Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sto kilometrov cez Muránsku planinu - 2. časť

Diskusná téma K článku: Sto kilometrov cez Muránsku planinu - 2. časť

Dva dni pochodu sú za nami a čaká nás pivo na Prednej hore (aký paradox mať pivovar kúsok od protialkoholického ústavu), lazy Muránskej Zdychavy, presun do Stolických vrchov s únavným stúpaním na samotnú Stolicu a rozhodovanie, kde skončíme. Ako sme zistili neskôr, aj poriadne horúčavy, stúpania, polomy a kalamity - všetko vykompenzované výhľadmi, krásnou prírodou a relaxom.

PaliT

Teraz sledujem správy a lesák z dajakého riaditeľstva na kameru hovorí, že v NAPANTe v tomto roku (a rovnako tak v posledných rokoch) je až 90% ťažby "likvidácia kalamity".

Možno z pohľadu celoslovenskej štatistiky to vyzerá inak, ale Nízke Tatry sú už na kolenách. Predpokladám, že Stolické vrchy budú podobný prípad.

Chystám sa sem už nejaký čas, ale asi is radšej pár rokov počkám, až sa tie najhoršie jazvy zahoja.

Martin63

Na úvod: Slánske sedlo vyzerá ozaj strašne o pohľad to je bezútešný. Rovnako aj ďalšie miesta na Slovensku (najviac som bol deprimovaný pohľadom z Veľkej Rače na Oščadnické lesy). Ale: to čo píše Gusto, to som chcel napísať aj ja, lebo pricina stavu je tá ako hovori. Kvoli nedovere medi lesnikmi ochranarmi, verejnostou, sa ale siria polopravdy a vznikaju urban legends (aj ked v tomto pripade skor forest) o tom, kto svojou chamtivosťou spôsobil zmiznutie lesa.

A keby aj za tým bola chamtivosť, "predali" by les ktorý patrí im a každý by mal mať právo robiť zo svojím majetkom, čo uzná z vhodné. A pokiaľ ten čo ho potom vyťažil koná v súlade s lesným plánom nemal by byť žiaden problém. Keby aj nič nesadili (o com pochybujem), prirodna obnova lesa je ovela silnejsia ako si vieme my tu v bratisalvskej kaviarni predstavit

Info pre PaliT: (TASR)Náhodná ťažba dreva pri odstraňovaní následkov kalamitných situácií v lesoch bola podľa MPRV 4,69 milióna m3, čo predstavuje 50,3 percenta z celkovej ťažby. V porovnaní s rokmi 2014 a 2015 sa jej podiel znížil o 14,9 percenta, respektíve o 6,1 percenta. V rámci náhodnej (kalamitnej) ťažby sa vyťažilo 84,9 percenta ihličnatého dreva. Podiel listnatej náhodnej ťažby bol 15,1 percenta.

PaliT

Veď hej, ale pod zámienkou polomu potom vyrežú ešte najmenej 5x takú plochu lesa naokolo. Na druhej strane je pravda, že lykožrút po kalamite často napadne les v širokom okolí a oni dajú dole zdanlivo zdravé stromy, ktoré by začali chradnúť viditeľne až o rok.
Neviem či si to pamätám dobre, ale v posledných rokoch prevyšuje u nás náhodná ťažba plánovanú hádam aj o spomínaný päťnásobok.

Gusto

daulagiri

Na Stolici aj na Fabovej holi bol v 2014 obrovský polom, veterná smršť. Takže by som za tým nevidel chamtivosť,ale jednoduchú nutnosť odpratať tisíce kubíkov kalamitného dreva.

Lubo

Vrana, len otázka je, či sa na tom celom nenabalí len pár jednotlivcov a ostatným nezostanú len dôsledky, napr. lokálne povodne.

Vrana

2 PaliT: myslim, ze scenar je ten, ze po tazbe to ostane domacim na starost

Na druhu stranu ak nemaju kapacity na taku masivnu tazbu ako tam prebieha asi je to lepsie predat za pevnu cenu za hektar a dalej to neriesit. Extremne chudobny kraj, na to sedi to popularne "Zabudnute Slovensko". Ludom tam tazko nieco zazlievat, oni potrebuju prezit ked na nich stat kasle.

Daulagiri

Aj toto pokračovanie je parádne, dobre sa čítalo.
Škoda že ste nešli na Muránsky hrad, je to jedno z top miest na planine. Zdychavu si aj ja pamätám ako presun do histórie, do dávneho Slovenska, nádherná oblasť.
Čo sa týka tej mesačnej krajiny v Stolických vrchoch je mi s toho zle. Ja si to pamätám ako nádherné smrekové lesy s nádychom vlkov, tetrovov a samoty. Škoda že to tam už nik nezažije. Keďže to nieje chránené územie, tak tam asi vyrúbu a speňažia aj posledný strom... Často premýšľam nad tým či tam ešte niekedy pôjdem, lebo si nechcem pokaziť tie spomienky.

Inak úžasné putovanie, len tak ďalej...

TomXX

knor: Zdychava je malebná, hlavne jej západná časť. Centrum je zase krásne ospalé.

vrana: môžem potvrdiť :(

boro: ešte raz díky.

Niektoré pasáže som radšej vypustil, také ľudské, ako nás prepadlo volanie prírody tesne pred Zdychavou, oboch naraz, prípadne ako prebiehalo kúpanie pod Skalicou v 3 cm hlbokej vode. Aj video by z toho bolo zábavné.

PaliT

Pre mňa je otázna legálnosť takých postupov, veď ťažba aj LHP má nejaké pravidlá a toto si už fakt neviem predstaviť.

Najhorší scenár je, že to vyťaží nejaká eseročka, záväzné zalesňovanie už ani nezrealizuje, prípadné pokuty za nezákonný postup nezaplatí a po skončení ťažby sa prevedie na bieleho koňa.

Vrana

Cela Stolica je velky holorub.

Najhorsi je snad zaver doliny Slanej nad Rejdovou. Az po hreben, je to takmer komplet vyrubane. Rejdovcania vraj predali lesy na vytazenie, nejakej rakuskej firme a ta to bere od radu. Tie skladky dreva co som videl okolo Olochovej jamy su neskutocne.

Knor

Uf, miesta ktore su v mojich spomienkach zarastene hlbokymi lesmi opisujete ako rozsiahle rubane.
V Muranskej Zdychave som este nebol. Vypada zaujimavo. Ale obidva krat, co som siel cez Stolicu, som volil trasu s mensim prevysenim cez sedlo Javorinka severne.

Boro

Stále lepšie a lepšie. Presne tak, ako sme to prežívali aj my. A keď som videl na fotke ten stôl zavalený "tovarom", tak som bol úplne doma. Ešte vela pekných vandrov želám.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma