Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Málinec – Chocholná – Látky (po starých značkách)

Diskusná téma K článku: Málinec – Chocholná – Látky (po starých značkách)

V neznámych končinách dávam prednosť značeným turistickým chodníkom. Neraz sa mi stalo, že pri zablúdení som sotva stihol posledný vlak či autobus na cestu domov. Teraz však spravím výnimku. Dôvody sú dva – konečne na tretí pokus prejsť zo Stolických vrchov do Veporských cez údolie horného Ipľa a preskúmať zaniknuté turistické trasy v okolí VN Málinec.

Svatopluk Štěpánek

ade.e: myslím, že bohužial nie. Ja som bol jedným zo záujemcov, ale zradil ma vlak, v Ostrave-Svinov mne ujel posledný spoj do B.B..
Záujem stále mám.

Ade.e

Citam tu, ze ste mali myslienku usporiadat spolocne patranie po starych znackach v Ipelskej doline. Uskutocnilo sa take nieco? A ak nie, bol by stale zaujem?

Svatopluk Štěpánek

MiroBiker: super videá !
A je takmer neuveriteľné, že ste sa predierali s bikom dolu z Bykova, ja som toho mal plné zuby a šiel som peši.

Svatopluk Štěpánek

pre Vlado Kobza
na smerovke boli postupné ciele Šťavica a Brložno. Časy nepamätám, modrú som stretol pred tým, ako som sa dostal k smerovkám. Poblúdil som pri ceste z Bykova, "našiel sa" na lesnej ceste pozdĺž potočika, šiel po nej proti prúdu a dorazil k smerovkám. Vtedy tam boli dve - pre červenú a modrú TZT.
O modrej od V.N. Málinec do s. Prieraz neviem nič.

MiroBiker

Tiež na zaujal potôčik Chocholná. Tak ako mnoho iných turistov aj ja som zabúdil, keď som prvýkrát v živote prechádzal popod Črchlou po červenej TZT smerom od Bykova ku potoku Chocholná. Šiel som s bajkom a musel som sa predierať totálne nezjazdným terénom. Ale stálo to za to. Naďabil som na nádherné kaskády na potôčiku Chocholná. Zaumienil som si, že ak existuje lesná cesta okolo potoka, prejdem si ju na bajku. To som aj urobil a presiel som si to od priehrady smerom hore uz dvakrat aj s bajkom. Prvý krát presne po tej trase ako autor a druhykrát po ceste od osady Mysliny. Od Myslin ide cesta po pravej strane proti prúdu potoka. Potom prechádza vľavo priamo cez potok /pozor nie je tam žiadny most/ a napája sa na trasu popisovanú v článku, ktorá ide popod Zámok. Oplatí sa si to prejsť. Potôčik je nádherný a má kaskády po celej dĺžke toku. Pátral som aj v lexikóne po pôvode názvu "Chocholná" a našiel som, že to znamená bublinková. Potôčik sa tým, že preteká cez balvany neustále pení a vyrába bublinky ako keď vrie voda. Takto napríklad to vyzerá na mieste, kde prechádza červená TZT /spájajúca Bykovo s Táňovom/ cez potok Chocholná. youtube.com/watch?v=ZfAny5ayc…

Vladimír Kobza

Svatopluk:
ďakujem za Tvoje postrehy. Tiež ma prekvapilo, že v Chocholnej v roku 2003 bola ešte smerovka modrej. Podľa tvojho popisu mala viesť na Brložno. Pamätáš sa konkrétnejšie čo bolo uvedené na smerovke, resp. by ma zaujímalo či si sa s touto modrou značkou stretol ešte na inom mieste?
Náhodou o modrej zo Sedla Prieraz k VN Málinec nevieš viac, zaujímalo by ma ukončenie tejto trasy pri Ipli.

K všeobecnej diskusii. Je to región, kde časokrát človek nestretne ďalšieho turistu, no na druhej strane sú ľudia, ktorí tento čarokrásny kraj priam vyhľadávajú na potulky a tiež k nim patrím. Už len dúfať, že značenie sa podarí časom zlepšiť.

Peter Straka

Svatopluk vďaka za doplnenie. Tá informácia, že modrá Chocholná - VN Málinec - Šťavica - Brložno bola ešte v roku 2003 oficiálne na tabuľke, je zaujímavá. Asi by sme mali na jeseň zorganizovať nejakú prieskumnú túru Táňovo - VN Málinec - Šťavica - Brložno, keď nás bude viac, ľahšie sa prederieme či odplašíme bujaka:).

Svatopluk Štěpánek

Výnimka potvrdzujúca pravidlo - sú ľudia, aj cudzinci ( ja ), ktorí do týchto krajov chodia často.

  1. výlet : 10 - 15/3/92, z Očovej do Č. Skaly. Na žltú som sa pripojil v D. Hute a šiel až na Jaseninu. Značenia od Táňova už nebolo nič moc.
    V.N. Málinec iba stavali.
  2. výlet : 9/11/03 Lom n.R. - Bykovo - Kotmanová, po červenej. Zostup z Bykova dosť otrasný. Na rázcestí V Chocholnej som naďabil na dva smerovnky, žltá TZT na Látky a modrá na Šťavicu a Brložno. Všetko "oficiálne" značenie aj s plechovými tabuľkami.
  3. výlet: 7 - 8/1/05 Lovinobaňa - Málinec / Málinec - Kokava n.R. - všetko značené ako teraz. Iba pri krížiku na Brložnom bola žltá "domácka" šípka smerom na Šťavicu.
  4. výlet 25/3/06 Mýtna - Málinec. Za Táňovým, smerom Smolno, na stlpe el. vedenia bola žltá "domácka" šípka smerom V.N. Málinec, ktorá ma doviedla na cestu na západnom brehu V.N. Málinec, bližšie neviem určiť.
  5. výlet: 26/7/12 Látky - Žihlava - Hrnčiarky a po červenej som na s. Prieraz neprešiel - končila v potoku. za ním bol plot a rozostavaný dom.
    Myslím, že moje skúsenosti sú tie isté ako Vaše - nepotkal som turistu ( ale pohľad na veľmi peknú inštruktorku jazdy na koni z Ranča pod Bukmi nebol zlý ).
Peter Straka

Vlado vďaka za doplnenie, najmä za tie historické mapy. Vidno, že priebehy značiek sa časom menili, až ich úplne zrušili. A asi ich ani nie je treba, lebo do tých končín zablúdi málo kto. Ani si nespomínam, že by som v okolí Sihlianskej planiny či Málinských vrchov vôbec niekedy stretol pešieho turistu. Len v okolí Ďubákova a v Balockých vrchoch, inak sem-tam cyklistu.

Vladimír Kobza

Pre ilustráciu pripájam 3 mapy:

  1. rok 1961 - existovala iba súvislá žltá značka Detvianska Huta - Táňovo (severovýchodne od vrcholu) - Chmeľná - Brložno - Jasenina - Zlatno.

  2. rok 1968 - žltá ostala prakticky bez zmeny, pribudla však modrá z Ipeľského Potoka na Bykovo, ako aj modrá z Hriňovej (časť Slanec/Figovci) na Detviansku Hutu.

  3. rok 1975 - obe uvedené modré v predchádzajúcom bode boli zrušené, vznikla však nová červená TZT Drahová - Drahová hora - Čierťaž - Prameň Ipľa - Sedlo Prašivá - Bykovo - dolina Smolná - osada Chmeľná.

Neskôr, v súvislosti s výstavbou nádrže bola červená z Bykova predĺžená do Mýtnej (zrušený úsek do Chmeľnej), rovnako bol zrušený celý úsek žltej medzi Táňovom a Jaseninou, čiastočne nahradený predĺžením červenej Kokava nad Rimavicou - Ďubákovo - Jaseninca, ďalej cez Brložno až do Málinca.
Vznik modrých značiek neviem presne datovať, ale môj tip je niekedy v 90. rokoch, myslím si, že pôvodne bola snaha nahradiť vyššie uvedené zrušené značky, no z nejakých dôvodov to neprešlo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma