcoch, mozno ho uz dokoncili.

Vlado z NZ

vďaka za reakcie, mam ešte par tipov, čo chcem pozrieť - aj také čo sú bližšie ku Košiciam:-) Len dovolenky bude malo:-)

Pocestna07

Ďakujem za výborné tipy - už po tej južnej oblasti pokukujem dlhší čas .

PaliT

Tiež sa budem musieť niekedy vybrať do týchto končín, výborná inšpirácia tieto Vladove články...

Axel

To je ono!!! Taketo miesta treba objavovat. A pritom tutok za humnom

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov