Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Majko: Okolnosti nás prinútili nečakať na zonáciu

PaliT

Ľubo, ja som nemal na mysli, že Hiking.sk má byť iniciátorom. Nanajvýš mediálnym partnerom pre niekoho, kto by sa takej myšlienky ujal. Toto je hádam najčítanejšie médium svojho typu, tak preto to nemôže nikto brať na ľahkú váhu.

A zareagujem aj na tú myšlienku "vyznačkovania Gerlachu", lebo práve tu ma irituje ten stereotyp – aby sa mohlo niekam ísť, musí to byť značená trasa. My sme, prisámbohu, už obete tohto vydrezúrovaného myslenia! Toľko do nás desaťročia tlačili predstavu, že značený chodník je kľúč k tomu, aby sme "smeli niekam ísť", že už sa od toho nevieme odosobniť.

Myslím si, že keby sa uvoľnil pohyb v Tatrách (okrem pozorne vybratých rezervácií), tak by sa najprv ľudia neveriacky rozliezli po Tatrách ako mravce a potom by sa to ukľudnilo a opäť by väčšina vyšla po Hrebienok a tí odhodlanejší by došli po chaty a len zlomok by sa vybral niekam inam.

Napodiv si myslím, že práve Gerlach by sa musel dočkať nejakej regulácie počtu návštevníkov, lebo najvyššie vrcholy zažívajú tak trochu iracionálny magnetizmus. No odbúral by som monopol výstupov s horskými vodcami, aby sa u nás napravila dlhodobá deformácia (rozumej – vo svete si najímaš vodcu kvôli bezpečnosti, u nás je to vstupenka do zakázanej oblasti).

Lubo

Pali, navrh navstevneho poriadku S-TANAPu, vid. mapova priloha dole. Su tam tri trasy pre "turistiku vyssej narocnsoti", konkretne: Vysoka z Vahy, Koncista, Gerlach Velickou a Batizovskou probou.

Link: spravatanap.sk/…/pripravovany…

PaliT

Aj keď by sa ten návrh dal považovať za pokrok, opäť pripomínam, že základná paradigma by sa mala zmeniť:

Pohyb by mal byť povolený každému kdekoľvek, okrem území uvedených napr. v prílohe č.6 celoročne. K nim by pribudli zimné uzávery kvôli areálom vyhradeným pre pokoj zveri, ale určite nie zatvoriť celé Tatry. Mimochodom – tam, kde už je dnes povolený pohyb horolezcov (najmä okolo chát), by som nechal voľný pohyb každému. A refúgiá zveri by som volil na miestach, kde je už dnes pohyb ľudí skôr výnimočný.

Veľkoplošné zákazy by som poslal na smetisko dejín. A začal by som konečne riešiť škody páchané hospodárením v lesoch. Až potom sa začneme dostávať k meritu veci.

Vlado z NZ

síce jeho tón bol aký bol, ale ako sa pozerám do toho návrhu, tak vlastne vyhoveli mnohým požiadavkám, na tie tur trasy vyššej obtiažnosti, ale aj na horolezectvo už bude stačiť len:
"Podmienky využívania:

  • využívanie povolené od 16. júna do 15. apríla

  • návštevníkom sa odporúča doprovod horského vodcu

  • návštevníci bez doprovodu horského vodcu sa musia pri kontrole v teréne preukázať horolezeckým výstrojom a znalosťou trasy", resp.

"- vstupovať mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov je možné len za účelom nástupu na horolezeckú túru, pričom sa použije trasa najšetrnejšia z hľadiska ochrany prírody a krajiny

  • návštevníci vykonávajúci horolezeckú činnosť peši alebo s použitím skialpinistickej výstroje sa musia pri kontrole v teréne preukázať horolezeckým výstrojom a znalosťou trasy",
    t.j. ako to ja chápem zruší sa monopol horských vodcov a organizovaných horolezcov. Áno, zostávajú určité lokality, kde nie je vstup povolený ale to sa dá pochopiť, môže na to existovať dôvod.
Lubo

Pali, paradigma uspesne odolava uz takmer 30 rokov. A prvym krokom zial nie je aktualizacia navstevneho poriadku, ten je len prejavom paradigmy. Zasadne by sa mali narodne parky reformovat:

1) Dat kompletnu spravu uzemia pod Statnu ochranu prirody - t.j. aby Lesy SR a SL-TANAPu stratili vplyv v narodnych parkoch

2) Vykupit pozemky od nestatnych vlastnikov, aby ochrana prirody v narodnych parkoch nebola na ukor sukromneho vlastnictva.

Peter61

ad Lubo 18:39 a neskorsie prispevky

navrh tam visi tusim od roku 2010 bez zmeny.

PaliT

Ľubo, úplný súhlas s obidvomi bodmi. Veď nehovoríme len o TANAPe, to je len zhodou okolností práve na pretrase.

MASH

Tak toto je sila tie odpovede - arogancia na pohľadanie.

Ale vidím, že je to odborník na úrovni (odborník = človek zamestnaný na nejakom odbore v štátnej správe), nesklamal a vidieť, že vie o čom hovorí - tak ako aj v roku 2014, keď perlil s výrokom o jednom stožiari na plánovanej lanovke z Hrebienka na Skalnaté... (dennik.hnonline.sk/…/581441-t…) )

Stále si niektorí dokazujú akí sú borci šikanovaním turistov v NP a oháňaním sa ochranou prírody, ale traktory a harvestory im nevadia nikde.

Jano2883

Nechci se nikoho zastávat, ale TANAP bohužel nemůže těžbu dřeva například v Tiché dolině zakázat - mohou k ní vydat pouze své stanovisko, ale to není závazné - fakticky mají jen poradní funkci. Správa TANAP-u totiž nemá právní subjektivitu.

Eric

Tak ste sa docitali, ze ste anonymni frustrovani jedinci, co tu po nociach vyplakavaju a nadavaju :))) Krasa :) Myslim, ze znackovane trasy nie su na to, aby automaticky povolovali vystup na kopec, ale znacenie najjednoduchsej trasy na vrchol je nutna vec pre verejnost, ktora by v stene jednoducho zabludila. Nie kazdy vrchol ma jasny vystup ako Solisko :) Osobne som takisto za povolenie pohybu kdekolvek (dobre mozno okrem Belianok), nemyslim si, ze by sa teraz hufnne vydali slovaci, cesi a poliaci na kazdy vrchol Tatier, drviva vacsina vie posudit na co ma a na co nema. A ti ostatni si zaplatia vrtulu. A co sa tyka organizovanych horolezcov, tak to je uz davno fopaaaa. Poslem 20 € na zaciatku kazdeho roka a som organizovany macher s preukazom :)

Beta

Eric keď bude povolený voľný pohyb kdekoľvek, tak ver mi, budete mať na ceste na Gerlach stovki Poľakov každý deň, my už čakáme aby tam ísť.

Peter61
Beta, opakuje sa hrozba ako z cias socializmu -) Ked nebolo vidno Tatry, hovorievali sme, ze ich Nemci nalozili do Trabantov a odviezli. -)
Beta

To nie je hrozba, poď na Rysy od poľskej strany, tak uvidíš čo tam je. Po poľskej stranie Tatier všade sú ľudia. U Vás takto ešte nie je, a preto ja teraz chodevam len do slovenských hôr.

Jano2883

Eric: Povolit úplně volný pohyb kdekoli kdykoli je nesmysl kvůli tomu, že Tatry jsou zatím stále národní park. Ale pravdou je, že by při uvolnění režimu šlo stejně odhadem 80 % lidí jen na Gerlach, 10 % na Lomničák a zbytek by se rozprostřel mezi ty snadnější neznačené štíty (Končistá, Furkotský, Vysoká apod.). Osobně bych k tomu připravovanému a dávno zveřejněnému návrhu přidal vyznačení nebo aspoň volné zpřístupnění hřebene Západních Tater mezi Pyšným sedlem a Temniakem + vyhradil nějaká místa na hřebeni Západních Tater, kde lze legálně jednorázově přespat při pžechodu hřebenovky.

Peter61

Beta, mas pravdu.
Ja som si myslel, ze ti panacikovia pod Rysmi, co ich vidno zo Žabieho koňa a z Volej veže, ze to su iba strasiaci vo vetre. A kukam, kukam na Youtube, ono su to naozaj Poliaci !

Mate lepsiu armadu a viac tankov aj stihaciek, takze onedlho bude Gerlach najvyssi stit Polska a budete tam chodit aj bez novely Navstevneho poriadku TANAPu. A ani nehovorim uz o spionoch, ktori nedavno v Smokovci chytali tu smoliarku Ingrid.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma