Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Majko: Okolnosti nás prinútili nečakať na zonáciu

Beta

Týchto špiónov čo chytali v Smokovcu Ingu vy ste pozvali :) to znamená vaše tatranské služby :)

Lubo

Eric, individualne clenstvo by som nezlahcoval. Ano, zaplatis a mas, no zaroven si vedeny ako clen a teda je aspon priblizny prehlad o pocte horolezcov. A cim viac ich je, tym ma James lepsiu vyjednavaciu poziciu so statnymi organmi. Nejde pritom len o Tatry. V kazdej jednej lezeckej oblasti musia vyjednavat o vynimkach. Aj preto som clenom a rad im tu dvacku rocne poslem.

Peter61

Inga bola tiež poľský špión , prezlečený za medveďa. To zistili, až keď po odstrele dali krv pod mikroskop a namiesto červených krviniek našli bunky z paradajky. Keď išli odobrať druhú vzorku, našli iba prázdnu kožu. Kam zmizol špión ?

Eric

Myslel som to presne opacne. James ma praveze pre toto ovela viac clenov, ako keby mali byt len v nejakych kluboch a tak. Takze to posilnuje vyjednavaciu poziciu a ja im len za to tlieskam. Tiez rad prispievam, ved to vies (este aj dotujem preistovanie skaliek:). Ja len na margo toho argumentu, ze len registrovani horolezci sa mozu pohybovat v horolezeckom terene - ergo ze len s bumazkou viem ako liezt :) Ale je pravda, ze kedysi to tak bolo.

Igor Bukovinsky

Nie som registrovaný, ale neschovávam sa za vymyslený nick, to len na úvod. Som nadšený fanúšik turistiky a myslím si, že sa správam ku všetkému zodpovedne, tak neviem, či sa trafím do "toho správneho" svetonázoru tu na hikingu. To, čo sa deje v našich horách, je jedným slovom nekoncepčnosť, ak nie rovno diletanstvo, vo vzťahu k ochrane prírody. Drancovanie na každom kroku, harvestre, píly, stovky vlastníkov v rámci reštitúcií, stovky záujmov. Vykúpiť v súčasnej pozícii nejaké pozemky pre ochranu prírody, povedzme si, je sci-fi, keď vidíme, aká banda nám bez ohľadu na tričko vládne a čo sa v spoločnosti deje. Vymožiteľnosť práva je mizivá a nejaký TANAP je to posledné, čo je na téme dňa. Ale k veci. Ja osobne nie som zástancom toho, aby sa pravidlá úplne uvoľnili pre všetkých. Po uvoľnení trás, povedzme na Gerlach alebo Lomničák by sme asi boli veľmi prekvapení, aké masy ľudí zrazu budú vystupovať na vrchol. Minimálne spomenutí Poliaci, ktorých tu je za posledné roky tisíce, nehovoriac o Čechoch a našincoch. Jednoducho najvyššie vrcholy sú magické a vždy budú priťahovať, bez ohľadu na podmienky. Tatry nie sú Alpy, nikdy bez určitej formy regulácie nezvládnu toľko ľudí, priznajme si to. Ide o to, aby regulácia bola spravodlivá, najmä pre prírodu a nie iba pre vyvolených, ako to v našich končinách chodí. Ja som za najvyššiu možnú ochranu Belianok. Ostatné trasy nech sprístupnia kľudne bez sprievodcov. Teraz je to biznis pre vodcov, ktorí z toho vytĺkajú kapitál. Po uvoľnení z toho vznikne chaos. To už sme naozaj takí blbí, aby sme nevedeli nájsť prijateľný kompromis?

Knor

Na margo.
Chcem upozornit diskuterov, ze vsetci ti, co vravite, ze ista forma regulacie je nutna, nahravate tomu, aby sa zachoval sucasny stav. Pretoze JAMES, vodci, SVTS a KST povedia, ze oni predsa sluzia prave na tu regulaciu.
Teda rozpravat o regulacii a zaroven chciet spristupnit Tatry pre beznych ludi si odporuje.

Jano2883

Lubo: Jediná přípustná regulace přístupu v TANAP-u do budoucna je uzavření některých oblastí pro všechny bez výjimky. A naopak, kam mohou registrovaní horolezci, by měli mít volný přístup i ti neregistrovaní.
Alpenverein má mnohonásobně více členů než JAMES a takové zhůvěřilosti je ani nenapadne vyjednávat, JAMES to ještě v některých oblastech vylepšil tím, že tam mohou lézt jen členové JAMES-u. V tom připravovaném návštěvním pořádku taky zmínka o přístupu pro registrované horolezce vypadla, taky tam vypadla zmínka o možnosti skialpinismu opět jen pro registrované horolezce - obojí je při splnění podmínek možné pro všechny bez podmínky nějakého členství. To omezení pouze pro registrované horolezce by mělo aspoň nějaké opodstatění pouze v případě, že by každý registrovaný horolezec musel každý rok skládat zkoušky zaměřené na ochranu přírody, což se neděje - stačí zaplatit členské příspěvky a nikdo nic neřeší...

Beta

článok - žurnál pravda.sk

  1. v Poľsku je poplatok vstupného 5 zl ALE: my nemusíme platiť za pomoc Horskej záchrannej služby. Z tohto 5 zlotých čast dostáva TOPR (poľský HZS). Tak keď u Vás bude vstupné do národného parku, budeme musieť platiť jeden poplatok pre TANAP a druhý pre HZS (poistenie)
  2. Gerlach - bola som z poľským horským vodcom, a myslím že nie je to fair, že na tejto ceste treba platiť. Keď beriem vodcu, tak to pretože idem do hôr kde je obtiažnosť 2, 3 alebo 4 stupeň, ale nie 0 alebo 0+ ako to je na Gerlachovským štíte. Tam keď budú značky a v dvoch miestach reťazce tak nepotrebujeme vodcu. Ale myslím, že niejaký tlak od slovenských horských vodcov existuje, pretože v Poľsku sa hovorí, že poľskí vodcovia už nebudú môcť vodiť poľských turistov na Gerlach, len slovenskí vodcovia. Prepáčte, prosím, moju slovenčinu :)
Peter61
Beta : -)
urobila si 6 chýb v texte, to je menej, ako ja dokážem urobiť v 1 riadku.
Väčšina diskutérov nenájde ani 3 chyby z tých 6.
Faktická poznámka :
obtiažnosť "0 alebo 0 + " sa kvalifikuje ako chodecký terén, teda v slovenskom texte CH.
Aj keď v tabuľke UIAA sú znamienka + a - aj pri I a II, používajú sa obvykle až od III +
theuiaa.org/…/uiaa-grades-for… -)
Knor

Horolezci znamienka + a - pod narocnostou III nepouzivaju, lebo ich nepotrebuju. Turistom sa vsak zidu, preto ich turisti pouzivaju. Mne sa paci, ze ich pouziva aj stranka "www.bergsteigen.com". Ked clovek klikne na lezenie (klettern), tak napravo sa zobrazi zoznam tras z mapy od najlahsej, takze od I-. Viacere z tam popisanych I a II-jek som si pesiel a tie znamienka tam vyznam maju.

Ale k veci - v clanku sa mi paci Balazov nazor a celkom chapem aj rozhorcenie Bety nizsie. Ma pravdu.

Beta

Tak dobre, to je I, II atď. V Poľsku nemáme takýchto štítov ako Gerlachovský, ak ideme na Mních či je to Hrebeň Koscielcov, tam vždy je trochu alebo viac horolezectva , tak potrebujeme vodcu, keď nesme horolezci. Myslím, že platba aby vodca povedal mi kam mám ísť neje v poriadku a že musím ísť s ním a nemôžem sama keď mám turistické schopnosti, aby tam vliezť. Urobila som 6 chýb, to je pravda, možno viac :) a niektoré sama už vidím (áno - poľska HZS, u nás je ten TOPR, časť viem že sa píše s "ť ", a išla som s vodcom a nie z vodcom (po poľsky z przewodnikiem) :) . Ďakujem a dúfam, že hoci robím chyby môžem sem byť :)), pretože často čítam vaše články, zdravím :))

Pocestna07

Beta, obdivujem Ťa, ako pekne si sa naučila po slovensky, tak Tvoje chyby tolerujema pripadá mi zbytočné písať o nich. Boli sme v júli v Tatrách na poľskej strane a musím povedať, že cesty, odpočívadla udržiavané, a preto nemám problém zaplatiť za vstup do doliny.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum