Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechod turistických magistrál na Slovensku 2.

Knor

Perfektne obrazky. Mimoriadne pestre, pacia sa mi.
Ale neda mi. Uz ked E3, tak preco iba jej slovensku cast?

Pekm

Ahojte,
spekulujem na zaklade myslienky pana Chodca tuto z vedlajsieho prispevku o prechode SNP v zime, ze ci sa da tato Zahoracka magistrala prejst v zime bez vacsich skusenosti zo zimnej turistiky. Teda zatial som zimnu turistiku mal vzdy len jednodnove tury do max 30 km v Malych Karpatoch. Kedze by som Zahoracku magistralu chcel dat este do konca roka a nestihnem to skor ako od polovice novembra uvazujem, ze by som to skusil v zime. Podmienky su neni vysokohorske tak ma to laka skusit prvu viacdnovu turistiku v zime. Ked si dam pozor na vodu a dobry spacak tak by sa to malo dat aj v decembri nie? Teda ak nebudu stvormetrove kopy snehu :-)

Pavol "Chodec" Horvath

To nie je len o vode a dobrom spacaku. Ja vravim: chod!
Ked chces zacni novu diskusiu na tuto kde budes zasypany radami.

Vrana

Uz som to pisal vo vlakne k mape ...

Cez leto som presiel vychodnu cast E3 ale opacnym smerom. Velku dilemu som mal so schadzanim dole do Herlian, kedze som nemal v plane opustit hreben Slanskych vrchov.

Dilema sa vyriesila priamo v terene. Ziadny turisticky smerovnik (sedlo Mosnik, Herlianske sedlo, Vyznik) explicitne nesmeroval trase E3 dole do Herlian. Takze som si poteseny presiel hreben Slanskych vrchov :)

foto z Vyznika

Pekm

Tak Zahoracka magistrala pokorena. Nakoniec sa v zime nepodarilo tak aspon takto v polke aprila som sa poriadne spalil. Prekvapilo ma, ze od hranice (od Sance) v podstate nie je vacsi usek lesom (mozno len od Sajdikovych po Bilkove Humence a mala cast zo studienky do Zavodu) ale stale iba asfaltka, polna cesta bez tiena pripadne popri lese bez tiena. V kazdom pripade zaujimavy povrch tie piesky a zaroven velmi pekne borovicove stromy. Dali sme to za tri dni a odporucam. Co sa tyka toho ohradeneho miesta je tam tazba piesku ale ked sme prechadzali my nikto tam nebol tak sme len presli dole - hore ponad tazobny pas a pokracovali v ceste.
PS - v mape je v Bilkovych Humenciach znacena krcma ale vraj podla domacich skrachovala tak od Senice je najblizsie pivo az v Laksarskej Novej Vsi.

Pekm

Lubo prvy den sme boli len tak pod sirakom na Troch kamenoch na hranici - velmi pekne prostredie a da sa v pripade zleho pocasia schovat v altanku alebo takom zakrytom grile. Tusim je aj na mape vyznaceny. Druhu noc sme si dopriali ubytovanie a sprchu v Senici a treti den sme uz isli vecer na vlak a spali doma. Inak moc altankov alebo pouzitelnych pristreskov po ceste nebolo. Na zaciatku tusim dva okrem toho na Troch kamenoch a potom nic az na kryte zastavky v dedinach.

Phalike

@pekm: Da sa prejst Zahoracka magistrala komplet na bicykli? Podla map vyzera ze by to malo byt v pohode, tak len ci nahodou nie su po trase nejake miesta ktore su vyslovene nevhodne na prejazd. Vopred vdaka.

Lubo

Pekm, presne takto to mam v plane teraz niekedy absolvovat.
Phalike, vo vojenskych lesoch by som asi mal trochu obavu z piesocneho podkladu. Ked sa vratim, dam vediet. Btw, nechces sa pridat turisticky?

Pekm

@phalike - da sa to prejst cele na bicykli akurat problemom su asi dva useky cez pole ktore bolo take celkom hrbolate tam bude asi potrebne tlacit. Je to pred Sobotistom medzi Sukupovci a Lipova-Kadlecikovci. Tam si treba dat pozor aj na znacenie. A potom tak ako ukazuje mapa pri tej tazbe piesku (pred znackou Pri cervenom krizi) to treba obehnut. Inak pohoda aj na biku.

@Lubo - piesocnaty podklad bol vacsinou nie moc hlboky, dalo by sa prejst na biku. Ale boli useky kedy by sa kolesa zaborili. Ale nebolo ich vela. A urcite to odporucam prejst, akurat ten posledny den dat tych cca 45 km je celkom zataz na nohy.

Samkoh

Jaro.q: a úsek zimovci- sukupovci už doznacili? Tam som minulý rok zizal, že v smere do SE by som asi netrafil a smerom do vrboviec ma brzdila zľava ohrada.

Pekm

@Samkoh - usek je uz znaceny celkom ok akurat problem bol pri asfaltke teda od Sukupovcov. Tam je znacka a pokyn len na betonovom ohradeni kopy hnoja a hovori, ze treba ist priamo cez luku. Tam sme zabludili a 2 km sa prehnali ale boli tam chaty kde nam dobri ludia dali vodu tak aspon to malo zmysel :-) Celkovo ten usek je bez GPS tazko prechodny a lahko sa tam clovek strati.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum