Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Solárna nabíjačka BlitzWolf 15 W

Diskusná téma K článku: Solárna nabíjačka BlitzWolf 15 W

Nabíjanie telefónov, fotoaparátov, navigácií, či iných zariadení možno v outdoore riešiť rôzne. Najjednoduchšou možnosťou je powerbanka alebo náhradné batérie. To však na dlhšiu akciu mimo dosah elektrickej siete nemusí stačiť a vtedy je dobré využiť energiu slnka. Napríklad so solárnou nabíjačka BlitzWolf s deklarovaným výkonom 15 W.

TomXX

Pri tej váhe radšej zobrať powerbank. Ja som z tých šťastnejších, že na túre zapínam "lesový režim", výrobcovia to nazývajú skôr "letový" :) nemám potrebu ani chuť byť dostupný alebo nebodaj online. GPS a foťák idú aj vtedy a nežerie to takmer nič.

Lubo

Este treba pocitat s tym, ze pri chodzi nie vzdy na turistu prazi slnko (oblaky, les, roklina, atd.). Myslim, ze sa asi tazko dockame technologie, ktora by bola efektivna aj inde ako na trvalom dobre orientovanom stanovisti. Co sa moze zlepsit je efektivita a tym padom rychlost nabijania. Ak pridem na miesto noclahu a mam povedzme este 2h slnecneho svitu, tak by to mohlo stacit na nabitie. Lenze to by musel davat ten panel konstatny prud 2A, aby sa za ten cas mobil nabil. To v nejakom horizonte je pomerne realne.

Rc1

PaliT tak fyziku neogabes. idealne by bolo keby niekto vymyslel nejaky vysokovykonny typ "panela" ktory by mal tvar gule a v akejkolvek polohe (trebars umiestneny na vrchu) by dodaval konstantny prud co by sa dalo vyuzit aj pri chodzi. na to si ale este asi pockame ak sa vobec dakedy dockame. pripadne by to mohlo byt zabudovane do pokryvky hlavy :)

PaliT

Najväčší problém soláru pri turistike spočíva v natočení zariadenia do slnka počas chôdze. Obvykle je niekde na vrchnáku batohu a nedá sa zabezpečiť, aby plocha efektívne smerovala k slnečným lúčom po celý čas, pričom nabíjací prúd potom prudko klesá (napätie sa tvorí aj keď je otočená na modrú oblohu, ale prúd je slabý).
Testoval som môj starší solár veľkosti cca. A5 a ak som ho nechal ležať v lete celý deň na trávniku v záhrade, vyprodukoval cca. 1000 mAh. (Pre porovnanie - na čln používam elektromotor s dobíjaním cez panel 1m2 a ten dá naprázdno 60V a nabíjací prúd až 3A. Ale na turistiku to je nanič.) Fyzika je sviňa, na reálne nabíjanie treba plochy, ktoré sú pre turistiku prakticky nepoužiteľné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma