Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma turistická obuv premoká

Diskusná téma turistická obuv premoká

Dobrý deň,

rada by som zistila, v čom je problém, resp. čo robíme zle. Ja mám turistické topánky Asolo Revert GV, priateľ si kúpil Salewa MS MTN Trainer MID GTX. Obaja topánky poctivo impregnujeme sprejom, před každou túrou. Majú membránu gore-tex,čomu ja rozumiem tak, že prejsť pár metrov po mokrej tráve by nemal byť problém. Ono však ale je. Stačí naozaj mokrá tráva, prípadne vlhké počasie s miernym dažďom a topánky sú po relatívne krátkej dobe zvnútra mokré. Rada by som sa spýtala skúsenejších, či je to bežný problém a my máme len nejaké nereálne očakávania, alebo je problém niekde inde a je možné ho nejako riešiť. Vopred ďakujem za akúkoľvek informáciu k téme.

Peter61

Minuly vikend som urobil blbost, vzal som si do Tatroch Salewa MS MTN Trainer. vysoke impregnovane Collonil Nano spray.
3x Mala Studena d.:
V piatok sme sa okolo 10 h. vracali z Teryho kuloara cca z 2200 m, pod kuloarom mokra trava az po chodnik. Obstali dobre, vysoke topanky vlhke iba od potu, koza drzala.
V sobotu start z Hrebienka za mrholenia a podbnych radosti, v MSD od Maleho hangu sneh, navrat zo Sedielka, vylial som tak poldeco vody. Podla chuti, farby a zapachu to nebol pot. Snad uz vyschli.
V nedelu som vzal neimpregnovane nizke, uz pod V.hangom bola koza na spickach na povrchu mokra, v hangu uz som siel cez vodu naboso ( vid nedelna fotka v tunajsom fore pri Priečnom sedle) Zsvietilo slnko, uz pri navrate pri Zamke boli suche,
Zrazky boli na Lomnicaku cca 30 mm shmu.sk/…/?page=1&id=met…, ale dole v MSD bolo urcite viac.

Takze qeci:

  • impregancia pri takychto lahkych topanockach vydrzi kratku prechadzku po travicke, nie celodenne chodenie alebo celodenny dazdik, zrejem aj Asolo Revert
PaliT

Kto mal niekedy premokajúce topánky a vošiel nimi do mokrej trávy, ten väčšinou vie naisto, že sa mu zo strachu z nej nezačali zúrivo potiť nohy.

Napodiv je chodenie v zarosnej tráve väčší nápor, ako chôdza v samotnom daždi.

Samosebou

a ste si ludkovia isty ze nemate v topanke mokro od potu?

Marcel.c

Ak si nemala v tej mokrej tráve na topánkach návleky, pravdepodobne ti do nich natieklo zvrchu.

Lubo

Samozrejme, su ostre a ked sa dostanu dovnutra, lahko mozu membranu ponicit tlakom od noh. Preto je dobre nosit tenucke mini navleky. Druhou moznostou je v terene, kde to hrozi casto vytriasat aj preventivne.

Moneta89

Lubo, to počujem prvý krát, že kamienky môžu zničiť membránu :-/

Lubo

Bacaardi onehda robil take:
hiking.sk/…/ako_otestovat_nep…

Nie je to sice idealne a nemali by topanky podla mna byt takto testovane prilis dlho, no nejaku info ten test da.

Nasledne, pokial sa ukaze, ze topanky tecu reklamovat u predajcu. Pokial sa reklamacia zamietne (co je caste), obratit sa na slovenskeho distributora, v pripade neuspechu priamo na vyrobcu a ak ani to nepomoze, da sa kontaktovat aj support firmy Gore. Totiz, kazda topanka vybavena touto membranou v pripade podozrenia musi prejst testom na centrifuge. Toto je hlavny rozdiel oproti inym membranam. Gore dost sleduje vyrobne postupy vyrobcov.

Prajem vela zdaravu v reklamacke.

P.S. Pred tym, ako bude reklamovat, premysli si, ci sa ti nestalo, ze by si si vytriasla z topanky droby strk (napr. po prechode sutou). Male kamienky totiz vedia v priebehu chvilky zlikvidovat membranu. A na toto ti reklamacia nepomoze a pokial budes od vyrobcu pozadovat centrifugovy/laboratorny test, moze (ale nemusi) ti ho potom nechat preplatit :-).

PaliT

Treba urobiť lavórový test, goretex by vodu do topánky nemal vpustiť. Ak sa to stane na novej topánke, obvykle to je nejaký nepodlepený šev a to je potom na reklamáciu.

Majoooo

Ja mam podobny problem. Mam uz tretie Gore-texove topanky (neimpregnujem) a po pol hodine v rannej rose mozem zmykat ponozky. Mam ich pred kazdou takou akciou impregnovat alebo v com je problem? Som z toho Gore-texu sklamany, myslel som, ze ranna rosa bude pre tu membranu uplna malina.

Moneta89

takže ako hovorí Evelyn - je to o psychike :-)))))

PaliT

Hm, tie Salewy mám už zo 3 roky, občas ich prestriekam nejakým protipremokavonanotechnologistickým prípravkom a ešte nikdy som v žiadnej rose nepremokol.
Niekde som počul, že pri nanášaní prípravku si musíš odpľuť na všetky svetové strany a NESMIEŠ myslieť na rosu. Inak nefunguje. :)

Moneta89

impregnačný sprej na kožu a textil, konkrétnu značku teraz neviem. asi to bude teda zásadná vec?

Pavol "Chodec" Horvath

Ja topanky neimpregnujem. ked ich kupim tak su chvilu nepremokave a potom premokaju. Uz som si casom zvykol na to ze premokaju a nijak to neriesim.
Aj ja budem rad ak ty skusenejsi tu napisu nieco konstruktivne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma